Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненци протестираха срещу събарянето на ОУ "Св. Иван Рилски"

Протест срещу събарянето на сградата на Основно училище „Свети Иван Рилски“ организираха варненци тази сутрин. Повече от 20 бивши преподаватели, бивши служители, възпитаници и граждани се събраха пред сградата на общината, за да изразят недоволството си от предложението на администрацията. 

А именно на мястото на сегашното основно училище да бъде построена сграда за V езикова гимназия "Йоан Екзарх", която в момента се помещава с ОУ "Г.С.Раковски". На последната комисия "Наука и образование" към общинския съвет, директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова, заяви че идеята е децата да преминат на едносменен учебен режим, а за целта трябва да се разделят училищата, които обитават една и съща сграда.

Реално учениците и педагогическия персонал от ОУ „Св. Иван Рилски“ ще бъдат прехвърлени в други две училища - „Отец Паисий“ и „Елин Пелин“. Според общинската администрация в района на "Иван Рилски" намалява броят на подлежащите на задължително образование. Така обаче този квартал, около автогарата ще остане без основно училище, казаха днес протестиращите. Те смятат и че е трябвало да има допитване до жителите на квартала. В "Св. Иван Рилски" има много деца от малцинствата и в неравностойно положение като в момента там учат около 260 деца.

В защита на училището, което тази година навършва един век, започна онлайн подписка, в която са се включили учители, бивши възпитаници и преподаватели, както и хора от страната и чужбина. В нея в момента има близо 1000 подписа. 

Същевременно от сегашния колектив на училището се разграничиха от организирания протест.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отварят "зелени коридори" за ваксинация по празниците

Ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник. Становището на българските здравни власти относно прилагането на препарата ще стане ясно, след като се произнесат още две независими комисии, заяви на брифинг проф. Красимир Гигов. Иска ни се да не се получава това, което се получи при "Астра Зенека", каза от своя страна държавният главен здравен..

публикувано на 22.04.21 в 17:59

ГЕРБ атакува пред Конституционния съд мораториума върху кабинета

Групата на ГЕРБ ще атакува пред Конституционния съд днешното решение на парламента да наложи мораториум върху определени действия на кабинета в оставка и държавните органи. Групата ще поиска от съда да излезе с тълкувателно решение по казуса, както и да обяви за противоконституционна наложената от депутатите забрана, стана ясно от думите на..

публикувано на 22.04.21 в 17:43

Ще получим близо 5,5 милиона дози ваксини до края на юни

" Третата вълна на коронавируса у нас върви надолу, благодарение на изключително добрата работа по управление на пандемията. А в резултат на преговорите по доставките на ваксини, България ще получи близо 5,5 милиона дози за периода април-края на юни“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание...

публикувано на 22.04.21 в 15:34

Адресите без вода

Варна: около улиците: "Манастирска", "Народни будители", "Балкапан" и "Искър"  от 15 ч. до около 20 ч.; абонатите над Мебелна палата, търговския център на бул. "Република" и Летище Варна от 14 до около 17 часа; местност "Лазур" от 14 ч. до около 24 ч.; абонатите от ул."Крайезерна" от 11 до около 17 часа; Централната част и широк..

публикувано на 22.04.21 в 15:11

РЗИ-Варна: Започва активна ваксинация на заетите в туризма

Няма да има затягане на противоепидемичните мерки във Варна заради първото място по заболеваемост от Covid-19  през последните две седмици, напротив, мерките ще се облекчават, защото случаите постепенно намаляват и свободните легла в болниците вече са много. Това коментира Стоян Пасев - областен управител на Варненска област. Д-р Дочка Михайлова..

публикувано на 22.04.21 в 15:02

Допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

„Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“ . Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка. Министър-председателят..

публикувано на 22.04.21 в 14:52
Снимка: Архив

Дали ще има фестивал на цацата в Кранево, зависи от епидемичната обстановка

35 хиляди лева се осигуряват от бюджета на Община Балчик за организацията на фестивала на цацата в Кранево. Сдружението организатор "Зелени посоки" е заложило датите 11, 12 и 13 юни, а мястото-  центърът на курортното селище. През 2020 година имахме пълна готовност за провеждане на фестивала, но епидемичната обстановка и рестрикциите, наложени в..

обновено на 22.04.21 в 14:49