Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на второ място в Европа по разнообразие на птици

Снимка: Калоян Христов/ bspb.org

На 1 април отбелязваме Mеждународния ден на птиците. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни. 

Освен на второ място по видове птици в Европа, България е и сред най-богатите държави по биологично разнообразие на Стария континент. У нас се срещат застрашени видове като царския орел, белоглавия лешояд и други хищни и водолюбиви птици. 

Една от най-редките е ловният сокол – от този вид са останали 4-5 двойки. 

Египетският лешояд също е в тази категория. Владимир Добрев от Българското дружество за защита на птиците, казва че у нас се срещат около 26 двойки от този вид:

"Което представлява около 60% от балканската популация на вида. Това е единственият мигриращ вид лешояд, който се среща в България. В едно от гнездата на египетския лешояд в България имаме инсталирана онлайн камера и всъщност всеки гнездови сезон, тъй като те гнездят години наред в едно и също гнездо, който желае може да наблюдава интересни мигове от живота на лешоядите и на лешоядското семейство, което проследяваме онлайн на живо," казва Владимир Добрев.

Някои от видовете у нас живеят дори и в големи градове. Край Атанасовското езеро в Бургас от комплекс „Пода“ може да се видят над 300 вида птици. Бракониерството остава един от основните проблеми за животните. Друга опасност са електрическите стълбове, но в последните години са изолирани хиляди и в близко бъдеще този проблем ще бъде решен:

"Друг голям проблем, основно за лешоядните видове птици, е използването на отрова и отровни примамки в природата срещу хищниците – най-вече чакали, лисици и вълци. Това е огромен проблем, който е започнал в миналото като практика и за съжаление е довел до изчезването на редица видове от фауната на България. Например, по този начин като гнездящ е заличен черния лешояд още през 70-е години. Много други видове са били докарани до ръба на изчезването, включително и белоглавия лешояд."

Първи април ще бъде отбелязан от Българското дружество за защита на птиците със събитие във фейсбук.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба във Военноморския музей представя морските традиции, суеверия и ритуали

Във Военноморския музей във Варна на 9 август, петък, от 11 часа, ще бъде открита изложбата „Морски ритуали и традиции“.  Експозицията обхваща  различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните моряшки вярвания, обредни практики и суеверия. С богатство от експонати, графичен материал и специално разработено приложение..

публикувано на 05.08.24 в 09:54

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00