Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненският ученик Стоян Дръндев по стъпките на Нютон и Айнщайн

България винаги се е славела със своите изключителни постижения в областта на науката, както и с талантливите млади хора. Един от тях е варненския ученик Стоян Дръндев, възпитаник на Професионалната гимназия по чужди езици „А.С.Пушкин”. Въпреки че е едва на 18 години, списъкът с постижения на Стоян Дръндев в областта на физиката е дълъг и впечатляващ. Многократен победител в олимпиадите по физика на национално ниво. Запалва се по физиката още в предучилищна възраст, когато баща му Борислав му разказва за привличането на магнитите. Стоян осъзнава, че физиката обяснява почти всичко случващо се във Вселената. И решава, че това ще е неговото призвание. Не закъснява и първата му среща със светилото във физиката Теодоси Теодосиев-Тео. И до днес, той посещава неговите школи и е един от любимите му ученици.

Освен от физика, Стоян Дръндев се интересува и от история и философия. Вярва, че философията е основата на всички останали науки.

През 2019 година участва и в обучителни семинари в меката на физиката – ЦЕРН, където успява да се докосне до едни от най-големите физици и да види нагледно как се осъществяват експеримените, за които преди това само е чувал.

През миналата година той беше сред шестимата избрани ученици от общо 7000 кандидата от цял свят за участие в международен лагер, организиран от университета в Кеймбридж.

"За да ме одобрят, трябваше да направя едно 3-минутно видео, в което да обясня с какво искам да се занимавам във физиката. Аз искам да се занимавам с квантова физика – със скоростта и светлината. Това впечатли журито. Избрах да правя проект на тема ентропия и термодинамика, а с помощта на моя моентор проф. Саул Джоунс, разработих докторантура по темата", каза Стоян.

Той кандидатства в четири от най-добрите университета във Великобриатния и е приет във всичките. За съжаление, не може да отиде да учи там, тъй като след Брекзит, таксите са непосилни за семейството му. За университета в Кеймбридж, годишната такса е 35 хиляди паунда. Това обаче не спира Стоян и той се насочва към родината на любимата му квантова физика – Германия. Възнамерява да продължи образованието си в Техническия университет в Мюнхен. Очаква одобрение и за международно обучение по физика в Норвегия. Преди това обаче му предстоят матури. Не му харесва онлайн-обучението.

"Онлайн-обучението е контрапродуктивно. Губи се контакта между учителя и ученика, който е много важен. Това е един експеримент за отговорността на обществото. То е един сурогат. Един некачествен продукт. Например има химици, които никога не са подушвали химичен елемент, а просто гледат епруветките на екрана. Това е опасно изобщо за бъдещето ни като цяло", каза Стоян и допълни, че когато човек е жаден за знания, никакви трудности не могат да го спрат.

Смята, че човек трябва да се стреми да се развива в повече от една област.

"Не може да си представим едно общество съставено само от професори. А какво ще стане, ако на този професор му се дояде баничка? Дори и професора трябва да сваля шапка на майстора на банички, защото ако ги нямаше тях, нямаше да можем да запълним стомаха си", коментира Стоян.

Според него, светът се е развил изключително много, но това, което той би променил и премахнал е ниския морал сред човечеството. Пожелава си хората да са по-добри и да се уважават повече.

"Хората трябва да разберат, че е смъртно опасно да си прост. Трябва да започнат да се пробуждат и да осъзнаят, че този свят е нещо велико", добави Стоян.

Чуйте цялото интервю на Иван Барбов със Стоян Дръндев:  
ВИЖТЕ ОЩЕ

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в..

публикувано на 18.06.21 в 10:00

Пътуването в снимките на фотографа Делян Вълчев

„In Transit“ се нарича изложбата на потомствения фотограф Делян Вълчев, която се открива днес във Варна. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ приютява дебютната самостоятелна изложба на фотографа, който улавя лицата на пътниците в метрото на Ню Йорк. Забързани, уморени, изнервени, замислени, отчуждени, унесени или просто безразлични са..

публикувано на 17.06.21 в 11:04

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Семинар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008..

публикувано на 16.06.21 в 09:05
Любомир Бенковски в студиото

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА. Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо..

публикувано на 15.06.21 в 12:15

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19