Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският ученик Стоян Дръндев по стъпките на Нютон и Айнщайн

България винаги се е славела със своите изключителни постижения в областта на науката, както и с талантливите млади хора. Един от тях е варненския ученик Стоян Дръндев, възпитаник на Професионалната гимназия по чужди езици „А.С.Пушкин”. Въпреки че е едва на 18 години, списъкът с постижения на Стоян Дръндев в областта на физиката е дълъг и впечатляващ. Многократен победител в олимпиадите по физика на национално ниво. Запалва се по физиката още в предучилищна възраст, когато баща му Борислав му разказва за привличането на магнитите. Стоян осъзнава, че физиката обяснява почти всичко случващо се във Вселената. И решава, че това ще е неговото призвание. Не закъснява и първата му среща със светилото във физиката Теодоси Теодосиев-Тео. И до днес, той посещава неговите школи и е един от любимите му ученици.

Освен от физика, Стоян Дръндев се интересува и от история и философия. Вярва, че философията е основата на всички останали науки.

През 2019 година участва и в обучителни семинари в меката на физиката – ЦЕРН, където успява да се докосне до едни от най-големите физици и да види нагледно как се осъществяват експеримените, за които преди това само е чувал.

През миналата година той беше сред шестимата избрани ученици от общо 7000 кандидата от цял свят за участие в международен лагер, организиран от университета в Кеймбридж.

"За да ме одобрят, трябваше да направя едно 3-минутно видео, в което да обясня с какво искам да се занимавам във физиката. Аз искам да се занимавам с квантова физика – със скоростта и светлината. Това впечатли журито. Избрах да правя проект на тема ентропия и термодинамика, а с помощта на моя моентор проф. Саул Джоунс, разработих докторантура по темата", каза Стоян.

Той кандидатства в четири от най-добрите университета във Великобриатния и е приет във всичките. За съжаление, не може да отиде да учи там, тъй като след Брекзит, таксите са непосилни за семейството му. За университета в Кеймбридж, годишната такса е 35 хиляди паунда. Това обаче не спира Стоян и той се насочва към родината на любимата му квантова физика – Германия. Възнамерява да продължи образованието си в Техническия университет в Мюнхен. Очаква одобрение и за международно обучение по физика в Норвегия. Преди това обаче му предстоят матури. Не му харесва онлайн-обучението.

"Онлайн-обучението е контрапродуктивно. Губи се контакта между учителя и ученика, който е много важен. Това е един експеримент за отговорността на обществото. То е един сурогат. Един некачествен продукт. Например има химици, които никога не са подушвали химичен елемент, а просто гледат епруветките на екрана. Това е опасно изобщо за бъдещето ни като цяло", каза Стоян и допълни, че когато човек е жаден за знания, никакви трудности не могат да го спрат.

Смята, че човек трябва да се стреми да се развива в повече от една област.

"Не може да си представим едно общество съставено само от професори. А какво ще стане, ако на този професор му се дояде баничка? Дори и професора трябва да сваля шапка на майстора на банички, защото ако ги нямаше тях, нямаше да можем да запълним стомаха си", коментира Стоян.

Според него, светът се е развил изключително много, но това, което той би променил и премахнал е ниския морал сред човечеството. Пожелава си хората да са по-добри и да се уважават повече.

"Хората трябва да разберат, че е смъртно опасно да си прост. Трябва да започнат да се пробуждат и да осъзнаят, че този свят е нещо велико", добави Стоян.

Чуйте цялото интервю на Иван Барбов със Стоян Дръндев:  




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският актьор Рикардо Мария Манера: Обичам да играя - всичко останало е последствие

Италианският филмов фестивал "Кастели Романи" гостува за втори път на варненския "Любовта е лудост". Това е мост, чрез който по един филм от всяка страна се показва в другата, подчерта директорът на форума Антонио Фламини.  В момента се уточнява кое българско заглавие ще гостува на италианския фестивал, който ще се проведе в началото на месец октомври..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45