Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии? Нарушени ли са правата на учениците, които трябва да имат сметка в конкретна банка, за да получават стипендия? Въпроси, които задаваме, след като получихме сигнали от родители на ученици в няколко варненски гимназии. Проверка на Радио Варна показа, че практиката училищата да кореспондират с определена банка е повсеместна.  Павлин Петков, директор на Математическата гимназия във Варна, обяснява защо училището работи само с една банкова институция:

"Технологично става по-бързо и е абсолютно безплатно. Има две банки, чийто софтуер позволява банкирането да стане накуп само с едно кликване, защото банката прави един файл с всички ученици". 

По думите на Ангел Митев, директор на Първа езикова гимназия във Варна, учениците и родителите избират по сметка в коя банка да се превежда стипендията. Митев признава, че това им създава затруднения:

"Ние бяхме готови със стипендиите, но се оказа, че някои ученици са си сменили банковите сметки и трябваше да актуализираме информацията, което забави процеса. В този смисъл, да, има по-големи трудности за нас като организация, но не сме си помисляли да ограничаваме избора на ученици и родители". 

Нормативно не е определено дали ученикът или училището трябва да определи банката, където да си получи стипендията, уточни Розета Заркова, която е временно изпълняващ длъжността началник на Регионално управление по образованието във Варна: 

"Формално погледнато в ПМС - 328 от 2017 година има текст, който казва, че конкретните условия и реда за предоставяне на всеки вид стипендия в училището се предлагат от училищната комисия по стипендиите на директора за утвърждаване. От разговорите, които проведох, се установи, че се постъпва по различен начин. Имам уверението на директорите, че при заявено желание от родител по лична сметка на детето в друга банка да бъде преведена стипендията, това ще се случи". 

Чуйте повече в прикачения звуков файл: 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да избягаме от пандемията по екопътеките

В последната година сякаш повече говорим за пандемия и ограничения, отколкото за туризъм. Всеки, който обича да се отдалечава от дома и ежедневието, търси как да направи това. В предаването "Хоризонти" подхождаме колкото разтоварващо, толкова и аналитично към този социален феномен. Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и..

обновено на 21.04.21 в 16:43
Снимката е илюстративна.

Младежи от БЧК-Варна ще засадят дръвчета в "Аспарухово"

Доброволци от младежката организация на БЧК – Варна ще засадят 10 дръвчета /червен дъб/ в парка на кв. "Аспарухово", утре. Акцията е част от националната кампания #УмножиДоброто по повод Деня на Земята и във връзка с отбелязване на 100-годишнината на младежката организация. В рамките на четири дни в цялата страна ще бъдат зaсадени 100 дръвчета от..

публикувано на 21.04.21 в 16:42

Хазартната зависимост е сериозно подценявана в България

Хазартната зависимост е психологическо заболяване, което е трудно лечимо и е сериозно подценявано в нашата държава. Това каза за „Радио Варна”, проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Света Марина” във Варна. "В България не се обръща особено голямо внимание на хазартната зависимост. Може би, защото тя не..

публикувано на 21.04.21 в 11:45

Дете от Добрич участва в книжката "Да се запознаем с другите деца на България"

Дете от Добрич е включено в книгата „Да се запознаем с различните деца на България“ , която предстои този месец да излезе от печат. Инициативата е на фотографа Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация „Можем заедно“. В проекта са включени над 90 деца от цялата страна, като на около 30 от тях са разказани и личните истории. Едно от тези..

обновено на 20.04.21 в 16:49

Доклад сочи: Пътищата в Таджикистан, Пакистан, Албания или Танзания са по-добри от българските

България търпи сериозен застой по отношение на качеството на пътищата, заставайки на последните места в света. Това обявяват от Института за пътна безопасност след анализ на данни, представени в доклад на Световния икономически форум, който сравнява развитието в качеството на пътната инфраструктура за близо 140 държави за периода 2007-2019 г. От..

публикувано на 20.04.21 в 16:14

Изложба разказва за подвизите на командирите на българското опълчение

Изложба „Командирите на българското опълчение” беше открита в Музея на Възраждането във Варна, навръх 145-та годишнина от избухването на Априлското въстание. В експозицията могат да бъдат разгледани табла със снимки и подробна информация за подвизите на бойния фронт на известни руски офицери, които са ръководили българското опълчение. Сред тях са..

публикувано на 20.04.21 в 15:03

Във Варна беше отбелязана 145-годишнината от Априлското въстание

145 години от Априлското въстание бяха отбелязани пред паметника на Георги Бенковски в Алеята на възрожденците в Морската градина във Варна. Венци и цветя в знак на признателност пред паметта на загиналите бяха положени от Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна, Стоян Пасев, областен управител, флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-командир на ВМС,..

публикувано на 20.04.21 в 11:30