Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соларна беседка за зареждане на мобилни устройства монтираха в Генерал Тошево

Соларна беседка - не само място за отдих, но и възможност за зареждане на смартфони и таблети, е монтира на площад "Бялата лястовица" в Генерал Тошево, съобщават от общината. Идеята за атракцията идва от учениците от Общинския младежки съвет.

Соларните панели върху покрива на беседката генерират енергията за зареждане на четири мобилни устройства едновременно. Конструкцията на беседката е от излята от 2.5 тона специален бял цимент. Нощем обектът ще бъде атрактивно осветен от соларни лампи.

Генерал Тошево е сред няколкото градове в страната, които разполагат с подобна енергийно независима инсталация, посочват от кметската управа. Общината е заделила за изработката, доставката и монтажа на съоръжението 7 200 лева по капиталовата си програма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

16 случая на морбили са регистрирани в две варненски села

16 случая на морбили са регистрирани във варненските села Блъсково и Синдел преди седмица, като за цялата страна случаите са само два. Това съобщи за Радио Варна доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Цифрата е сериозна, като се има предвид, че заболяването е силно заразно, допълни д-р Баева. Три от..

публикувано на 23.07.24 в 16:07

Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест".  Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

В Балчик започна раздаването на 6 500 домови табели

Малко над 250 са раздадените домови табели от общо близо 6 500, изработени по проект за град Балчик и вилната зона. Табелите с номерацията за всеки дом са с размер 18 на 18 см, изработени са от метални плоскости и имат нужните отвори, за да бъдат лесно монтирани на ограда или входна врата. Всеки собственик на имот може да посети Информационния център в..

публикувано на 23.07.24 в 14:47

За пациентите, останали без личен лекар, сроковете за записване не важат, могат да го направят през цялата година

Смяната на личен лекар от здравноосигурени лица, чието джипи е прекратило договора с Националната здравносигурителна каса, може да се случи по всяко време на годината, без изчаквателен период. Това отговарят от Регионалната здравноосигурителна каса в Добрич по повод приключената практика на един от семейните лекари в Балчик от май 2024 год. Не се..

публикувано на 23.07.24 в 14:18

Между 10 и 15 села в областта са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:15

Премиерът за избора на Ненчев за посланик на България в Украйна: Няма нарушаване на правила

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена, предаде БНР.  "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм..

публикувано на 23.07.24 в 13:30

Удължава се срокът за раздаване на храни и хигиенни продукти от БЧК

До 31 юли 2024 г. се удължава срокът за раздаване на хранителни продукти и хигиенни материали от Втори транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане. Всички правоимащи от град Варна, които не са получили до 19 юли 8-те хигиенни продукта (тоалетен сапун, препарат за под, препарат за съдове, перилен препарат, шампоан за коса и тяло, паста..

публикувано на 23.07.24 в 12:13