Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как "чуват" глухите хора по време на пандемия

Хората казват „да не ти се пада да живееш в интересни времена“! Е, на нас точно това ни се случи – вече повече от година си съжителстваме с всички промени, които пандемията от Ковид-19 донесе в ежедневието ни. Променихме голяма част от навиците си, променихме начина по който работим, по който учим, по който си почиваме. Успяхме ли обаче да променим самите себе си и дали плъзналата по целия свят зараза от Ковид-19 ни донесе и зараза от добрина и емпатия или напротив – изкара най-нечовешките черти у човека. 

В следващия репортаж ще ви срещнем с една жена, която има затруднения със слуха. И колкото и тъжно да звучи, оказва се, че пандемията не ни е научила на съчувствие и на умение да се опитваме да стъпваме в чуждите обувки. Как „чуват“ глухите хора, когато им говорим през маски? За това ще ни разкажат кореспондентът ни в Добрич Мая Щърбанова и нейната събеседничка Петя Митева.

Петя Митева загубва слуха си преди 20 години. Налага се да свикне с невъзможността си да чува, но пък, както казва самата тя, когато човек загуби едно сетиво, развива изключително силно друго, за да компенсира. Тя е и председател на Териториалната организация на глухите в Добрич и казва, че единственото нещо, което й помага да противодейства на чувството си за малоценност заради загубата на слух, е възможността й да помага на другите хора като нея.

Как обаче възприемат сега информацията, когато половината от лицата ни и то точно артикулационният ни апарат, е скрит зад маската. Петя Митева споделя, че в началото, може би защото страхът и паниката не са били толкова силни, хората са се съгласявали да махнат за минута-две маските си, за да бъдат разбрани. Днес обаче ситуацията е променена, а със забраната за носене на прозрачните шлемове, глухите хора съвсем са загубили способността си да общуват.

Петя Митева споделя, че все по-рядко получава разбиране от възрастни хора, а при тях вече няма какво да се направи, времето им за възпитание и приемане на различните хора отдавна е отминало. Надеждата й е в децата, в старанието на училищата да запознават учениците с различни групи от хора с увреждания и как могат да им бъдат полезни, както и в родителите, които трябва да разговарят на тази тема с децата си у дома.

Разбира се, че не е невъзможно, но дали и онези, от които зависи да се помисли за хората със специални нужди в условията на пандемия не е безвъзвратно отминало времето за възпитание в разбиране на различните сред нас.ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в новострояща се сграда в кв."Чайка" във Варна /СНИМКА +ВИДЕО/

Пожар избухна на последния етаж на новострояща се сграда в кв. "Чайка", видя репортер на Радио Варна. Пламъците са обхванали голяма част от етажа. Горят кофражни елемнти. Три екипа на пожарната са на мястото на инцидента. Изясняват се причините, довели до огнената стихия. Няма пострадали хора, съобщиха за Радио Варна от полицията.  Снимки:Румен..

обновено на 18.05.21 в 18:52

ЕК отпуска 173,6 млн. евро за България за справяне с кризата с коронавируса

Европейската комисия одобри общо 367,4 млн. евро за България, Естония и Германия в рамките на REACT-EU, в подкрепа на устойчивостта на пазара на труда , работните места, МСП и семействата с ниски доходи, както и за създаване на съобразени с бъдещето основи за екологичния и цифровия преход и за устойчиво социално-икономическо възстановяване. В България..

публикувано на 18.05.21 в 18:52

Силният вятър събори клони на дървета във Варна /СНИМКИ/

Във Варна вятърът се усилва и достига до 16 метра в секунда на пориви, съобщиха от НИМХ - Варна. До този момент са подадени сигнали за паднали клони на много места в града. Единият от тях е счупил стъклото на автомобил в центъра на Варна. Няма информация за пострадали хора.  Огромен клон от кестен се сгромоляса върху автомобил в центъра във Варна, на..

обновено на 18.05.21 в 17:45

Българчетата до 5-годишна възраст ще могат да влизат у нас без тест

От 19 май за деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС , не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане у нас. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 18 май. Това се отнася и за децата- български граждани на страните по Шенгенското..

публикувано на 18.05.21 в 17:44

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами. Апелативният съд във Варна присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдим за данъчно престъпление, съобщават от ведомството. Денислав И. е бил признат за виновен от Окръжен съд – Силистра  за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения. Той не подал..

публикувано на 18.05.21 в 17:40

Всички ученици в клас от 31 май

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това става със заповед на министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда. С друга заповед от утре, 19 май,..

публикувано на 18.05.21 в 17:07

Прокуратурата проверява случая с незаконна сеч на защитена гора край Варна

Дават на прокурор случая с незаконно изсичане на защитена гора край Варна. Прокуратурата започва проверки по 22 сигнала, получени от т.нар. комисия по ревизия на управлението през последните десет години, която работи в краткия мандат на 45-ото Народно събрание. Става дума за твърдения за корупция, за нарушения в държавни институции, за неправомерно..

публикувано на 18.05.21 в 15:51