Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Кончето“ на Себиле или с кого се гордеят в община Аврен

2
Себиле Миткова
Снимка: личен архив

Смята, че любовта е много важно нещо в живота на всеки човек, защото е израснала в семейство, в което цари любов. Писането на стихове и разкази й носи удоволствие и кара мислите й да летят. В друг свят – този на литературата. Обича да чете и всеки месец си купува нова книга.

Тя е Себиле Миткова и е родом от авренското село Дъбравино. Сега е ученичка в 11 клас в  СУ “Св.св.Кирил и Методий“ в Синдел. „Много добро дете е Себиле. Отличничка е и получава стипендия за отличен успех.“, разказа  директорът на училището Светла Стойкова. Гордост е за цялата община Аврен, споделят всички, които са разбрали за успеха й.

Себиле взе участие в VII-я Национален литературен конкурс „И децата покоряват света. Покажи, че можеш!“, който се проведе в началото на тази година. Организатор на проявата беше Фондация "Шанс за децата и природата на България", от където предизвикаха всички пишещи млади таланти да се включат. В конкурса участваха български младежи на възраст от 15 до 20 години, живеещи в страната и в чужбина.

Разказът „Кончето“ на Себиле беше  сред  избраните 60 творби /от близо 1000/, наградени с правото да бъдат  публикувани  в специална книга, посветена на конкурса през месец май тази година.

Себиле сподели, че се е включила в конкурса благодарение на учителката й по български език и литература - госпожа Върбанова. Конкурсът е предизвикателство, защото условието е да разкажеш история в 10 изречения. Така се появява „Кончето“. История от живота. Преживяна, обикновена и ... с неочакван край.

Разговорът със Себиле можете да чуете в прикачения звуков файл:КОНЧЕТО

Лили видя бялото конче. Очите му бяха големи и черни. Те контрастираха на белия му цвят. В тях се четеше някаква доброта, която окуражи момиченцето. Тя направи няколко крачки и плахо се качи на гърба му. От начало всичко беше добре. След минути , обаче, светът около нея се завъртя. Почувства се зле. Подтискайки желанието си да повърне, Лили изкрещя:

- Мамо, моля те, искам да сляза от въртележката!


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Петдесетница

Днес е Петдесетница. Празникът се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница. Новозаветната Петдесетница е ден, когато на повярвалите в Христос бил дарен Светият Дух, който слязъл над апостолите във..

публикувано на 20.06.21 в 10:10

След облекчаването на корона мерките идва бейби бум

През март 2021 г. в Германия са се родили толкова бебета, колкото не са се появявали на бял свят повече от 20 години. По данни на Федералния статистически институт, през март са родени почти 66 000 деца – за последно са били толкова през 1998 г. Само година по-рано броят им е бил с 10% по-малко, пише „Дойче..

публикувано на 19.06.21 в 16:25

Любов на сцената, любов в живота - Лилия каза "да" на Велин

Най-голямата изненада на премиерната „Графиня Марица“ на 18 юни 2021 във Варненската опера поднесе Велин Михайлов – Коломан Жупан, който пред препълнената зала на Основна сцена коленичи пред любимата си Лилия Илиева – Лиза и я помоли да се омъжи за него. Трябва да й се признае, че макар и не по-малко учудена от всички останали, на нея не й..

публикувано на 19.06.21 в 14:12
Варна, трета буна и портал към по-спокойното време за релакс

Вкусна храна, лятно кино и много изпълнители край морето

Най-новото социално място във Варна отваря врати - вкусна храна, качествени напитки, музика на живо, представления, лятно кино, работилници, срещи с приятели. Всичко това на метри от морето.  Откриването е този петък, на 18.06. Първите специални гости ще бъдат Керана и нейния акустичен екипаж. В партито се включва The Den Crew: Mad..

публикувано на 18.06.21 в 17:35

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл представят във Варна

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл под наслов "Всички видове любов!" ще подарят на варненци и гостите на града младите таланти от Artistix Crew - съвременна танцова група от Варна. Идеята за спектакъла е на Румяна Михова, която е и хореограф на "Всички видове любов!". " Според древните гърци човек може да изпита любов по седем различни начина и..

публикувано на 18.06.21 в 16:02

Промени картинката на плажа - ти ще си тръгнеш, те ще останат

Оказва се, че едва 13% от хората знаят, че във филтъра има пластмаса. Но това е пластмаса, която не може да се рециклира и изходът е само един – изхвърляне в кошчето за битов отпадък.   Филтърът на цигарите съдържа целулозно ацетатно влакно, направено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса Въпросът с изхвърлянето..

публикувано на 18.06.21 в 16:00

Четем чужди мисли срещу 50 000 долара

Технология за четене на мисли вече е на пазара, като базираната в Калифорния стартъп компания, наречена „Kernel“, започва да доставя шлемове за 50 000 долара в САЩ. Това е устройство, което може да анализира невроните в нечий мозък и до известна степен да прочете..

публикувано на 18.06.21 в 15:24