Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България спира имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й. Това стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера, на което министърът на здравеопазването и министърът на образованието и науката докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.

В рамките на работното съвещание министър-председателят  изиска до броени дни да бъде изработен план за определяне на критериите със здравните изисквания към туристите, които ще посетят България през новия сезон. Премиерът  добави, че са осигурени средства и за продължаването на правителствените антикризисни мерки 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май включително. Дотогава е гарантирана и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда.

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни той.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ на своите територии. Той заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата. Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН публикува отговорите от "малката матура" по БЕЛ

Над 52 000 четвъртокласници се явиха на НВО по български език и литература. Творческата задача изискваше отговор на въпроса „Ако Земята можеше да говори, какво би ни помолила?“ . Децата можеха да използват в отговора си илюстрация и думите планета, дим, отпадъци, океани, почва и дървета. Верните отговори на теста можете да видите  ТУК От 10 часа..

публикувано на 27.05.24 в 17:20
Снимката е илюстративна

Над 4 млн. лева по-малко за "Градски транспорт" заради безплатните билети

Финансовото състояние надружеството „Градски транспорт“ и ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ /ТАСРУД/ беше във фокуса на днешното съвместно заседание на комисиите по транспорт и финанси и бюджет към Общински съвет – Варна. Заседанието, което продължи близо два часа и половина, беше..

публикувано на 27.05.24 в 16:23

Заради ремонт на ул."Атанас Москов" временно ще бъде променено движението на автомобили в района

Заради извършване на строително-монтажни дейности, свързани с реконструкцията на ул. "Атанас Москов" в участъка от път I-2 до ул. „Кольо Фичето“, временно ще бъде променено движението в района. На 28 май от 9:00 часа ще бъде затворено Източното платно на булеварда. Движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в Западното платно, докато трае..

публикувано на 27.05.24 в 16:08
архив

Започна кърпенето на дупки по улиците на Варна

Дейностите по рехабилитацията на пътните настилки във Варна започнаха в районите „Приморски“ и „Младост“ днес. Това съобщиха от общинската администрация. В район „“Одесос“ работата е възложена на пътностроителните фирми, които са заявили готовност да започнат работа по над 5 000 кв. м. пътна настилка. В централния район, както и в районите „Владислав..

публикувано на 27.05.24 в 15:56

Част от село Константиново остана четири дена без вода

Четири дни част от варненското село Константинов остана без вода. 20 къщи са били засегнати от проблема, оплака се Марин Урумов, който също е потърпевш. Към момента водоподаването е възстановено.  Припомняме, заместник-кметът на община Варна Илия Коев след разговор с ръководството на ВИК-Варна съобщи в събота, че причината е в намаленото количество..

обновено на 27.05.24 в 15:20

Предизвикателствата пред висшето образование обсъдиха на форум в ИУ

Качеството и развитието на висшето образование в България са основен акцент в провеждащия се в Икономическия университет във Варна семинар, органзииран съвместно с Националната агенция за оценяване и акредитация. Форумът беше открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и ректора на Икономическия университет проф. Евгени..

публикувано на 27.05.24 в 14:37

Екскурзоводи против становище на КЗК, според което всеки може да упражнява професията с информация от нета

Организациите на екскурзоводите у нас са готови да обжалват решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което отпада регулацията и необходимостта от лиценз на професията и   позволява чуждестранни екскурзоводи да изнасят беседи у нас. Това каза Христина Неделчева от Съюза на българските екскурзоводи за Радио Варна. По думите й становището..

обновено на 27.05.24 в 11:06