Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без официална церемония в Балчик отбелязаха националния празник

Пред­ста­ви­те­ли на мес­тна­та власт, на по­ли­ти­чес­ки пар­тии, граж­да­ни се съб­ра­ха на 3 март пред Па­мет­ни­ка на ге­рои­те, пад­на­ли за Оте­чес­тво­то, в цен­тъ­ра на Бал­чик, за да по­че­тат на­цио­нал­ния праз­ник и 143 го­ди­ни от Ос­во­бож­де­ние­то на Бъл­га­рия от тур­ско роб­ство.

"Да­ли 3 март тряб­ва да е на­цио­на­лен праз­ник, да­ли то­ва би­ло Ос­во­бож­де­ние­то на Бъл­га­рия?! След ка­то де­ди­те ни са ка­за­ли, че то­ва е да­та­та, коя­то тряб­ва да спо­ме­на­ва­ме, за мен тя ви­на­ги ще бъ­де па­мет­на", ка­за  кме­тът Ни­ко­лай Ан­ге­лов пре­ди да по­ло­жи цве­тя в па­мет на за­ги­на­ли­те ге­рои.

Вен­ци в знак на по­чит бя­ха под­не­се­ни от име­то на Об­щи­на Бал­чик, Об­щин­ски съ­вет, по­ли­ти­чес­ки пар­тии.

На 3 март чи­та­ли­ще "Прос­ве­та-1901" с. Об­ро­чи­ще  ор­га­ни­зи­ра чес­тва­не пред па­мет­ни­ка на за­ги­на­ли­те под над­слов "Да ста­нем част от  све­тов­ния мост "Про­буж­да­не с хо­ро". Жи­те­ли и на дру­ги се­ла в об­щи­на­та от­да­до­ха по­чит на за­ги­на­ли­те за сво­бо­да­та.

По по­вод 143 го­ди­ни от Ос­во­бож­де­ние­то на Бъл­га­рия в Ис­то­ри­чес­ки му­зей - Бал­чик гос­ту­ва из­лож­ба­та  "Ко­ман­ди­ри­те на бъл­гар­ско­то опъл­че­ние", де­ло на На­цио­на­лен парк-му­зей "Шип­ка-Буз­луд­жа".

Чуйте целия репортаж на Албена Иванова в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов.

Президентът Румен Радев възложи на Даниел Митов да състави кабинет

Румен Радев възложи на Даниел Митов да състави правителство. Очаквам в 7-дневен ред да съставите правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от кризата. Това заяви президентът при връчването на проучвателния мандат на коалицията ГЕРБ-СДС. Номинацията на Митов за министър-председател пред държавния глава обяви председателят на..

публикувано на 20.04.21 в 13:29

Канабисът - лекарство или дрога?

Обща политика относно използването на канабиса в медицината и финансирането на научни изследвания по темата – за това призовават от години депутатите в Европейския парламент. Темата е актуална и днес, но остава без промяна в Международния ден на марихуаната – 20-ти април. В Европейския съюз канабисът за медицински цели за нуждаещи се пациенти е..

публикувано на 20.04.21 в 13:13

До края на седмицата определят правилата за влизане на чужди туристи у нас

До края на седмицата се очаква здравните власти да предложат ясни и точни правила за влизане в страната на туристите както от Европейския съюз, така и от трети страни. Tова заяви във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Мариqна Николова, която се срещна с представители на бранша в морската столица. Това каза вицепремиерът в оставка..

публикувано на 20.04.21 в 13:08

Излекуваните изпревариха новозаразените в Балчик

Около 17 процента от населението в община Балчик е било карантинирано. Това показва регистърът към 20 април. Според справките в отдел ГРАО жителите с постоянен адрес са 21 660, а под карантина в последната година и месец са били поставени 3617 души. Към днешна дата те са 413, от които 253-ма са диагностицирани с коронавирусна инфекция, останалите са..

публикувано на 20.04.21 в 12:04

Бойко Борисов обяви кандидатите за министри на ГЕРБ

Бойко Борисов представи имената на министрите в проектокабинета на Даниел Митов от болницата, в която се намира. В залата с него са Даниел Митов, Томислав Дончев, Румен Христов, Десислава Атанасова, Калин Вельов, Кирил Ананиев и Любен Дилов-син, а видео се излъчва на живо във Фейсбука на премиера в оставка, предаде репортер на БГНЕС. В..

обновено на 20.04.21 в 11:41

Инспекцията на труда започва проверки на строителни обекти по морето

Главната инспекция по труда започва проверки на строителните обекти в морските курортни градове и ще проверява какви са трудово правните отношения между работници и работодатели. Това се случва традиционно преди началото на летния сезон, през който заради летовниците строителството се преустановява. Това съобщават от инспекцията, която разпространи..

публикувано на 20.04.21 в 11:30

Д-р Златева: Учениците след седми клас да бъдат ваксинирани

Учениците след седми клас е добре да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това е мнението на д-р Каролина Златева, която е дългогодишен варненски педиатър. " Учениците в горните класове бяха най-засегнати от пандемията, тъй като имат по-голяма комуникация помежду си, повече се събират на групи и като разпространители са по-рискови ." По време на трите..

публикувано на 20.04.21 в 11:21