Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пластмасовите отпадъци са най-опасни според българите

Снимка: zazemiata.org

Гражданите на шест български града смятат за най-опасни пластмасовите отпадъци, а за сравнително безопасни – стъклото и строителните отпадъци. Това показа проучване, което търси отговори на въпросите дали хората са склонни да участват активно в опазването на чистотата в града, да рециклират отпадъците си и да променят поведението си.

Изследването е направено от Института за финансови проучвания и иновации в Пловдив през 2020-та година в 6 български града - Пловдив, Асеновград, Шумен, Силистра, Варна и Добрич и е с обем 1000 лица

Налице са значими различия между отделните градове в оценката за опасността от химикалите, изхвърлените електронни изделия и строителните отпадъци. Какви са изводите от проучването за региона на Варна?- с този въпрос репортерът ни Ваня Славова се обърна към Румяна Киризиева от Сдружение "Бъди активен". Чуйте още: 

Налице са значими различия между отделните градове в оценката за опасността от химикалите, изхвърлените електронни изделия и строителните отпадъци. Сравнителното изследване регистрира високи нива на тревожност на гражданите на шестте града от замърсяването с пластмасови отпадъци – както за околната среда, така и за здравето.


 За най-опасни се считат пластмасовите отпадъци (73,6%), а за сравнително безопасни – стъклото (11,4%), електроните отпадъци (21,5%) и строителните (25,6%).

Гражданите като цяло са убедени във важността на своите лични усилия за опазване на околната среда - едва трима на сто граждани заявят, че техните лични усилия нямат никакво значение за подобряване на околната среда, а само един на всеки шест се съмнява в това. В класацията според дела на категорично убедените граждани води Шумен, следван на значимо разстояние от Пловдив, Асеновград и Добрич.

Значим дял от участниците в проучването посочват, че в ежедневието си все пак предприемат известни действия за намаляване на отпадъците, като например, да използват хартиени чашки за еднократна употреба вместо пластмасови, да пазаруват с чанти за многократна употреба вместо с найлонови торбички, да пренасят използват бутилки за многократна употреба и други.
Именно засегнатите въпроси в проучването, са тези по които сдружение БГ Бъди активен продължава да работи с дългосрочната си програма _Място България. През тази година сдружението планира да проведе редица акции сред гражданите, за да привлече вниманието им към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота, като до края на годината предстоят различни дейности и мащабни застъпнически кампании, в тази насока в партньорските градове на инициативата. Важна насока в _Място България през тази година, ще бъде провеждането на инициативи за намаляване и рециклиране на отпадъците, като един от акцентите през тази година ще бъдат водните басейни - тяхното опазване от замърсяване и дейности по почистването им. Сдружение БГ Бъди активен ще продължи да работи и в посока идентифициране на незаконни сметища, сигнализиране и апел към местните власти за дългосрочно справяне с отпадъците на проблемните места. По този начин активистите целят превъзпитание и информиране на населението за негативното въздействие на отпадъците върху околната среда.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 15:33

Във Варна започва Десетият кинофестивал за късометражни филми "Карантината"

Днес, 6 август, започва Десетия международен кинофестивал за късометражни филми "Карантината". Събитието се открива от 20 часа  пред едноименното рибарско селище на плаж "Аспарухово".  Музикалните сетове започват от 20 часа, а прожекциите - час по-късно.  Фестивалът продължава до 10 август, а входът за него е свободен.  Организаторите..

публикувано на 06.08.24 в 14:30

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира през октомври тази година проекта „Изкуственият интелект в образованието“, по който ще бъдат обучени 120 педагогически специалисти от училищата във Варна, преподаватели и студенти. Обученията ще води Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester (етичен хакер, оторизиран да симулира кибератака върху..

публикувано на 06.08.24 в 11:22

Проектът "Градско земеделие" във Варна навърши пет години

Трябва да си мотивиран да се учиш и полагаш труд, да имаш траен интерес към отглеждането на собствени зеленчуци и плодове, да искаш да комуникираш с хора, които споделят твоите интереси и така да станеш част от общност, с която в продължение на две години посрещате заедно предизвикателствата на градското земеделие. Така накратко може да се синтезира..

публикувано на 06.08.24 в 09:45

Днес е Преображение Господне

Празникът Преображение Господне се свързва с едно от най-важните събития от земния път на Иисус Христос, а именно разкриването на божествения образ на спасителя пред учениците му. Всяка година, празникът се пада на 6 август. Това е денят, в който църквата го отбелязва по нов стил, а по стар стил се празнува на 19 август. На Преображение се..

публикувано на 06.08.24 в 07:23

Лесна работа: Август

Бях ви разказвала как помолих едно дете да ми опише август. Каза, че август е много красив, със сини очи - сини като морето сутрин. Понякога носи слънчеви очила. Леко ги прихваща с една ръка и поглежда над тях весело, когато става дума за юли или за септември... Защото знае, че ги бие по точки във ваканционно отношение. И юли, и септември...

публикувано на 05.08.24 в 15:37

Аеросмит обявиха края на концертната си дейност

„Аеросмит“ обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Турнето започна още миналата година, но нараняване на ларинкса на фронтмена Стивън Тейлър принуди бандата да изнесе само 3 концерта и да пренасочи останалите. „Беше 1970 г., когато една искра на вдъхновението се превърна в „Аеросмит“...

публикувано на 05.08.24 в 14:49