Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еколози питат кандидатите за депутати за инсенераторите, изсичането на гори и Варненското езеро

| обновено на 25.03.21 в 14:01
2
Протест срещу изгарянето на отпадъци
Снимка: ОЦОСУР

13 въпроса към бъдещите депутати от Варна отправиха членове на Общественцентър за околна среда и устойчиворазвитие. Питанията са свързани с вижданията на бъдещите управници за екологичната политика, градоустройството и бизнеса.

„Ще предприемете ли необходимите законови инициативи за налагане на вето върху вноса на отпадъци за изгаряне?“ е първият въпрос на екологичното сдружение. Той е свързан с петицията, която неправителствената организация изпрати през май миналата година в Министерството на околната среда и водите с искане за забрана вноса на отпадък с код 19 12 10 с цел енергийното му оползотворяване у нас. Почти година след внасяне на предложението, Общественият център за околна среда и устойчиво развитие не е получил отговор за разглеждане или придвижване на гражданските искания.

През март тази година, заедно с Екологично сдружение „За Земята“ и „Дишай, Девня“, отново внесохме искания до Министерството на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването, пишат в мотивацията си за въпросите от ОЦОУР. Този път те са свързани с прекратяване инвестиционните предложения за инсинератори в Девня; отнемане разрешителните на фирмите за изгаряне на пестициди в общината и разкриване на станция за измерване качеството на въздуха в кв. „Повеляново“.

Настоящите питания към кандидат-депутатите са свързани още с програмите им по темата „разделно събиране на отпадъци“ и в частност компостирането; мерките, свързани с намаляване на генерираните пластмасови отпадъци от търговски обекти; законовите промени, които биха предложили или подкрепили за улесняване процеса на инсталиране и използване на ВЕИ от домакинствата. Един от основните въпроси засяга възстановяване чистотата на Варненското езеро и наказанията, които биха предложили бъдещите депутати за виновниците, допуснали екокатастрофата от спукания тръбопровод.

Темите в областта на градоустройството, по които обществениците очакват отговор, са свързани със запазване и увеличаване на зелените площи в градска среда, изсичането на защитния горски пояс в Горна Трака, както и позицията им по отношение въвеждането на 5G техологията от мобилните оператори.

Отговорите на всички кандидати ще бъдат публикувани без редакторска намеса на ecovarna.info.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток на 28 юли

В периода  19.07.2021 - 30.07.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Червенци - абонатите, електрозахранени от ТП 6. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода  19.07.2021 -..

публикувано на 28.07.21 в 05:48

Слънчева и гореща сряда

И днес ще e слънчево и горещо! По крайбрежието след обяд ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието и в Източна Добруджа от 28° до 33°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 25°-27°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 57 минути, залез..

публикувано на 28.07.21 в 05:47

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22