Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа... е да мислиш за живота като за спектакъл

Започва вълнуващата седмица на Благата вест и на театъра.

Разбира се, всеки от нас ще премине през много радостни събития, на път към празничния четвъртък и театралната събота, но мисълта за последното ме подсеща за любима тема: „Животът като спектакъл и социалното взаимодействие като театрална пиеса“. В това канадският социолог и писател Ървинг Гофман няма равен.

Разумно звучи схващането му, че има ли хора около нас, ние се стягаме и старателно излъскваме публичния си образ. Понякога с конкретна цел, друг път - просто, за да бъдем харесани. Представяме се в живота по начини, подобни на сценичните представления на актьорите.

А от какво се нуждаем, за да създадем благоприятно впечатление и да успеем? От съответните умения, от правилния мизансцен, реквизит и гардероб. О, да! И от споделено разбиране за играта на сцената. Естествено, няма как да минем без свое закътано местенце зад кулисите – онова, което в криминалетата се слави като „шкафът със скелети“, а в нашия кротичък житейски спектакъл се явява така нареченият личен живот. И като стана дума за спектакъл, за къде сме без публика?

Случка от миналото: в сезонен хотел половин час след обявеното начало на вечерята, туристите се навъртаха пред шведската маса и объркано се оглеждаха. Достъпът не беше разрешен и те не знаеха къде да се дянат в очакване нелепата ситуация да се промени. Мнозина се притесняваха, че изглеждат лакоми и някак неправилни в очите на другите.

Оказа се, че дежурният служител се беше стреснал от задълженията си. Беше изключил осветлението и се спотайваше зад кухненската врата, сякаш основната цел на представлението не е „ да се усмихне, да покани хората на вечеря и да им пожелае приятен апетит“, а напротив: „извънредно внимателно да се скрие от тях“. Любопитна история.

И, да, любимият Гофман! Актьорът се стреми да поддържа чувство за кохерентност, чрез взаимодействията си с други актьори. Валидно е в театъра и в живота. Постига се само, когато всички са съгласни с дефиницията на ситуацията, с особеностите, очакванията и ограниченията на въпросното представление.

За да има хармония, хората трябва да постигнат съгласие относно личната си роля, социалния контекст и колективните очаквания за поведение в рамките на този контекст. Така, че в реалността нашият герой се очерта като успешен аниматор, но не изглеждаше много правилно да отговаря за вечерното изхранване на туристи. А в театъра? Клони към комедия... Е, има и трагични елементи.

Така че: да живее театърът! Правилно дефинираният и талантливо изигран театър, който очарова публиката, вдъхновява актьорите и създава незабравими положителни емоции! Лесна работата е да мислиш за живота като за спектакъл и да действаш с въображение, желание и удоволствие, нали?

Играйте адекватно житейските си роли, в хармония с другите актьори и за радост на публиката! Сигурна съм, че положителната енергия на предстоящото Благовещение, ще ви зареди и ще

бъде от полза. Природата се пробужда, а добрите събития летят към нас и се редят на опашка, за да ни се случат. Благата вест винаги радва и вдъхновява.

Хубава вечер, добри вести и вдъхновяваща седмица от мен – Даниела Иванова!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Над 500 деца участват в Музикалния конкурс "Бъди звезда" в Радио Варна

Неочаквано голям интерес и тази година на  Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА" На 25 - 28 юли 2024 година в морската ни столица Варна за четвърта поредна година ще се проведе Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА", организиран от Сдружение "Старс Академи".  Четири дни над 500..

публикувано на 26.07.24 в 10:28

Българските запалянковци са хапвали най-много бургери по време на европейското

Българските футболни запалянковци са си поръчвали най-много чийзбургери и обикновени бургери по време на мачовете от Евро 2024, показва анализ на една от големите компании за доставка на храна. След тях се нарежда тараторът, който е особено предпочитан в горещините. Сред най-скъпите мачове, отразени от компанията, са тези на Португалия срещу..

публикувано на 26.07.24 в 07:20

Черно море - едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарасне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

На 29 юли започва 32-рият Международен фолклорен фестивал във Варна (ПРОГРАМА)

От 29 юли до 1 август във Варна ще се проведе 32-рото издание на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“. Тази година в него участват ансамбли над 400 артисти от 8 държави. Гостуват фолклорни формации от Украйна, Словакия, Черна гора, Грузия, Китай, Тимор-Леще и Албания. Домакини и тази година са добре познатите на публиката Фолклорен..

публикувано на 25.07.24 в 12:10

25 юли - Успение на св. Анна

На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича - Успението ѝ. Света Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на..

публикувано на 25.07.24 в 09:19
Плаж к.к.

Мъжете над 50 години са най-недисциплинираните на плажа

В тропическите летни жеги напоследък, топването в морето е един от начините хората да се разхладят. В разгара на сезона, плажовете са пълни, а спасителите трябва да имат очи буквално на гърба си за да могат да предотвратяват евентуални инциденти в морето, особено когато има по-силно вълнение и флагът е жълт или червен. Именно неспазването на..

публикувано на 25.07.24 в 07:20