Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Играта на шах възможна и за незрящите

8
Шах дъска за незрящи
Снимка: Радио Варна

100-годинишнината на Съюза на слепите в България честват неговите членове. Във Варна първото юбилейно събитие ще е откриването на ремонтираната шах зала в Културния дом на слепите, на ул.Петко Стайнов 3, в 10 часа утре, 12 март. Ще има и партия шах между опитните играчи, някои от тях състезатели с републикански и международни титли от турнири по шах за хора с нарушено зрение. Ремонтът е направен е със собствени средства на Съюза на слепите и е на стойност около 10 хил. лв. Помещението, в което са играели шах досега и било подобно на склад. Днес са ремонтирани подовата настилка, сложен е климатик, сменени са дограмата и осветлението. А шахът е буквално прозорец към знанието и положителните емоции за хората с увредено зрение, както споделят състезателите-ветерани Димитър Хинов и Венко Атанасов, който е 100 % незрящ. Какво споделиха може да чуете в звуковия файл:

Откриват обновената зала за шах в Културния дом на слепите

Техен треньор е международният майстор Коста Ангелов е главен треньор в Шахматен клуб "Георги Даскалов". Той е зрящ и от дълги години работи незрящи шахматисти, вкл. с децата в Средното училище за деца с нарушено зрение „Проф.д-р Иван Шишманов” във Варна. Паралелно с шах демонстрациите на 12.03. ще има и турнир по спортна табла на шест дъски с 12 играчи.

В Културния дом на слепите във Варна има още зали за фитнес и шоудаун, както и аудиобиблиотека (вж.снимки).

Кулминацията на честването на 100-годишнината ще бъде през месец юни, когато във Варна ще се проведе Национален тридневен шах турнир. Ще има и голям концерт на всички фолклорни състави към Културния дом на слепите. А на 13-ти ноември, Международния ден на слепите хора, обявен от ООН и свързан с обучението им, регионалният съюз ще организира среща, на която ще бъдат поканение представители на Агенцията по заетостта, ВСУ и ТУ, които имат специалности по социален мениджмът, защото „Черешката" на реализацията на незрящите е трудовата им заетост”, подчерта председателят на Регионалния съюз на слепите във Варна Христо Шипанов.

Незрящите са в три групи – със загуба на зрение от 71 до 90 % , от 90 до 100 % и 100 % слепи с чужда помощ

Регионалната варненска организация във Варна е учредена през 1946 г., започва дейност през 1956 г. и обхватът й е бил Варна, Толбухин и Шумен, вкл. с по-малки териториални организации. Днес Регионалната организация обхваща регионите на Варна и Добрич, вкл. шест териториални звена – две във Варна, в Добрич, Генерал Тошево, Суворово и в Девня, разказа още Шипанов. Общо за региона членовете са 1 100, от тях 700 са във варненската организация.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланикът на Израел разгледа изложба на ученици в Арт салона на Радио Варна

Посланикът на Израел Йорам Елрон разгледа изложбата "Толерантността на българския народ" , гостуваща в Арт салона на Радио Варна. Дипломатът  откупи две от рисунките на ученици от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ и се поинтересува от идеята за осъществяването на проекта. Експозицията е резултат от..

публикувано на 23.06.21 в 18:06

Медоносната година започна много лошо за пчеларите

Медоносната година за пчеларите започна много лошо. Дъждовете сведоха до мининум добива от акациев мед. Така цената на един буркан от този вид пчелен продукт надхвърли 15 лева на дребно. А на едро – 10-11 лева за килограм. Всекидневните валежи освен, че попречиха на добива на мед от акация, засегнаха и пашата от драка, каза за Радио Варна пчеларят..

публикувано на 23.06.21 в 17:25

Варненци с уникална система за контрол на джетове, лодки и коли с GPS тракинг устройства

Система за GPS проследяване и контрол на джетове, на малки плавателни съдове, off-road автомобили и всякакъв вид е-превозни средства, разработва варненска фирма. Системата беше тествана за първи път по време на отминалата на 12 и 13 юни във Варна Балканската джет ски купа и първия кръг от националния джет шампионат. Идеята за оборудването..

публикувано на 23.06.21 в 14:00

Довиждане Първи клас, здравей, мила Ваканция

6 паралелки първокласници от Основно училище „Добри Чинтулов” завършват с празнична церемония учебната 2020-2021. Девизът на най-голямото основно училище във Варна е: „Училището, което сбъдва мечти”. Може би това е и причината към него да има огромен интерес от целия район „Младост”, а и не само. Дългогодишен директор в учебното..

публикувано на 23.06.21 в 13:54

Започва кампания за събиране на опасни отпадъци във Варна

Четиридневна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата започва във Варна. Тя ще се проведе в периода от 23 до 26 юни, включително, съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. Гражданите ще могат да предават безвъзмездно следните видове отпадъци: отпадъци, съдържащи живак (живачни термометри,..

публикувано на 23.06.21 в 07:55

6,5% от европейците страдат от клинична депресия

Лекари проучиха състоянието на психичното здраве на жителите на 27 европейски държави и стигнаха до заключението, че 6,5% от тях страдат от различни форми на клинична депресия. Тази цифра е около 1,5 пъти по-висока от официалните оценки на СЗО, съобщи пресслужбата на испанския изследователски институт IMIM. "Данните, които събрахме, показват, че..

публикувано на 22.06.21 в 17:26

Ваканция на село - в Гурково

„Ваканция на село“ за деца от 8 до 15-сет годишна възраст организира Лятна академия към НЧ „Свобода – 1897“ в село Гурково. От 2 юли, два пъти седмично – вторник и петък, децата ще се занимават, играейки навън в селския двор. Това каза за Радио Варна Поликсения Петрова, която един от педагозите в Лятна академия. Таксата е символична - 1..

обновено на 22.06.21 в 15:40