Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ритъм-терапевтът Мартин Иванов: Две крачки за секунда е най-добрият ритъм за "умно" ходене

| обновено на 21.04.21 в 16:07

Мартин Иванов е един от българите, натрупали ценен опит в чужбина, завърнал се и посветен на нещо значимо в родината. Той е композитор, диригент и перкусионист, прекарал 15 години в САЩ и Канада. Завършва престижния музикален колеж "Бъркли" в Бостън със специалност джаз композиция и аранжиране, има магистърска и докторска степен по изкуства и композиция от Университета в Мемфис и Университета в Масачузетс, където и преподава композиция, хармония и аранжиране от 2001 до 2004 година.

Препоръчва на всеки да се разхожда сред природата и да слуша нейната музика. Разработва системата SmartWalk като холистичен метод, базиран на системно ежедневно ритмично ходене и дишане. Системата е подробно описана в книгата му "Звуци от тишината", издадена още през 2014 година, и всеки би могъл да практикува самостоятелно.

Споделя, че първо експериментира със себе си, а след това се присъединяват постепенно над 100 души и досега няма негативна обратна реакция от хората, които практикуват, напротив - много от тях са променили начина си на живот, преодолели са различни проблеми свързани със здравословно или психическо състояние.

"Още Сократ е казал, че ние се раждаме с цялото ни необходимо познание, само че в течение на живота го забравяме. То спи в нас и смятам, че истинският учител е този, който може да ти даде възможност да си спомниш за това познание."

Мартин Иванов твърди, че всичко около нас е ритъм - смяната на сезоните, денят и нощта, лунните ритми, приливите и отливите. "В системата SmartWalk е интегриран мащабният модел от ритъма ден-нощ. През деня имаме натрупване, работим, дейни сме, цялата тази информация я запазваме за през нощта, когато в пасивно състояние ние я преработваме с подсъзнанието си", допълва маестро Иванов.

"Моделът SmartWalk е с продължителност 1 час, първите 30 мин. презентират деня. Разделен е на сегменти, в които имаме ритмично ходене и дишане, и съсредоточаване върху ароматите около нас, след това върху звуците и визуалната картина. Опитваме се да мислим върху определен казус, отново редувайки пасивност и активност. В пасивния момент усещайки аромата се опитваме да сме изцяло тук и сега, без да мислим за друго, изчиствайки съзнанието си. В следващите минути мислим активно, като Brainstorming върху съответният казус. В „умното” ходене се спазва едно темпо от началото до края, две крачки за секунда. Ако вървим много бавно, като на разходка, ние не можем да стимулираме мозъчната активност и не може да постигнем тази синхронизация на мозъчните кълба. Няма да получим търсения  ефект и ако тичаме или сме подложени на силно физическото натоварване."

Следващите 30 мин. презентират нощта, пасивността. Сега вече можем да седнем на една пейка и да оставим мислите и идеите, които са се зародили по този казус да дойдат, но ненасилствено, без усилие.

В началото това, което препоръчва на всеки, който го прави за първи път, е, когато се прибере вкъщи да вземе лист и молив, и да нахвърля всички идеи, които му хрумнат.

Чуйте още в интервюто на Валерия Василева с Мартин Иванов в звуковия файл:


Мартин Иванов, ритъм-терапевт


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20