Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози към кандидатите за парламента: Как ще опазите водите на България?

| обновено на 20.03.21 в 18:01
Снимката е илюстравтивна
Снимка: БГНЕС

Природозащитната организация „Грийнпийс“ – България отправи три въпроса за състоянието и опазването на водите в страната към шест партии, които претендират за места в следващия парламент. Причината е, че огромен дял от водните ресурси се използва за охлаждане в енергетиката и в допълнение към това водите са редовно замърсявани. Това може да доведе до изчерпване, каквото вече видяхме през 2020 г. в Перник и на други места в страната. „Смятаме, че тези, които искат да управляват, следва да имат визия и план за използването на водните ресурси на България. Очакваме от тях публично да заявят своята позиция и да се ангажират с опазването и съхранението на този безценен ресурс,“ коментира за Радио Варна Меглена Антонова, координатор на кампаниите на организацията в страната:

Партиите да поемат конкретен публичен ангажимент за справяне с проблемите с водите на България

Въпросите са насочени към принципното състояние на водите и тяхното изчерпване в контекста на задълбочаващите се промени в климата, използването им в енергетиката и системното им замърсяване:

1.  Каква е визията ви за намиране на решения на проблема с недостига на вода в контекста на климатичната криза?

2.  Каква е визията ви за и зползването на вода в енергийната система за следващите пет, десет години? Необходима ли е трансформация на производството ни на енергия и каква да е тя?

3.  Какво е мнението ви относно контрола върху замърсяването на водите от въглищни централи като ТЕЦ „Бобов дол“ и какви политики планирате в посока подобряване на качеството на водите в близост до такива съоръжения?

Тези, които искат да управляват трябва да имат визия за използването на водните ресурси на България

„По време на предишни парламентарни избори сме разглеждали и анализирали програмите на политическите партии, за да разберем повече за плановете им, свързани с опазване на околната среда. За наше разочарование, повечето от тях не са имали обстойни позиции, визия за запазване на природата и същевременно подобряване на качеството на живот на хората. На база на този опит, този път решихме да зададем няколко много конкретни въпроса по темата за водата,“ допълва Антонова.

От организацията очакват, че партиите ще поемат ясен и конкретен публичен ангажимент за справяне с проблемите с водата на България и за нейното опазване.

Пълната позиция на „Грийнпийс“ – България може да бъде намерена на сайта на организацията: https://www.greenpeace.org/bulgaria/publikatsiya/5982/izbirame-vodata-pozitsiya-parlament-resurs/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31