Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Несебър влезе в списък на 7 забележителни и непознати места в света

4
nesebаr
Снимка: Александър Иванов

Според гръцката митология Зевс се влюбил в Европа, след като я гледал как играе на плажа. Нещо подобно на това, което се случва с нас - ние не преставаме да бъдем пленени от красотата и многото атракции, които Европа ни предлага.

Заредени с история и изключително величествени кътчета, не е чудно, че все още се изненадваме от места, за които дори не подозирахме, че съществуват. Ето подборка на някои от тях, които са успели да бъдат част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, споделя списанието за пътешествия „Виахар“, цитирано от Радио Варна:

1. Куршска коса (Литва и Русия)

Споделена от Русия и Литва, Куршската коса е релеф с дължина почти 100 километра и широчина само четири километра в най-широката си част, разделяща Куронското езеро и Балтийско море. Тази характеристика го прави силно подчинен на ерозивното действие на ветровете, създавайки големи дюни - тук се образуват най-високите подвижни дюни в Европа.

За да се борят срещу бързото напредване на пясъчните планини, жителите на тази ивица земя трябвало да извършат голямо залесяване, започвайки през първата четвърт на 19 век. Резултатът: възвишен пейзаж от гори и дюни, резултат от постоянен човешки труд, което е достатъчна причина да бъде включен през 2000 г. като обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

2. Сигишоара (Румъния)

Наследявайки саксонските отпечатъци на трансилванската територия, Сигишоара изиграва основна роля в търговските отношения през Средновековието, когато са издигнати важната му цитадела и страхотно укрепено заграждение, както и уникалната часовникова кула.

Обект на световното наследство от 1999 г., със своя исторически център, този малък град е известен особено с това, че е родното място на сина на Валд II Дракул, Влад III от Влашко, известен също като Влад III Цепеш, известен с това, че вдъхновява безсмъртния образ на Дракула.

3. Национален парк „Ортобаги“ - Пустата (Унгария)

В източна Унгария се простира най-обширната степ на целия континент. Десетки хиляди хектари, които са обявени за обект на световното наследство през 1999 г. благодарение на голямата си културна и живописна стойност.

Обширни равнини и влажни зони, простиращи се докъдето може да погледне, където поминъкът е тясно свързан с пашата от много векове. Свързани с тази дейност, традиционните конници или оцеляват в пустата, опитомявайки коне като никой друг, като удрят дългите си камшици по земята. Изкуство на предците, напълно неочаквано на европейска територия.

4. Пещери Шкочиян (Словения)

В югозападна Словения невероятна мрежа от варовикови пещери, простираща се под земята на няколко километра, представлява един от най-добрите примери за карстови образувания в света.

Световно наследство от 1986 г. насам, тази 200-метрова дълбока варовикова пещерна система е известна с многото си водопади, понори - дума от словенски произход и огромни подземни кухини. Перфектно място за обучение за геолози, които знаят значението на страната в този тип формация.

5. Замъкът Кронборг (Дания)

На около четиридесет минути път северно от Копенхаген стои впечатляващ замък, чието строителство започва през последната третина на 16 век. Колосална крепост, контролираща пролива Сунд, който отделя Дания от Швеция.

Обявен за обект на световното наследство през 2000 г., в момента в него се намира Морският и търговски музей в Кронборг, но това, което наистина прави тази конструкция специална, е тясната връзка с най-известната работа на Уилям Шекспир: Хамлет. Замъкът, от голямо значение във времето на писателя, служи като място за сюжета на тази трагедия, която се превръща в една от историческите отправни точки на универсалната литература.

6. Долина Мадриу-Перафита-Кларор (Андора)

Единственият обект на Андора в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство е тази емблематична ледникова долина на Пиренейската страна. Разположен в югоизточната част на Княжеството, той притежава тази привилегия от 2004 г. благодарение на културния пейзаж, запазен в неговите граници.

Дванадесетте километра дължина на долината, с височини от 1200 до 2500 метра, са истински култ към природата и традиционните занаяти, които хората са използвали от нея в тази планинска верига. „Бордас“ и „Орис“, типичните животновъдни сгради в района, се смесват в обстановка, пълна с автентичност, която има завидно богатство от фауна. Близък редут с особена красота, запазен пейзаж и стойността на начини на живот, принадлежащи към минали епохи.

7. Античен град Несебър (България)

Заедно с настоящия град Несебър, разположен на българското Черноморие, древният град Несебър е постоянен съвременник на важни империи като Византийската и Османската. Простира се на малък полуостров, отделен от четиристотин метра провлак .

С тракийски корени, от които произлиза името Месемврия- другото име, с което е популярно това хилядолетно селище е перфектна реликва с важни археологически останки и повече от релевантно историческо-художествено наследство от световна класа. Факт, който си спечели честта да бъде част от обекта на световното наследство от 1983 г. насам.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дете от Добрич участва в книжката "Да се запознаем с другите деца на България"

Дете от Добрич е включено в книгата „Да се запознаем с различните деца на България“ , която предстои този месец да излезе от печат. Инициативата е на фотографа Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация „Можем заедно“. В проекта са включени над 90 деца от цялата страна, като на около 30 от тях са разказани и личните истории. Едно от тези..

обновено на 20.04.21 в 16:49

Доклад сочи: Пътищата в Таджикистан, Пакистан, Албания или Танзания са по-добри от българските

България търпи сериозен застой по отношение на качеството на пътищата, заставайки на последните места в света. Това обявяват от Института за пътна безопасност след анализ на данни, представени в доклад на Световния икономически форум, който сравнява развитието в качеството на пътната инфраструктура за близо 140 държави за периода 2007-2019 г. От..

публикувано на 20.04.21 в 16:14

Изложба разказва за подвизите на командирите на българското опълчение

Изложба „Командирите на българското опълчение” беше открита в Музея на Възраждането във Варна, навръх 145-та годишнина от избухването на Априлското въстание. В експозицията могат да бъдат разгледани табла със снимки и подробна информация за подвизите на бойния фронт на известни руски офицери, които са ръководили българското опълчение. Сред тях са..

публикувано на 20.04.21 в 15:03

Във Варна беше отбелязана 145-годишнината от Априлското въстание

145 години от Априлското въстание бяха отбелязани пред паметника на Георги Бенковски в Алеята на възрожденците в Морската градина във Варна. Венци и цветя в знак на признателност пред паметта на загиналите бяха положени от Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна, Стоян Пасев, областен управител, флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-командир на ВМС,..

публикувано на 20.04.21 в 11:30

Текстилът е новата пластмаса

Свръхпроизводството на дрехи и текстилните отпадъци оказват негативно влияние върху околната среда наравно с пластмасата. Този проблем беше изтъкнат по време на дискусионен уебинар, организиран от Бюрото за връзка на Европейския парламент у нас и Националното сдружение на общините в България. „ Годишното потребление на европееца е 26..

публикувано на 20.04.21 в 09:59

Лесна работа: За Панамския канал и шапката, която остана на отсрещния бряг

Здравейте! Денят ми дава повод да си припомня стара история. Преди време се оказах част от приключението, наречено: “Да преминеш през Панамския канал“ и, когато корабът стигна до третата група шлюзове – „Гатун“, наблюдавах странна сценка. Докато се отваряха батапортите на едната камера, по тях припряно притичваха пешеходци. Една от..

обновено на 19.04.21 в 16:57

Студенти от МУ- Варна раздаваха ябълки на входа на Морската градина

Студенти от Медицинския университет във Варна раздаваха ябълки на входа на Морската градина. Инициативата е част от кампанията "Живей дълго - храни се здравословно". Бъдещите медици разясняваха на хората какви са ползите от здравословното хранене и даваха повече информация за храните като естествени имуномодулатори и как те могат да подпомогнат нашата..

публикувано на 19.04.21 в 16:54