Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доайенът на акордеонистите навършва 90 години

Известният акордеонист Димитър Стойков на 22 март има юбилейна годишнина, навършва 90 години, но не спира да твори.

65 години от тези 90 той е на сцена.

Роден е на 22 март 1931 г. в село Здравец, община Аврен, Варненска област.

Чуйте как определя щастието в репортажа на Ваня Славова:


Председателят на читалището в село Здравец Диди Стоянова заяви, че след пандемията ще се проведе празникът, който на този етап ще бъде онлайн.


Припомняме, че музикалното наследство на Димитър Стойков идва от двата му рода. Дядо му Митьо е бил добър гъдулар, а чичовците му – гайдари.

Баща му Стойко Митев също е народен музикант – кавалджия. Майка му Нейка Кондова пеела народни песни и в репертоара ѝ преобладавали тъжните песни. За кратко време натрупва репертоар от народни хора и мелодии, които заучава от своя баща.

Димитър Стойков от малък желае да се занимава с музика, но мечтата му се сбъдва чак през 1955 г. На 24 г. си купува акордеон и започва да свири всяка свободна минута. През 1955 г. прави първите си записи в Радио Варна.

Свири хората на най-известните музиканти, слуша Борис Карлов, Коста Колев, Иван Шибилев, Ибро Лолов. Народният певец Йордан Гемеджиев дава друга насока на Димитър Стойков в неговата кариера. Поканен да посвири на сцената по време на фолклорния концерт на певеца, чува окуражаващите думи на Гемеджиев: „Личи, че сте музикален човек. Имате добра логическа мисъл в подреждане колената на хората!“. Препоръчва на музиканта да отиде в Радио Варна. Следват много концерти. Дори и без музикално образование, с много упоритост и труд, работейки по слух, Димитър Стойков осъществява мечтата си. Следват записи от родния му край: „Изхвърли кундак“, „Лявата“, „Акънджийска ръченица“, както и мелодии с имитация на гайда.

През 1991 г. създава оркестър „Крайморие“: Никола Лютов – гъдулка и тамбура, Диньо Маринова – гайда, Димитър Димитров – кавал, Таня Бебова – контрабас и Димитър Стойков – акордеон, солист и ръководител. Оркестърът бързо добива популярност и осъществява записи с едни от най-добрите певици, като Добра Савова, Зарка Желязкова, Мария Балтаджиева, Величка Златева, Калина Германова, Стаматка Кирилова, Донка Василева и певеца Георги Германов. Заедно с колегите си акордеонисти Иван Петров и Жеко Йовчев Димитър Стойков записва негови авторски хора и ръченици за два акордеона, някои от които звучат и в чужбина на концерти в Словакия. Ръководи женските певчески групи на читалищата в Здравец, Китка, Круша и Равна гора, като инициира техните представяния на фестивали и концерти.

Носител е на отличия, грамоти и златен медал от Втория републикански фестивал през 1964 г. и негов лауреат.

Дискографията му наброява 6 дългосвирещи и 7 малки плочи, 2 компактдиска, DVD и 8 аудиокасети. Като инструменталист участва в много записи на популярни народни певци и изпълнители. Едни от най-известните му изпълнения са „Памукчийска ръченица“, „Хоро на пояс“, „Джоката“, „Калимановско хоро“, „Микино хоро“ и др







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

25 юли - Успение на св. Анна

На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича - Успението ѝ. Света Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на..

публикувано на 25.07.24 в 09:19
Плаж к.к.

Мъжете над 50 години са най-недисциплинираните на плажа

В тропическите летни жеги напоследък, топването в морето е един от начините хората да се разхладят. В разгара на сезона, плажовете са пълни, а спасителите трябва да имат очи буквално на гърба си за да могат да предотвратяват евентуални инциденти в морето, особено когато има по-силно вълнение и флагът е жълт или червен. Именно неспазването на..

публикувано на 25.07.24 в 07:20

170 детски градини се отказаха от пластмасовите чаши за еднократна употреба

Над 54 милиона пластмасови чаши за еднократна употреба са спестили децата и екипите на  170 детски градини в страната като са се включили в инициативата "Аз избирам чашата за многократна употреба", от 2016 г. до днес. Това съобщи за Радио Варна нейният идеолог  Сабина Максимова.  Т ака на природата са спестени 400 тона въглеродни емисии и над 140..

публикувано на 24.07.24 в 14:00

Възпитаници на две варненски училища спечелиха награди от международни младежки фестивали

Студио „Рошавата гарга“ към ОУ „Черноризец Храбър“ в морската столица получи две отличия на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“, който се проведе във Варна. Учениците и техните ръководители спечелиха специалната награда на името на основателя на фестивала – академик Хачо Бояджиев, за филма „Съдът на децата“. На Международния..

публикувано на 24.07.24 в 12:35

Честваме Св. великомъченица Христина

На 24 юли почитаме Света великомъченица Христина. Тя била родом от град Тир. Нейният баща, като управител на този град, бил известен жесток езичник. Родителите ѝ и дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка,..

публикувано на 24.07.24 в 09:35

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-а се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа на 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 23.07.24 в 16:49

Осмо издание на фестивала "Сръчко" през август във Варна

Над 50 изложители от цялата страна ще се включат в Осмото издание на фестивала "Сръчко". Той ще се проведе от 2 до 18 август, а шатрите ще бъдат разположени на алеята между комплекс "Морско казино" и сцена "Раковина".  Участие ще вземат занаятчии, грънчари, кожари, текстилни производители, художници, които ще предложат рисувано стъкло, шити играчки,..

публикувано на 23.07.24 в 10:28