Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 години затвор за кражба на тръби от "ВиК"-Добрич за над 15 млн лв

снимката е илюстративна

След решение на ВКС двама мъжеще изтърпят по 8 години затвор за кражба на тръби от "ВиК"-Добрич

 Р.Г. и С.К, ще изтърпят по 8 години "лишаване от свобода" за кражба на водоснабдителни тръби от "ВиК"-Добрич. Върховният касационен съд /ВКС/ измени решението на Апелативен съд-Варна като намали размера на наложените наказания на двамата подсъдими от десет на осем години, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура. Третият съучастник получава условна присъда.

Подсъдимите са признати за виновни от Добричкия окръжен съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура, че през периода ноември 2011-март 2012 година в съучастие помежду си, при условията на продължавано престъпление и чрез използване на технически средства са отнели тръби от водонапорен тръбопровод "Водоснабдяване на Добрич от терасите на река Дунав", припомнят от пресцентъра на Апелативната прокуратура. Тръбите са били положени в землищата на села в областите Силистра и Добрич. Кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. На Р.Г. и С.К. са наложени наказания "лишаване от свобода" от по десет години и конфискация на имоти и движими вещи. Третият им съучастник - К.Ц., получава ефективна присъда от пет години. Добричкият окръжен съд уважава предявения от гражданския ищец "ВиК"-Добрич иск за сумата от 6 695 708 лева, допълват от пресслужбата.

Апелативният съд приема, че деянието е извършено и на територията на землищата на селата Цар Асен, Кочмар и Дряновец като кражбата е на стоманени тръби с обща дължина 28 188 метра и тегло 7 795 787 килограма. Общата стойност на посегателството е 15 398 040 лева. Въззивната инстанция намалява наказанието "лишаване от свобода" на К.Ц. от пет на три години, отложено с изпитателен срок от пет години, посочват от пресцентъра на Апелативната прокуратура.
Решението, с което ВКС намалява размера на наложените присъди на Р.Г. и С.К., е окончателно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Петър Шишков

Именит български учен е загиналият при взривовете в Елин Пелин

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в град Елин Пелин, предаде БГНЕС. Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов съобщи трагичната новина за загинал мъж на 49 години. Той е бил приет вчера в „Пирогов“ с 35% изгаряния, но с много тежко обгазяване. В момента лекарите се борят за..

публикувано на 26.07.24 в 14:17

Задържаха психичноболна румънка, предизвикала катастрофа в Добричко

Полицията в Добрич след преследване е задържала румънска гражданка заради опасно поведение на пътя и опит да се самонарани. След консултации с румънски полицаи, командировани в област Добрич, се е установило, че жената страда от психическо заболяване. Задържаната е настанена в Центъра за психично здраве в Добрич. На 25 юли, около 15:00 часа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:27

Проф. Галин Цоков: Близо 11 милиона лева са осигурени за полярни изследвания в Антарктида

Министърът на образованието и науката професор Галин Цоков заяви във Варна, че няма сгради на училища в страната, които са пострадали от пожарите, с изключение на едно училище в село Гранит, но там децата също ще започнат нормално занятия. Той съобщи, че до 2025 година за полярни изследвания в Антарктида са осигурени 10 800 000  лева, още средства са..

публикувано на 26.07.24 в 11:10

Във Варна ще излъчват на голям екран началото на Олимпийските игри

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024 ще се излъчва от 20:30 часа днес пред Аквариума в центъра на Варна. Инициативата се организира от „Алианс Франсес“ със съдействието на Община Варна. Съорганизатори са още Френското посолство и Френския институт в България, с медийната подкрепа на Българската национална телевизия и Българското..

публикувано на 26.07.24 в 10:23

БАБХ: Фермерите да избягват търговия с животни от Румъния и Гърция

Поради усложнената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, свързана с чума по дребните преживни животни, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) налага мерки с цел недопускане на появата на болестта у нас. Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби. С..

публикувано на 26.07.24 в 10:11
Снимката е илюстративна

НАП напомня за важни крайни срокове до 31 юли

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) за второто тримесечие на 2024 г. Това е и последният ден за..

публикувано на 26.07.24 в 10:01

Огромни разрушения в Елин Пелин, дрон с термокамера облита района на инцидента

Хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин, предаде БНР.  Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило два пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:21