Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МОН започва изпълнение на проекти за приобщаващо образование и за обучение в условия на кризи

Министерство на образованието и науката
Снимка: БГНЕС

Стартира изпълнението на проектите „Подкрепа за приобщаващото образование“ и „Равен достъп до училищно образование в условия на кризи“. Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, подчертавайки. че за пореден път МОН е получило широка подкрепа от правителството и от системата на предучилищното и училищното образование, за да може страната ни да се възползва от допълнителните средства на Европейския съюз.

Проектът „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ е насочен към преодоляване на риска от отпадане на децата и учениците от системата на образованието при обучение от разстояние в електронна среда. С бюджет от 109 562 541 лева ще се осигури равен достъп на децата и учениците до виртуална класна стая, дигитална грамотност и качествено образование при продължителни епидемии. Планира се над 210 000 ученици да преминат обучение за придобиване на дигитални умения за работа в електронна среда. Сред тях са първокласниците, които трябва да осъществят преход от предучилищно към училищно образование в онлайн среда. Те са средно около 50 000 всяка учебна година или 150 000 за три години.


Планирани са и обучения за педагогическите специалисти за придобиване на цифрови умения и усвояване на нови и иновативни методи на преподаване. Образователни медиатори и родители също ще бъдат подпомогнати за подобряване на уменията им за работа с дигитални устройства и електронни образователни платформи. Ще бъдат закупени над 80 000 технически устройства за ученици и учители за обезпечаване на образователния процес. С техниката ще се допълни и подсили технологичния фонд на образователните институции. Всички държавни и общински училища могат да участват по проекта, като се очаква да бъдат включени 477 718 ученици, учители, медиатори и родители.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре затварят улици в центъра на Варна заради „Рали България 2021“

Във връзка с провеждане на традиционното автомобилно състезание „Рали България 2021“ и състезание „Най-добър млад шофьор на България“ , на 14.05.2021 г. от 10 ч. до финала на състезанието (около 18:00 часа), ще бъде преустановено движението по бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”; бул. „Владислав..

публикувано на 13.05.21 в 17:48

Иззеха 900 метра мрежи за улов на калкан край Кранево

Над 1 километър мрежи са извадени от водоеми в област Варна, обобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), след като през последните дни служителите са извършили множество проверки и наблюдения за извършване на нерегламентиран стопански риболов .  На 4 май е извършен обход с патрулна лодка на ИАРА в акваторията на Черно море...

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Стоян Пасев отправи покана за консултации за съставяне на РИК-Варна

Консултации за сформиране на Районната избирателна комисия за предстоящите на 11 юли парламентарни избори ще се проведат в областната администарци явъв Варна. Поканени са представители на всички парламентарно представени политически сили, които трябва да представят документи и кандидатури за членове на РИК-съобщи Стоян Пасев-областен управител на..

публикувано на 13.05.21 в 16:21

Добавката от 50 лева за пенсионерите остава

Положението, в което се намираме е тежко, свързано с кризата, предизвикана от COVID-вируса . Обществото очаква от страна на служебното правителство информация за това до колко и дали ще продължи социално-икономическите мерки. Тяхната финансова обезпеченост беше гарантирана, за някои от мерките, до края на месец май, за други до края на месец юни. С..

публикувано на 13.05.21 в 16:02

Заболеваемостта от COVID-19 във Варна със значителен спад

Заболеваемостта за последната седмица във Варна и региона намалява, днес тя е вече 196 на 100 000. Това съобщи д-р Дочка Михайлова -директор на РЗИ. Тя информира, че продължава ваксинирането с трите вида ваксини, работят и зелените коридори, а ваксината на Янсен се очаква през следващата седмица. На територията на Варненска област в лечебните..

публикувано на 13.05.21 в 15:55

Продължава пръскането срещу кърлежи във Варна

Обработката на тревните площи в парковете и градините във Варна срещу кърлежи не е прекъсвала от началото на април - това съобщи Антоанета Тончева - управител на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация” във Варна.  Тончева посочи, че първо приоритет са били големите паркове, а междублоковите пространства се обработват само по..

публикувано на 13.05.21 в 14:31

До 26 май ще е регистрацията на партии и коалиции за вота на 11 юли

До 17 часа на 26 май е крайният срок, в който партиите и коалициите ще подават заявление в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите. Това предвижда хронограмата за насрочените на 11 юли предсрочни парламентарни избори, която ЦИК обсъжда на днешното си заседание. Също на 26 май, или 45 дни преди изборния ден, ЦИК ще..

публикувано на 13.05.21 в 14:25