Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяла зима във Варна е имало ухапвания от кърлежи

Снимка: БГНЕС

От 5 април започва обработката срещу кърлежи на обществените терени във Варна. Това каза за „Радио Варна” управителят на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация” Антоанета Тончева. Графикът за пръсканията вече е изготвен, като отправна точка са големите паркове в града.

„Започваме с обработка на Морската градина и зоокъта, а в следващите дни ще продължим с парковете във Владиславово, Аспарухово, Младост и Възраждане. Съобразяваме се и с атмосферните условия”, каза Антоанета Тончева.

Пръсканията ще се извършват късно вечер или рано сутрин, когато още няма голямо движение на хора.

„В Морската градина ще започнем с обработката още в 5:00 часа сутринта”, поясни Тончева. 

Успоредно с парковете, ще започне и третирането срещу кърлежи в дворовете на училищата, докато учениците са във ваканция.

От 12 до 30 април ще се обработват детски градини, квартални градинки, спортни, детски и кучешки площадки.

Антоанета Тончева призова хората, които разхождат своите домашни любимци да бъдат внимателни и да проверяват обстойно кучето си след всяка разходка.

„Ухапвания от кърлежи имаше през цялата зима, защото беше топла. В последните дни на март случаите намаляха, заради малко по-студеното време”, каза още тя.

Кърлежите са приоритет, тъй като все още няма бълхи и комари, поясни Антоанета Тончева.

Екипите на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация” пръскат и в междублоковите пространства по сигнали на граждани. 

Антоанета Тончева подчерта, че препаратите, с които се третира са нискотоксични и не са опасни за хората. Местата, където се извършва обработка се обозначават с предупредителни табели.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето на 13 октомври- вятърът ще отслабва, температурата ще достигне 22 градуса

Днес сутринта ще има разкъсана ниска облачност, която по-късно през деня ще намалее до предимно слънчево. По Черноморието вятърът все още ще е умерен от северозапад, но бързо ще отслабне и ще се обърне от запад и югозапад. Минималните температури ще са 9-14 градуса, максималните ще се повишат с няколко градуса и ще са 19-22 градуса, за Варна..

обновено на 13.10.24 в 08:22

Над 17 тона наноси и други отпадъци извадиха от Шокъровия канал

От четири охранителни канала в район „Приморски“, вследствие на бедствието, са извадени над 6 тона паднала дървесина, клони и трупи. Само от Шокъровия канал са извадени над 17 тона наноси. Това съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна по повод почистването на запушените от бедствието дерета. Почистени са..

публикувано на 12.10.24 в 16:51

"Сигнал" с безплатен концерт тази вечер във Варна по случай празника на района "Младост"

На 12 октомври район "Младост" отбелязва своя празник, съобщи Moreto.net.  Водосвет за здраве, благополучие и дълголетие бе отслужен вчера в Православен храм „Св.Пророк Илия“. По случай празника на района, от 19 часа тази вечер, 12 октомври, в парк "Младост" група "Сигнал" ще изнесат безплатен концерт. Днес и утре също ще можем да се..

публикувано на 12.10.24 в 16:46

Полша временно спира правото на убежище

Полша планира временно да спре предоставянето на право на убежище като част от стратегия за ограничаване на нелегалната миграция на фона на напрежението с Беларус, която Варшава обвинява, че канализира мигранти през нейната граница, предава "Ройтерс". "Един от елементите на миграционната стратегия ще бъде временното териториално спиране на..

публикувано на 12.10.24 в 16:10

Наградата в категория „Глас на общините“ на НСОРБ получи Радио Варна

Националното сдружение на общините /НСОРБ/  отбеляза Деня на българската община и местното самоуправление на 12 октомври в Арт салона на Радио Варна. Наградата "Глас на общините" бе връчена на директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева за своевременното отразяване на всичко важно, случващо се в общините от региона. Номинацията е..

публикувано на 12.10.24 в 14:12
Испания

Испания отбелязва националния си празник

Испания отбелязва националния си празник. На основното събитие в центъра на Мадрид присъстват Крал Фелипе Шести, кралица Летисия и престолонаследничката принцеса Леонор. Отново има и военен парад. Испанският премиер Педро Санчес, лидерът на главната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, министърът на отбраната Маргарита..

публикувано на 12.10.24 в 14:01

С шествие в подкрепа на донорството бе закрит мотосезонът

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с 36 мотоклуба и фондация „Искам бебе“, организираха мотошествие и концерт на площад „Народно събрание“ в подкрепа на донорството и трансплантациите. Под мотото „Да на живота!“ мотористите минаха от сградата на НИМ, през бул. "България", "Орлов мост" и приключи пред Народното събрание...

публикувано на 12.10.24 в 13:12