Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България спира имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й. Това стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера, на което министърът на здравеопазването и министърът на образованието и науката докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.

В рамките на работното съвещание министър-председателят  изиска до броени дни да бъде изработен план за определяне на критериите със здравните изисквания към туристите, които ще посетят България през новия сезон. Премиерът  добави, че са осигурени средства и за продължаването на правителствените антикризисни мерки 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май включително. Дотогава е гарантирана и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда.

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни той.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ на своите територии. Той заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата. Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хора с увреждания протестираха във Варна (ОБНОВЕНА)

Хора с увреждания протестираха във Варна. Недоволството си те изразиха пред сградата на Регионалната здравна инспекция. Александър Атанасов: "Протестираме срещу несправедливостите в ТЕЛК-а - изкуствено занижаване на проценти на хора, които имат повече от едно съпътстващо заболяване. Държавата да има по-голям контрол върху комисиите" . Теодора..

обновено на 01.02.23 в 11:56

Образователното министерство ще проследи реализацията на над 70 хиляди висшисти

Министерството на образованието и науката ще проследи реализацията на повече от 70 000 български висшисти чрез проект, финансиран по програмата „Еразъм+“. В него участват около 2/3 от държавите-членки на ЕС, съобщиха от МОН. „Цялата ни образователна система е насочена към придобиване на компетентности, свързани с реализацията на учащите..

публикувано на 01.02.23 в 11:01
НЧ

Читалища във Варна с огромни сметки за ток

Миналата седмица от Светия Синод поискаха в декларация до Комисията за енергийно и водно регулиране токът за храмове и манастири да не е промишлен. Читалищата са сред институциите у нас, които също плащат промишлен ток. Високите сметки затрудняват работата им и ги принуждават да правят сериозни икономии или да вдигат таксите. В читалището..

обновено на 01.02.23 в 08:48

БНБ повиши основния лихвен процент

Българската народна банка (БНБ) определи основния лихвен процент за декември на ниво от 1,82 на сто. През януари стойността бе 1.42%. Това е поредно повишение, което отразява тенденцията към нарастване на лихвите, предаде БНР. Размерът на основния лихвен процент се изчислява като средната аритметична величина от стойностите на индекса..

публикувано на 01.02.23 в 08:48

Започна междусрочната ваканция

За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни – от 1 до 5 февруари включително. Всички – от I до XI клас, ще имат пролетна ваканция от 8 до 17 април, а зрелостниците ще почиват по-малко – от 12 до 17 април (сред тях са и..

публикувано на 01.02.23 в 08:38

1 февруари - ден за почит към жертвите на комунизма

Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 февруари 1945 г. срещат смъртта трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници, общественици – жертви на Народния съд. В Ловеч в навечерието на Деня на почит към жертвите на комунизма беше..

публикувано на 01.02.23 в 08:27

Депутатите обсъждат механизъм за минималната работна заплата

Повишението на минималната работна заплата влиза в дневния ред на депутатите. Парламентът ще обсъди и обявяването на Голодомора от 30-те години на миналия век в Украйна за акт на геноцид.  БСП се възползва от правото на парламентарните групи в първата сряда от месеца да вкарат свои предложения в дневния ред и настоява първа точка на..

публикувано на 01.02.23 в 08:17