Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богдан Богданов: Силният вятър може да е причина за инцидента в Суецкия канал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Инцидентът с контейнеровоза "Евър Гивън" в Суецкия канал показа на цял свят какво е значението на морската търговия. По изчисления на световния лидер във финансово-застрахователната дейност "Лойдс", загубите на час са били за 400 милиона долара". Това каза в морското предаване на Радио Варна председателят на Българската морска камара капитан Богдан Богданов. Той е преминавал през Суецкия канал многократно, по време на плаванията си с различни кораби.

Кап. Богданов предположи, че най-вероятната причина за инцидента е силния вятър, но подчерта, че разследването трябва да установи как се е стигнало до блокирането на канала за 6 дни: "Когато се плава в канали, преминаването им трябва да става с определена скорост. До колкото си спомням в Суецкия канал ограничението на скоростта е до 8 възела. Големи кораби, като "Евър Гивън", няма как да преминат през канала с такава ниска скорост. Прочетох, че при засядането, скоростта на кораба е била 13 възела".

Според Богдан Богданов, инцидентът поставя редица въпроси: "Оставам с впечатлението, че администрацията на Суецкия канал нямаше готовност да се справи с такъв тежък инцидент.  Каналът носи приходи от 5 милиарда долара на година. При такива приходи би трябвало да има достатъчно ресурси за да може да се реагира в такава кризисна ситуация. Друго много важно, че трябва да има оценка на риска. Ако няма такава оценка, това би било сериозен пропуск".

След този проблем световното корабоплаване сериозно ще се замисли за намиране на алтернативни пътища, смята капитан Богданов. Според него, все по-атрактивно става преминаването през Северния ледовит океан. "Разстоянието от най-голямото европейско пристанище Ротердам до Корея през този океан е с 4 хиляди морски мили по-късо, отколкото, ако се преминава през Суец", каза Богданов.

Суецкият канал се свързва с много интересни истории, като една от тях с участието на българския кораб "Васил Левски", напомни председателят на Българската морска камара. По време на Арабско-израелската война от 1967 г. каналът бива изненадващо затворен, като в него остават блокирани 15 кораба, сред които е и българският. Блокадата продължава близо 8 години. Още за тази блокада, както и други любопитни факти за Суецкия канал, можете да чуете в интервюто:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и топло в неделя

И днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 15 и 20, по Черноморието от 9 до 14 градуса, за Варна около 14. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 8-10 градуса.

публикувано на 11.04.21 в 06:59
Слави Трифонов

Слави Трифонов с положителен тест за Ковид-19

Слави Трифонов е с коронавирус. Това съобщи зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов с писмо до медиите. "Kакто знаете г-н Трифонов имаше симтоми на COVID-19 и днес тестът му излезе положителен. Г-н Трифонов е добре, под карантина и спазва всички изисквания и правила на Националния оперативен щаб", съобщи Йорданов. По-рано..

публикувано на 10.04.21 в 19:23

Сдружението на кметовете призовава за цялата тежест на закона срещу побойниците на белгунския кмет

Побоят извършен над кмета на каварненското село Белгун Благомир Станев беше осъден от Националното сдружение на кметовете на кметства. Сдружението призовава да бъде приложена цялата тежест на закона срещу побойниците, съобщава БНР. "Освен справедливост за него, тази присъда ще бъде за уродливите процеси, опорочаващи избори, политика и..

публикувано на 10.04.21 в 17:36

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Маргулан Исмолдаев, ученик в математическата гимназия "Д-р Петър Берон" и кръжочник в НАОП "Николай Коперник" във Варна, спечели златен медал от астрономическа олимпиада в Санкт Петербург . Това съобщават от обсерваторията на страницата си. Маргулан се е отличил сред 4500 ученици от Русия, България, Словения, Украйна, Сърбия, Хърватия и други. XXVIII..

публикувано на 10.04.21 в 16:19

Защо изостава дигиталната трансформация у нас

Дигиталната трансформация на бизнеса е нещото, за което в последните 12 месеца се говори повече от активно. Разбираемо - пандемията ускори в световен мащаб процесите на дигитализация между 7 и 10 пъти. България обаче е по-скоро изключение. Причините за това са не само във факта, че сме малък пазар, но и в обстоятелството, че при нас преобладават..

публикувано на 10.04.21 в 08:43

Дойде ли времето за повече рециклиране

За по-строги правила за потреблението и рециклирането призовават европейските депутати. През февруари  европарламентът прие доклад, според който до 2050 г., икономиката в рамките на съюза, освен все по-неутрална спрямо въглеродните емисии, екологично устойчива и нетоксична, трябва да бъде и все по-кръгова.  Европарламентът настоява още, през..

публикувано на 10.04.21 в 08:37

Земетресение в Румъния

Земетресение с магнитуд 4,8 бе регистрирано в югоизточната част на Румъния в петък, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Според него епицентърът на трусовете е бил разположен на 79 км северозападно от град Бъзъу с население от около 130 000 души. Огнището на труса е било на дълбочина 80..

публикувано на 10.04.21 в 07:01