Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Театралната трупа "Ангели" от Долни чифлик

От края на 2019 година в Долни чифлик функционира театрална трупа към Средното училище „Васил Левски“. Там се изявяват 19 деца от 5 до 9 клас. Ръководителката им не е много по-голяма от тях, на 18 години Мишел Девор вече е успяла да постави с трупата „Серафим“. Заради пандемията работата на школата е затруднена, но въпреки всичко любовта към театъра надделява. 

Театралната трупа носи названието „Ангели“, а вдъхновението е от първата им пиеса „Серафим“ по разказа на Йордан Йовков. Репетират и представят постановките в читалището в Долни чифлик. Това продължава вече повече от година под ръководството на ученичката в Пета езикова гимназия във Варна Мишел Девор.


"На края на 2019 година трябваше да участваме в един благотворителен концерт, мен ме извикаха да режисирам кратък спектакъл и така, случайно или не, се събрахме с тези мои ученици и създадохме театралната трупа. Оттогава сме неразделни."

А поканата към нея не е случайна. Мишел още от малка има интерес към изкуството и пише пиеси, които поставя в читалището в село Горен чифлик. По-късно участва в театрални школи към Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна, преминала е и през курсове на известната режисьорка Зорница София. Мишел Девор работи с учениците над български заглавия, за да ги учи да обичат родното.

Виктория и Боян са в трупата от самото ѝ начало и са мотивирани да продължат с изявите си на сцена:


"Аз още от малка гледам театрални постановки и това много ме привлече. Ние с Мишел се познаваме още отпреди това и преди това сме създавали театрални постановки. Аз главно играя драматичните роли, защото това ми се отдава най-много. Трудно е, но мисля че се справям.", казва Виктория.

Шестокласникът Боян също от малък си мечтае за големите сцени. 

"До момента съм играл керемедчия Панайот, пияница в кръчма и сега ще играя сирак Павли. Мечтал съм си да играя герой, който е добър и помага на хората в най-тежките им моменти, защото мисля, че във всеки един от нас има нещо добро."


"Сега работим по различни скечове, защото по този начин можем да репетираме по-лесно, на групи. Заради обстановката, да сме отново 5-6 души в група и така да направим обща изява от един час, когато смесим много скечове заедно", казва Мишел Девор.

Участието в театрална трупа „Ангели“ е безплатно. Репетират редовно, а единственото, което се изисква, е любов към театъра и сцената.

Чуйте целия репортаж на Александър Йорданов:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Маргулан Исмолдаев е ученик от 10 клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна. Той живее от години във Варна с родигелите си, но е родом от Казахстан. Маргулан печели златни медали и призови места на много национални и международни олимпиади по астрономия и информатика. Последният му златен медал е след участие в олимпиадата по..

обновено на 15.04.21 в 15:45

Ваксината на Pfizer намалява приема на възрастни хора в болница със 75%

Ваксината на Pfizer може да намали приема на пациенти с Covid в болница с три четвърти, установи ново проучване на NHS. Възрастните, получили ваксината, са с по-малък риск да бъдат приети в болница или да имат положителен тест за Covid в сравнение с неваксинирани хора, разкрива изследването на NHS и Университета в Манчестър. Проучването разглежда..

публикувано на 15.04.21 в 10:45

Наградиха ученици от МГ за успехите им на олимпиадите

64-ма ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна , класирали се на националния кръг на олимпиадите по различни учебни предмети , бяха отличени с грамоти от ръководството  на учебното заведение. Никол  Добрева от 11 „д” клас  е единствената варненка , която отива на национален кръг на  олимпиадата по български език и..

публикувано на 14.04.21 в 15:56

Студенти от Военноморското училище в проект на НАСА

Екип от студенти от Космическото общество във Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров”във Варна работи по две важни програми - за откриване на астероиди и по международен проект на НАСА – за създаване на симулация за космическа станция на Луната - това съобщи доц. Веселка Радева-ръководител на екипа и на Морската астрономическа обсерватория..

обновено на 14.04.21 в 15:19

200 години от рождението на Георги С. Раковки отбелязаха в село Раковски

В село Раковски, община Каварна отбелязаха 200- годишнината от рождението на Георги С.Раковски.   Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета: „ Нашата свобода от нас зависи.“ Днес и в бъдеще трябва да я..

публикувано на 14.04.21 в 13:38

Българските кораби с името „Раковски”

Военноморският музей във Варна припомня накратко на  днешната дата - 14 април 2021 г., когато по нов стил се навършват 200 години от рождението на Г. С. Раковски, за корабите, които редом с българския трибагреник достойно са носили през годините името на българския революционер по близки и далечни маршрути. 1. Първият от тях е парен..

публикувано на 14.04.21 в 11:56

Микропластмасите са заплаха за Черно море

Микропластмасите, малки фрагменти, повсеместни във водни басейни по целия свят, остават сериозна заплаха за Черно море , пише в. „Сабах”. Група изследователи от университета „Реджеп Тайип Ердоган” в провинция Ризе установиха, че в морето има повече от 1 милион микропластмасови частици на квадратен километър. Изследванията им също така показват, че..

публикувано на 13.04.21 в 19:05