Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Без зелени коридори губим румънските туристи по Великден

| обновено на 09.03.21 в 17:45

Да бъде премахванато изискването за PCR тест за румънците, които влизат у нас, от 28 март, а не от 1 април, за да могат да бъдат обхванати почивните дни за католическия Великден, искат от туристическия бранш.

Румънците са редовни посетителни за великденките празници у нас. 60% от резервациите, които имаме до момента са от румънски граждани.  30% са от поляци и чехи, а останалите 10% са разпределени между германци, англичани и туристи от други западноевропейски страни, каза професор Стоян Маринов, декан на факултет "Управление" в Икономическия университет във Варна.

Туристическият бранш с основание иска зелени коридори. Отпускането им зависи от здравните власти на двете страни, защото ако тези условия в страната ни продължат,  туризмът ще загуби по Великденските празници.

Стоян Маринов изтъкна, че причината за това не е само в рестрикциите тук в България. От 6-и март всеки, румънски турист, който се прибира в страната си е длъжен да похaрчи 45 евро за PCR тест и му предстои 10 дневна карантина и това ще го въздържи от всякакъв вид пътувания, прогнозира той и допълни, че всичко зависи от състоянието в нашата страна, посочи Маринов.

 Ако продължава тенденцията за увеличаване на заболелите,  румънската държава едва ли ще направи компромис. Но ако нещата се нормалицират и излезем от жълтата зона на рискова държава, ще паднат и ограниченията.

Най-големият проблем на Европейския съюз според него  е, че все още членуващите страни не са стигнали до единодействие, единомислие спрямо мерките. Не могат да  координират действията си по отношение на критериите и правилата за достъпност до всяка една държава, както и да координират изискванията си за тестовете. Най-вече проблемът е по отношение на  електронния здравен сертификат, в който всеки ще има досие и на тази основа ще могат да се пуснат зелни коридори за ваксинираните, допълни още той.

Засега не е задължително хотелиерите и ресторантьорите да ваксинират персонала си. Всичко е на доброволни начела, но ако някой обект иска да гарантира безопасността и сигурността на туристите естествено, че е по-добре неговия персонал да бъде ваксиниран. Същото се отнася и за пристигащите туристи. Ваксинацията води до спокойствие, сигурност и здравословност, обясни Маринов.

Подробностите чуйте от разговора на Даниела Стойнова със Стоян Маринов:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава ремонтът на Дюлинския проход, засега няма да спират движението

С ускорени темпове продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлински проход, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". В момента на обекта се изпълняват земни работи, а в отделни участъци се извършват изкопни дейности по премахване на съществуващото асфалтово покритие. Оформят се скатове и откоси по цялото трасе с цел уширяване на..

публикувано на 19.08.24 в 15:18

Варненска област е на второ място по дял на младите хора у нас

Варненска област е на второ място в страната по дял от населението на младежи от 16 до 29 години (13,5 %) и е на второ място у нас след София по този показател. Това съобщи председателят на Националния  статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов, който заедно Деян Славов - директор на  Териториалното статистически бюро "Североизток", откри..

публикувано на 19.08.24 в 14:50

Възстановиха 23 платформи и 8 асансьора в подлезите и пасарелките във Варна

Продължава възстановяването на неработещите асансьори и платформите за хора с увреждания и детски колички в подлезите и пасарелките, съобщиха от общинския пресцентър. Възстановени са 8 асансьора, както и 23 от общо 55 платформи, докладваха по време на днешната оперативка при кмета Благомир Коцев представители на дирекция „Инженерна инфраструктура и..

публикувано на 19.08.24 в 14:22
Горица Грънчарова–Кожарева

Кожарева със сигнал до главния прокурор заради оказан натиск Стоянов да не оглавява МВР

Неуспелият кандидат за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева обяви, че подава сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов. Причината – оказван ѝ е натиск за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет, който по-рано днес не бе одобрен от държавния глава, именно защото МВР остава в ръцете на..

публикувано на 19.08.24 в 13:35

"Да, България" иска общо явяване на изборите с ДСБ и ПП

Изпълнителният съвет на партия "Да, България" следва да изработи и докладва на Националния съвет стратегия за участие в изборите за 51-во Народно събрание (НС), насочена към максимална консолидация на проевропейския и прореформаторски вот в център-дясното пространство. Това се казва в резолюция на Националния съвет на "Да, България" от 18 август т. г.,..

публикувано на 19.08.24 в 12:33

В Добрич задържаха 44-годишен за домашно насилие

Мъж на 44 години е задържан от полицията в Добрич за домашно насилие над жена, с която е съжителствал на семейни начала. Пребитата жена е била приета в Центъра за спешна медицинска помощ в ранните часове на 18 август с комоцио, фрактура на долен крайник и множество охлузни рани. По случая е образувано досъдебно производство от Районната прокуратура в..

публикувано на 19.08.24 в 11:56

Избори - след 20 октомври, президентът отказа да подпише указа за назначаване на кабинета "Кожарева"

Президентът Румен Радев не прие оставането на Калин Стоянов в МВР. Той даде срок на посочената за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева до 15.00 часа днес да го смени. Грънчарова отказа с аргумента, че е взела своето решение информирано, срещнала се е с всички структури в МВР. Президентът призова депутатите да допопълнят и т. нар...

публикувано на 19.08.24 в 11:17