Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Момичето с изгревите

| обновено на 19.03.21 в 12:33
16
Росица Рикова
Снимка: личен архив

Става всяка сутрин към 5.00 часа. И няколко часа по-късно разказва история – в кадри и с думи. Снима изгрева на слънцето от първия ден на годината. И всичко започва точно тогава - на 1 януари т.г., отивайки към банята вкъщи, вижда изгрева на слънцето. Два часа по-късно е наясно какво ще прави в следващите 365 дни от годината.

От този ден започва приключението на Росица Рикова - Момичето с изгревите.


С времето в това приключение се „забъркват“ много нейни приятели и дори непознати, но всички обичащи фотографията – любители и професионалисти. Споделя всеки изгрев във фейсбук страницата си „Момичето с изгревите“, а подкрепата и положителните отзиви на хората, които получава чрез нея, й дават кураж да продължи с усмивка. Към снимките добавя и преживяна история, защото обича и да пише. Като тази за детската градина, когато две момчета се сбили, защото и двете много я харесвали. Или другата – когато си отива в родната къща и майка й твърдо заявява, че ще стане с нея рано на другата сутрин, за да не е сама като снима навън.

Росица е родом от Тервел. Живее във Варна от около 20 години. Обича да пътува. Била е в страни от Азия, Европа, силно е впечатлена от хората и живота в Индия.


Обича морето и при всяка възможност слага водолазния костюм, за да се любува на подводната красота. Катери се по скали, спуска се с лодки по речните бързеи, скача с парашут...


Обича фотографията и започва да я изучава.

Най-вълнуващо е когато при снимането на изгревите дойдат и други хора, споделя Роси. Незабравим ще остане изгрев №72, защото „беше велико, жестоко, прекрасно, сърдечно, цветно, вкусно, ароматно, щастливо… необикновено!“. Тогава към ранобудните фотографи се присъединява и Йордан Кръстев – Прегърни готвача, който случайно научава за тези ранни срещи и решава да им направи закуска. Срещата е по изгрев на плажа в Аспарухово, където Данчо носи големия си тиган, голяма газова бутилка и приготвя пържени филийки и домашно сладко за всички.


„Никога не съм предполагала, че това може да се случи, макар, че бях споделила с една приятелка, че някоя сутрин може със снимането на изгрева да ядем и пържени филии.“, разказва няколко дни по-късно Роси. Днес вярва, че за да искаш нещо да ти се случи, трябва силно да го пожелаеш.

При честите си сутрешни срещи с природата Роси вижда доста неприятни гледки. Купища боклуци на плажа, в гората, по поляните...Това човешко небрежие и лошо отношение към природата възмущава момичето с изгревите и си поставя за цел да обърне внимание на всички към опазването на природата. Още не знам как, но ще намеря начин да го направя, разказва Роси.


Целия разговор можете да чуете в звуковия файл:


Всички снимки в публикацията са на Росица Рикова.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Боракай - защитеният остров за туристи

Боракай е малък, изумително красив остров във Филипините. Той е бил почти унищожен от хилядите туристи, но преди няколко години местната власт решава да затвори целия остров за посещение за половин година, там се извършва усилено почистване, докато придобие предишния си непокътнат облик. Сега Боракай има регулиран брой туристи, екотакса, както и много..

публикувано на 07.02.23 в 17:09

Дискусии с ученици за делото и личността на Левски организират от Младежкия център в Добрич

Дискусии на тема „Дела трябват, а не думи“ с деца от училищата организират от Младежкия център в Добрич. Те са посветени на Васил Левски и са част от инициативата да се почете паметта му по повод 150 години от смъртта на Апостола. В центъра тази седмица ще бъде подредена и фото-документална изложба, посветена на Левски, която е предоставена от архива на..

публикувано на 07.02.23 в 16:55

220 000 лв. в помощ на Турция събра за ден издателят Манол Пейков

220 хиляди лева в помощ на пострадалите от земетресението в Турция са събрани за по-малко от 24 часа от пловдивският издател Манол Пейков. Вчера той отправи призив във Фейсбук профила си за съпричастност към бедстващите. Дарителите към момента са над 1500 души като в пунктовете в Пловдив и София продължават да пристигат дарения от сутринта , предаде..

публикувано на 07.02.23 в 14:26

Митовете за козметичните продукти

На пазара е пълно с всякакви козметични продукти, но трудно намираме точния продукт, който действа най-добре на нашата кожа. Важна е ролята на посредника, тоест на продавач-консултанта, важно е да знаем съставките в определен крем дали са подходящи за нас. Не винаги и натуралната козметика е добър вариант, ако тя не е избрана правилно...

публикувано на 07.02.23 в 09:35
Снимка: Слав Сливенов

Студенти от Варна разработват модел на космически хъб на Луната

По проект на НАСА до края на април двама студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна ще разработят модел на космически хъб на Луната, който ще послужи за отправна точка на полетите до Марс.  Антон Атанасов и Димитър Димитров са съответно втори и трети курс. Те са част от студентското космическо общество в училището, ръководено от..

публикувано на 06.02.23 в 17:35

Лесна работа: Коктейл след коктейл

Днес е много весел празник. Денят на бармана - ден, който коктейл след коктейл и наздравица след наздравица, по естествен път ни води към преддверието на следващия празник, посветен на виното и любовта. Не, не бих отнела от блясъка на дългоочакваните, красиви и романтични преживявания, които планирате или мечтаете да ви се случат на 14 февруари...

публикувано на 06.02.23 в 16:54

Детската линейка "Аз вярвам и помагам" - една мисия, която всички ние осъществихме

Първата за град Варна специализирана и изцяло оборудвана детска линейка ще бъде официално представена в дните 17, 18 и 19 февруари  от 10 до 19ч. пред входа на голям търговски център на бул. "Република" във Варна. Тя ще носи името на сдружението – инициатор на кампанията, "Аз Вярвам и Помагам", каза за Радио Варна Владислав Николов. " Детската..

публикувано на 06.02.23 в 09:19