Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу горенето на отпадъци

3
Снимка: "За Земята"

Протестно шествие за по-чиста околна среда без горене на отпадъци организират днес граждански сдружения от София и Девня. Поводите са два от двата края на България — търгът за изпълнител на мегапроекта за инсинератор в София и инвестиционното предложение за инсинератор в Девня. Сдружението на граждани “Дишай, Девня”, сформирано преди една година, е с основна кауза срещу инвестиционните предложения, постъпващи в община Девня и РИОСВ-Варна за разкриване на нови или разширяване на съществуващи инсталации за изгаряне на отпадъци. Продължават и битката да бъде поставена втора измервателна станция за чистотата на въздуха до кв.Повеляново, тоест най-близко до големите промишлени предприятия в района.

Девня е предпочитано място за горене на отпадъци

„През последните години Девня е предпочитано място за горене и складиране на отпадъци. Две фирми на територията на общината горят RDF отпадъци. Единствената в страната фирма, която може да гори и пестициди, се намира в Девня. Медицински отпадъци могат да се изгарят само на две места в България. Едното от тях е инсинераторът в Девня. Долината на Голямата химия е превърната в Долината на боклука”, подчертават от Гражданско сдружение „Дишай, Девня“. По повод протеста днес в София Ваня Захариева от Гражданското сдружение разказа в предаването „Новият ден” на Радио Варна:

София и Девня с опасно замърсен въздух

И двата града вече са с опасно замърсен въздух, който задушава населението, а инсталациите ще означават още източници на фини прахови частици, тежки метали, парникови газове, диоксини. Инсталациите за горене на отпадъци са скъпо и опасно за здравето разхищение на енергия, суровини и обществени средства. Точно затова протестът ще започне пред Министерството на здравеопазването и ще завърши пред Министерството на околната среда и водите.

В Девня жени поеха битката за по-чист въздух

За пръв път в историята на индустриалния град в „Долината на химията”, граждани се организираха и започнаха общественополезна дейност за по-чиста околната среда, когато в началото на 2020 година седем жени учредиха Гражданско сдружение  „Дишай, Девня“. Районът вече е известен като „Долината на боклука”, казват от „Дишай, Девня“ в обръщението си към обществеността по повод днешния протест. През 2021 с помощта на фотографът Теодора Георгиева правят снимки на района, представящ реалността там. Изложбата ще е пътуваща и тръгва от София днес.


В София "Топлофикация София" обяви търг с внушителната сума 292.2 млн. лв. без ДДС (или 350 млн. лв. с ДДС) за изграждането на инсинератор, който тече до 15 март.
През 2020 г. Върховният административен съд върна делото срещу доклада за оценка за въздействие върху околната среда от 2015г за нови експертизи, тъй като според съда следва да бъдат изяснени въпросите относно здравния риск, вредните емисии, опасните отпадъци от пепелта. Това означава, че инвеститорът, който ще спечели търга, ще строи, без да е ясно дали има финално разрешение за това. Изгарянето на  отпадъци (т.нар. RDF) нито е включено, нито е оценено като нов източник на замърсяване в двете последователни програми за качество на въздуха в София за периода 2011-2020. Твърденията на Столична община, че ако горим, няма да депонираме отпадъци, са неверни. При изгарянето остават около 25% (36 000 тона годишно) пепел и шлака , които трябва да бъдат депонирани. Част от тази пепел (22 тона / ден) е токсична и трябва да се депонира в отдалечени специални депа за опасни отпадъци в Германия, което значително повишава разходите и риска от транспортни инциденти.

Събитията на 8 март по часове:

8:30 - 9:30 - Хората от "Дишай, Девня" ще направят мълчалив протест пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с няколко снимки-картини с искане за среща с Министъра. 

18:00 - 19:00 обединено шествие от Министерството на здравеопазването до МОСВ против изгарянето на отпадъци. Можете да видите Фейсбук събитието тук.

19:00 - откриване на изложба в Дом на киното (намира се до МОСВ)

Актрисата Илияна Лазарова също подкрепя каузата да се спре горенето на отпадъци, защото я е загрижена какъв въздух дишат децата ѝ. Снимката е на Тихомира Методиева - Тихич


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Броят на заразените с коклюш расте, очаква ли се обявяването на национална епидемия?

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш, предаде БНР.  Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата А броят на заразените продължава да..

публикувано на 24.04.24 в 09:06

НОИ изплаща пенсиите за месец май след Великден

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т. г. Тогава ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за пенсионерите, които получават..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Служебната власт на среща с представители на земеделския сектор

Служебният министър-председател на Република България Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделските браншови организации у нас. Разговорът ще се състои от 17 часа днес в Гранитната зала на Министерския съвет.  На срещата двете страни ще..

публикувано на 24.04.24 в 08:33

Обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна днес

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе от 17 часа днес в зала "Пленарна" на Община Варна.  В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар Освободител“ с улици и булеварди от първостепенната улична мрежа да..

публикувано на 24.04.24 в 08:28

Днес изтича крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и..

публикувано на 24.04.24 в 08:22

Предимно слънчево в сряда

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, следобед с незначителни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът от изток-югоизток постепенно ще се обърне от западна четвърт и ще е до умерен. По крайбрежието ще е предимно от югозапад. Привечер постепенйно..

публикувано на 24.04.24 в 05:56

Адреси без ток днес

·   На  24.04.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма,..

публикувано на 24.04.24 в 05:55