Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветозар Томов: Страхът ще определи избирателната активност

Предизборната кампания до момента протича вяло и странно. Това каза в коментар социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов.

„Очевидно тя протича под знака на пандемията за разлика от предизборните кампании, на които сме свикнали. Твърде малко са случаите когато кандидатите общуват пряко с избирателите, по-малко отколкото в други кампании”, каза той.

„Вяла е защото са по-малко обществените събирания, свързани с кампанията, а е странна, защото нараства силно значението на социалните мрежи и медиите”, посочи Томов.

Той добави, че това не е изненада, защото в повечето страни, в които се провеждат кампании по време на пандемия, имаше такива тенденции. „Но това, което не знаем е какъв ще бъде резултатът от така протичащата кампания – доколко и как това ще се отрази на начина, по който хората ще гласуват в изборния ден”, анализира той.

Според Цветозар Томов е по-логично да очакваме ниска избирателна активност.

„Ситуацията в България е необичайна в още едно отношение. Ние вървим към най-тежкия пик на тази пандемия от една година насам точно около датата на изборите. В страната нараства броят на заразените, на хоспитализираните, на карантинираните, нараства и напрежението на тема COVID-19, а в същото време ваксинирането буксува на място, ние сме на последно място в Европа в това отношение“, заяви социологът.

Това може да породи различен тип емоционални реакции сред избирателите.

„Ще има много засегнати хора, защото с наближаването на изборите нараства и смъртността, която по началото се движи 2-3 седмици след пика на заболяванията, и е много трудно да се предвиди как и доколко това ще измени тази картина, която в момента можем да регистрираме чрез социологически проучвания. Значи ще произведем избори в обстановка на страх и на нарастващо недоверие към властта едновременно“, заяви Томов и добави:

„Страхът може да повлияе на избирателната активност и да я смъкне рязко надолу, а недоверието към властта може да действа в обратна посока, тоест да мобилизира някакви хора да гласуват наказателно срещу сега управляващите. А какъв точно баланс ще се получи в денят на изборите ще разберем чак когато дойде този ден”, подчерта социологът.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Празник на Добрич

Добрич днес отбелязва своя празник, който почита влизането на българската войска в града на 25 септември 1940 година, след като той е освободен от румънска власт. До присъединяването на Южна Добруджа отново към пределите на България се стига след продължителни дипломатически преговори, завършили с подписването на 7 септември 1940 година на..

публикувано на 25.09.21 в 09:02
КОВИД 19

1904 са новите случаи на коронавирус

1 904 са новите случаи на коронавирус, установени у нас през последното денонощие, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Положителните проби са 7,84 процента от направените над 24 200 теста. 341 са откритите инфекции в София, следват..

публикувано на 25.09.21 в 06:51

Топло за септември

Днес ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево време. Ще е почти тихо, по Черноморието сутринта все още ще духа слаб вятър от запад-северозапад, а около и следобед слаб до умерен югоизточен. Максимални температури между 21 и 26, за Варна около 24 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала.Температура на морската вода около..

публикувано на 25.09.21 в 06:40

Полицията разпита нападателите на мобилния ваксинационен пункт във Варна

В първо управление на МВР във Варна бяха разпитани гражданите, които влязоха в конфликт с екипа от мобилния ваксинационен пункт на входа на Морската градина, който след това беше временно затворен. Група техни симпатизанти се събраха пред сградата на управлението, за да изразят подкрепата си за тях.  Един от тях беше варненецът Наум Наумов:..

публикувано на 24.09.21 в 16:25

Търсят варианти за разтоварване на заседналия кораб край Камен бряг

Търсят се варианти за разтоварване на заседналия товарен кораб край Камен бряг. Заради плитчините и скалистия район е невъзможно повече от един плавателен съд да се приближи до мястото на инцидента. Укрепиха кораба при скалите на Камен бряг, изтеглянето предстои (СНИМКИ/ВИДЕО) Тези дълбочини не се използват за корабоплаване и не могат баржа и..

публикувано на 24.09.21 в 15:52

Над 50% по-голям добив на пшеница тази година

Добитата пшеница през 2021 г. е с 52% повече от предходната година, която беше изпълнена с редица проблеми в зърнопроизводството. Това е най-добрата година от 2017 г. насам за сектора у нас. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по зърно. Той..

публикувано на 24.09.21 в 15:08
Електрически тротинетки

Полицията: Забранено е деца под 14 години да карат електрически тротинетки

Правилата за движение с индивидуални електрически превозни средства или така наречените електрически тротинетки са регламентирани в Закона за движение по пътищата, още от 7 юли 2020 година . Този вид превозни средства се използват все по-често в градски условия и нерядко се констатират случаи на груби нарушения на правилата за управление, подчертават..

публикувано на 24.09.21 в 14:59