Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите в Германия с голям интерес за вота през април

| обновено на 23.02.21 в 17:18
Снимка: mfa.bg

Изключително голям интерес за гласуване на местните парламентарни избори има сред българската общност в Германия, коментира за Радио Варна Красимира Минкова, член на координационната група на Мрежа на изборни доброволци по света и организатор на изборите в немския град Констанц. Двойно и повече секционни избирателни комисии /СИК/ ще бъдат отворени на 4 април в различни части на страната, което се определя от подадените заявления за отваряне на такива от българите живеещи в чужбина.

Общо 56 СИК ще бъдат разкрити в Германия към днешна дата, а заявления от желаещи да гласуват постоянно постъпват, каза Красимира Минкова. Увеличението е повече от двойно в сравнение с последните избори, когато гласувахме за Европарламент и е имало разкрити 24 секции.

Към момента нови секции ще бъдат разкрити в Бон, Ройтлинген, Щутгарт, където има консулство, но ще бъде разкрита втора секция, за да не се струпват много хора на едно място, защото има много желаещи да гласуват там, и др.

Сънародниците ни по света подават електронно заявление за гласуване до Централната избирателна комисия /ЦИК/, в което посочват желанието си в близост до адресната им регистрация да бъдат разкрити нови секционни избирателни комисии. Минималният брой заявления за разкриване на СИК е 60, а крайният срок за подаване на заявление е 9 март 2021 г.

Така се създава удобство на хората да гласуват близо до мястото където живеят и не се налага да пътуват стотици километри, както беше досега, коментира още Красимира Минкова.

Своя глас за български парламент може да даде всеки българин по света без значение дали е подал електронно заявление до ЦИК, че ще гласува или не. Ако българин в чужбина е подал заявление, че ще гласува в определена секционна избирателна комисия, но има възможност да отиде в друга, той ще бъде допълнен в списъка на съответната секция, в която отиде в самия ден на вота, обясни Красимира Минкова.

Целия разговор с Красимира Минкова можете да чуете в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксаджията

Има професии, които отдавна са изчезнали, а има и такива, които са като атракция в наши дни – напомнят за отминала епоха. Сред тях е занаятът на ваксаджията – човек, който лъска обувки на улицата. Във Варна от много години има само един – Кирчо Ангелов, който всеки ден стои в един от централните подлези. Вече има и кандидат, който да го наследи в..

публикувано на 02.03.21 в 17:50

Деца се състезаваха в онлайн конкурс за най-красива мартеница

„От малките сръчни ръчички – с любов за всички“ бе темата на първият онлайн конкурс за изработване на мартеница от деца по повод Първи март. Той бе организиран от библиотеката при НЧ“Съгласие 1890“, Каварна. Сред многото участници жури от читалището определи наградите в две категории за групи и  индивидуално участие при изработването на ръчните мартеници...

публикувано на 02.03.21 в 16:26

Закривайте празните си сметки, за да не станете длъжници

Има банки, при които месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка достига 3 лева, това сочат данните на БНБ, публикувани в края на февруари. От справката става ясно, че таксата за обслужване варира от 2.20 до 3 лева на месец.  При теглене на пари в брой от собствен банкомат, таксата от 30 стотинки за една транзакция остава без промяна...

публикувано на 02.03.21 в 15:36

ИАРА дари конфискувана риба на Зоопарка във Варна

Незаконен стопански риболов установиха служители на "Ринарство и контрол" - Варна в прилежащите води на Варненския залив, района на Галата, съобщават от ИАРА. Масирани проверки са извърпени на 26 февруари т. г. в акваторията на Черно море и язовир Цонево.  В хода на проверката във водите край нос Галата е забелязан мъж пуснал мрежи за улов на карагьоз...

публикувано на 02.03.21 в 13:48

Необходими ли са нови ваксини заради мутациите на коронавируса

Ще помогнат ли вече съществуващите ваксини срещу вариантите на мутиралия коронавирус? Ако не, кога ще се появят нови и какво трябва да се направи за целта? Коронавирусът мутира. И колкото повече нови варианти се появяват, толкова по-често започва да се задава въпросът доколко са ефективни вече разрешените за използване ваксини. Германски вирусолози..

публикувано на 02.03.21 в 10:31

IV Езикова гимназия организира национален конкурс за превод

IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ организира за втора поредна година национален конкурс по превод от френски и от испански език на името на Иван Иванов - изтъкнат преводач и директор на гимназията в периода 1973 -1979 година. Конкурсът има за цел да насърчи учениците да развиват компетентности в изкуството на превода, като популяризира делото..

публикувано на 02.03.21 в 09:27

"Лесна работа" всеки понеделник с Даниела Иванова по Радио Варна

Здравейте! Аз съм Даниела Иванова, а вие слушате „Лесна работа“. Звучи ви познато? Да. Романът ми, озаглавен „Лесна работа“, наскоро излезе от печат и ни вдъхнови за едноименната рубрика. Благодаря за тази възможност на екипа на Радио Варна, който заема специално място в сърцето ми! Щастлива съм, че е взаимно! Питате: „Защо в понеделник?“..

обновено на 01.03.21 в 17:41