Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До 6 човека на маса в ресторантите от 1 март

От следващия месец отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната

Снимка: БТА

Ресторантите ще отворят от 1 март при капацитет от 50%, до 6 човека на маса и ще работят до 23 часа с клиенти. А нощните заведения ще отворят от 1 април. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след работна среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В дискусията участваха доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България, и представители на туристическия бранш, съобщават от пресслужбата на ресорното министесртво.

Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

Задължително е и спазването на всички противоепидемични мерки за работа, подчерта вицепремиерът. Тя беше категорична, че контролът ще е безкомпромисен и не трябва да се допуска и една грешка, която може да опетни бранша.

От 1 март отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. 

Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април. В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска вицепремиерът Марияна Николова в свое писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г. Днес искането получи своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. Данните ще бъдат предадени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията, посочи министърът.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март.

В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, обясни министърът.

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, коментира министър Ангелов. И допълни, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредният сезон.

Министър Николова подчерта, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: архив

Осигурява се поддръжка за два туристически обекта в община Балчик чрез програмата за заетост

За 61 души в област Добрич ще бъде осигурена заетост чрез средствата от 253 хиляди лева по одобрена Регионална програма за заетост. От Областна управа уточняват, че съгласно заявленията на общините 35 от тях ще бъдат наети на 8-часов работен ден, а 26 ще са наети на непълен работен ден. Всички общини планират стартиране на програмата от 1 юни т.г. с..

публикувано на 16.04.21 в 12:53

Парламентът прие оставката на кабинета „Борисов 3“

Със 156 гласа „за“ мнозинството в парламента гласува депозираната оставка на Министерския съвет. Резултатите от гласуването бяха посрещнати с аплодисменти от част от депутатите в пленарната зала, а процедурата премина при отсъствието на министрите от кабинета и министър-председателя Бойко Борисов. Изказвания от парламентарната група на ГЕРБ/СДС също..

публикувано на 16.04.21 в 12:30

Проф. Ангелов: Здравният министър, а не НОЩ носи отговорност

И с третата вълна се справихме, заяви пред депутатите в парламента здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. От парламентарната трибуна проф. Ангелов отговори на критиките, отправени от няколко партии за начина, по който здравните власти се справят с COVID-кризата, както и за разформироването на националния оперативен щаб. „Когато от тази..

публикувано на 16.04.21 в 12:25
капачки

Освобождават от коли таксиметровата стоянка пред Катедралата в събота

Във връзка с провеждане на благотворителната инициатива „Аз вярвам и помагаме“ за събиране на пластмасови капачки, на 17.04. от 8 ч. до приключване на мероприятието - около 18 ч. , ще бъде освободена от автомобили таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“.

публикувано на 16.04.21 в 12:24

Заведенията искат мерките в подкрепа на бизнеса да продължат

Изборите минаха, народът направи своя избор и вчера новите депутати положиха клетва. В този тежък за целия свят период хората и бизнесът имат нужда от стабилност и подкрепа. Затова призоваваме всички, от които ще зависи съдбата на България да загърбят различията си, когато става въпрос за българския бизнес и здравето на хората. Това заявяват от БАЗ и..

публикувано на 16.04.21 в 12:16

Установиха мутация на британския вариант на COVID-19 в България

Мутация на британския вариант на COVID-19 е установена при две жени в Северна България , съобщи проф. Кантарджиев по време на седмичния брифинг на здравние власти за ситуацията с разпространението на COVID-19.  Tой посочи, че миналата седмица са били получени данни от Северна България, че две жени, едната на 60, а другата на 65 г. с британския вариант,..

публикувано на 16.04.21 в 11:27
Слави Трифонов

Трифонов: Мажоритарен вот ще има при сигурен парламент

Политическа партия ГЕРБ явно има намерение да внесе в Парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна. И защо сега? Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната..

публикувано на 16.04.21 в 10:55