Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вече не могат да ни вземат шофьорската книжка заради неплатени глоби

Единодушно Конституционният съд обяви за противоконституционно отнемането на свидетелство за правоуправление и спиране на автомобил от движение заради неплатени глоби. 

Делото беше образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева след масовите проверки за стари задължения на пътуващите за почивка в Гърция миналото лято. 

Според съда, за да принуди длъжниците да платят наложените им глоби по Закона за движение по пътищата,  законодателят е ограничил упражняването на основни конституционни права на гражданите,  каквито са правото на свободно придвижване и правото на собственост. 

„Всяко ограничаване на права,  което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава", са категорични конституционните съдии.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Животът в София е поскъпнал за година според класацията за най-скъпите градове в света

София е станала по-скъп за живеене и работа град, като се изкачва с 15 места от 2020 г. – на 165-то от 180-то, според проучване на Mercer за разходите за живот. Ашхабад, столицата на Туркменистан в Централна Азия, е най-скъпият град за живеене тази година...

публикувано на 22.06.21 в 09:38

От 1 юли Ердоган обяви отмяна на полицейския час

Турският президент Реджеп Ердоган обяви облекчаване на противоепидемичните мерки. От 1 юли се отменят вечерният полицейски час и забраната за излизане навън в неделя. Ердоган съобщи, че ще отпаднат и ограниченията при пътувания с градски транспорт и междуградски пътувания. За  последните дни броят на новозаразените с коронавирус в..

публикувано на 22.06.21 в 09:23

Щети за 5,5 млрд. долара от интернет измами в Китай

Общата щета от онлайн измамници в Китай през 2020 г. е 35,37 милиарда юана (около 5,5 милиарда долара). Това обяви на специален брифинг Ли Жуйи, заместник-председател на третия съдебен състав на Колегиума по наказателни дела на Върховния народен съд на КНР. "Доста често се регистрират измамни..

публикувано на 22.06.21 в 09:20

Граждани сигнализират за струпване на боклуци на старите гробища във Варна

Граждани сигнализират многократно за струпване на боклуци по алеите и в близост до гробните места на старите гробища във Варна. “Боклуците се извозват през ден от сметопочистващата фирма, а ако се налага и всеки ден ”, каза за „Радио Варна” Елица Ботева, управител на общинското предприятие „Обреди”. Проблемът по думите й идва от..

публикувано на 22.06.21 в 09:05

Трима са новозаразените с ковид във Варна

120 са новите случаи на коронавирус в страната. В Бургас новозаразеният е 1, а във Варна и Добрич са трима.  Няма нови случаи на COVID-19 през изминалото денонощие в пет области на страната , като трите са от Североизтока. Това са Разград, Силистра и Търговище. Това сочат данните от Единния информационен портал. В болница са настанени 1 698..

публикувано на 22.06.21 в 08:15

Спират водата на улица в Дългопол

В 9.00 часа днес ще бъде спряна водата на улица "Иван Вазов" в град Дългопол. Причината е изпълнение на обект на общината, съобщават от ВиК-Варна.  Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 15.00 часа.

публикувано на 22.06.21 в 08:08

Морски експерти се събират в Бургас в Деня на моряка

Международният морски форум „ Синьото бъдеще - наша отговорност ” събира експерти в Бургас. Форумът ще се проведе в Деня на моряка - 25 юни в Международния конгресен център - Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Организатори на форума са „Пристанище Бургас” ЕАД, Българска асоциация на морските капитани и компанията..

публикувано на 22.06.21 в 06:44