Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лекарите поискаха затягане на мерките, а собствениците на заведенията са против

Снимка: архив

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ определят като абсолютно неприемливо каквото и да е затягане на мерките, свързано със заведенията.

"Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си", са категорични от двете организации.

СЗБ и БАЗ се противопоставят на всякакви идеи за ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или "каквито и да е други безумни идеи и рестрикции". Организациите декларират, че ще приемат само вече разписаните мерки и дати, като отново настояват за незабавно изплащане на обещаните 20 на сто от оборота за месеците, в които заведенията са били затворени.

Вчера министърът на здравеопазването съобщи, че се обмислят различни мерки за областите с най-висока заболеваемост от коронавирус, които се очаква да бъдат предложени от министъра на правителството за приемане. Сред обмисляните мерки са промяна на крайния час на работа на заведенията, посочи министърът.

От СЗБ и БАЗ изтъкват, че данните за развитието на пандемията през последните дни са поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19. От двете организации заявяват, че се нуждаят от правила, защото, според тях, забраните в световен и европейски мащаб не работят.

Подробностити чуйте от репортажа на Мартин Николов:

По-рано днес медиците от Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха с искане за затягане на мерките срещу COVID-19.  Те изразиха притеснението си, че броят на заразените у нас се увеличава и очакването натискът върху болниците да стане сериозен през следващите дни. 
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аспарухов мост във Варна

Затварят част от Аспаруховия мост заради ремонт

 В четвъртък от 10 ч. до 16 ч., движението в 1,7 км участък от Аспаруховия мост ще се осъществява двупосочно в платното за Бургас. За ремонтни дейности на аварирала дилатационна фуга ще бъде ограничено преминаването в платното за Варна, съобщават от АПИ. За осигуряване на безопасност на движението до 9 ч. на 15 април трафикът в компрометирания..

обновено на 14.04.21 в 17:41
Снимка: архив

ДНСК ще премахва поставени в нарушение преместваеми обекти в курорти и плажове

Дирекцията за национален строителен контрол ще премахва поставени в нарушение преместваеми обекти в националните курорти и на морските плажове. Задължението е в изпълнение на Закона за устройството на територията и е регламентирано в проект на Наредба за принудително изпълнение на заповеди за премахване на преместваеми обекти, поставени на..

публикувано на 14.04.21 в 17:08

Избират най-добрия млад шофьор на България през май във Варна

Кампанията „Най-добър млад шофьор на България” се провежда за 4-та поредна година. Организатори на инициативата са от Съюза на българските автмомобилисти (СБА), чиято основна цел е да провокират младите шофьори да покажат своите знания и умения зад волана. Според председателя на варненския клон на СБА Диан Драганов, единственото в страната състезание..

публикувано на 14.04.21 в 16:00

Дания окончателно спира употребата на AstraZeneca

Дания окончателно спира да прилага ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, предаде телевизия TV2, позовавайки се на неназовани източници. Този ход ще забави ваксинацията в Дания с няколко седмици, съобщи TV 2, цитирана от "Гардиън". Дания беше първата страна, която преустанови употребата на AstraZeneca в средата на март, решение, последвано от повече..

публикувано на 14.04.21 в 14:18
Сийка Милева

Блокирани са над 800 хиляди лева, предназначени за изборна търговия

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка..

публикувано на 14.04.21 в 14:11

Промени в Наредба дават допълнителни точки за децата с еднакъв постоянен и настоящ адрес при кандидатстване

Промени в правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата във Варна одобри Общинският съвет на днешното си извънредно заседание. Водещ остава принципът на уседналост, но допълнителни точки ще получават децата с еднакъв постоянен и настоящ адрес. Целта на тази промяна е да се ограничи фиктивната..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Раковски: Нашата свобода от нас зависи

Село Раковски, община Каварна, отбелязва достойно 200 годишнината от рождението на Георги Сава Раковски днес, на 14 април 2021 г. Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета „ Нашата свобода от нас..

обновено на 14.04.21 в 13:39