Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Санират още осем блока във Варна с европари

2
Снимка: Румен Сарандев

Близо 600 млн. лева са инвестирани по европейски проекти и програми във Варна през програмния период 2014-2020 г. Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет, на което беше приет разчетът на средствата от Европейския съюз на община Варна за 2021 г, съобщават от пресслужбата на ОбС.

68 630 000 лева в тазгодишния бюджет на община Варна ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми. Няколко проектни предложения са успешно защитени и предстои тяхната реализация през 2021 г. Един от тях е проектът за  саниране на осем многофамилни жилищни сгради в града, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Вече стартираха дейностите по изграждане на ново улично осветление в район „Младост“, кв.16, и ж.к. “Възраждане“, ІІІ микрорайон и ІV микрорайон. Проектът, който ще се реализира по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, предвижда рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за управление и мониторинг на външното изкуствено осветление.

С евросредства по Програмата за морско дело и рибарство ще бъде подобрен достъпът до рибарско селище „Карантината“ и изграден морски информационен център. С изпълнението на проекта ще се надградят дейностите, изпълнени по европейския проект „Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“. Предвидено е изграждане на алеи, доставка и монтаж на парково оборудване, осигуряване на достъп за хора с увреждания.

По същата програма Община Варна ще изпълни още едно проектно предложение – за дигитализация на архива на създателя на Морската градина арх. Антон Новак, както и за популяризирането на Първото рибарско училище.

С финансиране по програма „Красива България“ ще бъде направен основен ремонт и реконструкция на площадки за игра в ДГ №2 „Щастливо детство“.

През тази година продължава изпълнението на проекта по ОП „Региони в растеж“ за ремонт, реконструкция и модернизация на филиала на ТМПЦ – Варна. След приключването му сградата ще разполага с обновени и комфортни сцена, камерна зала, репетиционни и др. В процес на оценка е проектно предложение за ремонт на сградата на НЧ “П. Р. Славейков“ във ж.к.  “Вл. Варненчик“.

Друг преходен проект е за „Екологично чист транспорт на гр. Варна“, изпълняван по ОП „Околна среда“. Предвижда се с 60 нови електробуса да бъде обновен автопаркът на „Градски транспорт“ ЕАД.

В списъка фигурира също изпълнението на проектно предложение по интегрирана процедура „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“, която се реализира по две оперативни програми – “Наука и образование за интелигентен растеж” и „Развитие на човешките ресурси“. Целта на процедурата е да допринесе за повишаване качеството на живот, социалното включване и намаляване на бедността, както и до трайната интеграция на представителите на уязвими групи.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Дончева

Татяна Дончева е водач на листата на Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ във Варна

Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян са водачи на листите в 23 МИР, 24 МИР и 25 МИР в столицата на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Във Варна водач на листата е Татяна Дончева, председател на „Движение 21“. В листата са още актьор, зам.-председател на Българска морска камара, адвокати, педагози, предприемачи, финансисти и..

публикувано на 02.03.21 в 19:17
Община Каварна

Общинският съвет в Каварна прие бюджета на общината за 2021 г.

Общинският съвет в Каварна прие бюджета на общината за 2021 г. на свое редовно заседание днес.  Бюджетът на Община Каварна е 21 116 321 лв. - с 3 439 430 лв. повече в сравнения с бюджета на общината за 2020 г. Общинските съветници приеха предложенията на Постоянната комисия по бюджет, финанси, данъчна политика и евродондове в ОбС, които вече са..

публикувано на 02.03.21 в 16:31

Полицаите в Аврен с нов високопроходим автомобил

Община Аврен осигури нови реновирани приемни помещения на полицейските служители от ОД МВР - Варна. Полицаите се сдобиха и с нов високопроходим автомобил, съобщават от пресслужбата на МВР. Кметът на Община Аврен връчи лично ключовете за новият автомобил и модерно оборудваните приемни на Директорът на ОД МВР – Варна Даниел Пашов, началникът на..

публикувано на 02.03.21 в 16:06

От "Демократична България”-Варна готови да обжалват бюджета на Варна в съда

От „Демократична България” във  Варна ще внесат в съда евентуалното решение, с което се приема бюджета на града за тази година. Това съобщиха съпредседателите на обединението в морската столица Васко Василев  и Нелко Начев. Според тях, предвиденото в бюджета теглене на нов заем в размер на 80 милиона лева ще повиши задлъжнялостта на общината до..

публикувано на 02.03.21 в 15:59

Нови доставки на ваксини идват в края на седмицата във Варна

Очакват се нови доставки на ваксини в края на седмицата във Варна. В момента има зелени коридори за ваксиниране с "Астра Зенека" в Регионалната здравна инспекция и един от Диагностично-консултативните центрове, както и в денонощния кабинет. Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Голям интерес от членовете на секционните..

публикувано на 02.03.21 в 15:35
Лични документи

Шофьори с увреждания ще минават през ТОЛЕК комисия и във Варна за смяна на книжката

Във Варна започва работа Транспортна областна лекарска експертна комисия (ТОЛЕК) от утре. Филиалът в морската столица на Националната многопрофилна транспортна болница – София се разкрива по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Правоспособните шофьори с увреждания от Варна и региона вече..

публикувано на 02.03.21 в 14:58

Изплатиха повече от 5,6 млн. лв. на туроператори и турагенти за неосъществените пътувания

Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19, съобщават оттам...

публикувано на 02.03.21 в 14:29