Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Акробатът Красимир Васов умело балансира по пътя към световните циркови сцени

Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 22-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си. 

Още от 8-годишен Красимир започва да тренира спортна гимнастика. Ходи по състезания и печели награди. Вдъхновява се от емблемата на родната гимнастика Йордан Йовчев. Страстта му към този спорт изчезва, но остава влюбен в танците.

"По-точно в модерните танци и в брейка. Всъщност, точно на едно улично шоу във Варна бях забелязан от един от добрите акробати в града. Повечето хора го познават като Гладиатора - Бойко Йоргакиев. Той видя голям потенциал в мен и ми предложи да работим заедно и да ме тренира."


Така Красимир Васов навлиза в цирковото изкуство. Придобитите умения от гимнастиката му помагат по-бързо да навлезе в материята. Започва с участия в курортите край Варна, след това показва наученото и в чужбина. Два са му основните номера – баланс на ръце и баланс на цилиндри. Големият му стимул е кариерата на легендата в акробатиката Енчо Керязов. 


"Моята голяма цел е да стигна до Международния цирков фестивал в Монте Карло, който всъщност е като Олимпиада в цирковото изкуство. Мечтата ми там е да спечеля награда, която ще ми отвори много врати навсякъде по света. Друга мечта ми е да участвам в една от световните циркови трупи на "Цирк дю Солей", които правят просто вълшебни неща и е като една приказка."

Красимир Васов е завършил сладкарство и хлебарство в Професионалната гимназия по туризъм във Варна. Няма желание да практикува професията, засега няма и амбиции да влиза в университет. За варненеца акробатиката е свещена.

"Няма ден в който да не мисля за акробатиката, да не тренирам. Винаги правя нещо свързано с нея. Осъзнах какво е да бъдеш в храма на акробатиката. Както има храм на театрите, храм на музиката, така за мен има и храм на акробатиката. Също така разбрах и каква е нейната философия – докато хората вървят по земята и гледат нагоре, при нас акробатите е точно обратното. Ние сме с главата надолу, а краката са нагоре и те са тези с които търсим равновесие, баланс и хармония. По този начин преодоляваме както собствения си страх, така и този на публиката. Колкото и да е опасно и да е рисковано, когато те ни аплодират, ни доставя голямо удоволствие и го правим с още по-голямо желание и с усмивка."

Красимир казва, че винаги има лек страх когато изпълнява нови трикове. Не липсват и инциденти на сцената, но стиска зъби и се усмихва на публиката. Спечелил си е прякора Слънчевият акробат:


"Когато съм на сцената каквито и упражнения да правя, колкото и да са опасни, атрактивни, рисковани, когато приключа си личи, че го правя с лекота, с усмивка и че ми харесва, правя го с любов. Може би затова ме наричат слънчев акробат - харесва ми, защитавам го и си го пазя."

Младият варненец продължава да следва стъпките на своя идол Енчо Керязов и е вдъхновен от думите в книгата му "Обичай смело" - Ако искаме да постигнем нещо, трябва да го обичаме и да живеем с него.

Чуйте целия репортаж на Александър Йорданов:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият варненски депутат Стела Николова: Крайно време е, избраните за народни представители и общински съветници, да се научат да комуникират с гражданите

Каквото и да прави 45-тото народно събрание, колкото и живот да има, приоритет е, да се промени изборния кодекс. Това каза за предаването „Позиция” новият депутат на "Демократична България" от 3-ти многомандатен избирателен район, Стела Николова. Според нея, предишното Народно събрание, не е имало волята за такива промени. „Да се надяваме,..

публикувано на 10.04.21 в 13:54

Габи и нейният изключителен оперен талант да влиза в роли

Сочат я за водещото българско сопрано в последните няколко години. Ученичка е на Гена Димитрова и Калуди Калудов, завършила е Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", специализира е оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура "Борис Христов" в Рим, пяла е по не една и две световни сцени, макар самата тя да казва, че досегът..

обновено на 09.04.21 в 17:07

Пристрастяващата сила на кафето в изкуството

Галерия 8 открива пролетния арт сезон днес от 14.00 с проекта „КАФЕТО. ДРУГ НАЧИН НА УПОТРЕБА“ - част 1. Участници в нетрадиционната изложба са известни имена в нашите арт среди - Албена Коева, Валентина Бъчварова, Веселин Начев, Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Иван Димитров-Вака, Кирил Златков, Мария Зафиркова, Мария Чакърова Милко Божков, Светла..

публикувано на 09.04.21 в 11:03

Не е луд, който яде баницата, а който му я дава

В Международния ден на ромите ви срещаме с Кирил Станев. По-голямата част от живота си прекарва във варненското село Слънчево, където се ползва с уважението на хората и от години оглавява мешерето. От своите 70 години живот Кирил Станев посвещава поне две десетилетия на политическия живот в страната. И има своите разбирания за него.   "Сега вече няма..

публикувано на 08.04.21 в 12:21
Мария Спирова

Мария Спирова: Българите в чужбина настояват за промени в изборното законодателство

Българите в чужбина ще организират масирана кампания за промени в изборното законодателство. Това съобщи в интервю за Радио Варна Мария Спирова, която от години е сред организаторите на изборните процес в Оксфорд, Великобритания. Искам да изтъкна пред слушателите, че казано "над киломитрични опашки" не е преувеличено. Няма обаче  рационална..

обновено на 07.04.21 в 12:53

Джими и лечението с танци

Чували ли сте за танца „попинг“? Той е създаден през 80-те години на миналия век. Стил от уличната култура, чието мото е: Мир, любов, обединение и забавление. Той се отличава с рязкото съкращаване и отпускане на мускулите. Варненецът Димитър Георгиев е сред най-добрите у нас в този стил.  Само на пет години, той се запалва по танците...

публикувано на 06.04.21 в 13:36

Образованието бори стереотипите срещу жените в бизнеса

" Приключенията на София в предприемачеството " - така се казва е-книга, в която неформална група от дами от областта на бизнеса ще се опитат да насърчат предприемачеството сред момичетата и жените. Разбира се, книгата не е адресирана само за жени, разказва Елена Николова , която е сред хората в основата на книгата. В нея разказваме за това какво е..

обновено на 05.04.21 в 18:17