Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Железова: Няма смисъл да се притесняваме за нещо, което не можем да контролираме

След първоначалния шок, че ще живеем месеци наред в ограничения,че трябва да преориентираме част от живота си в друга посока и дори да намалим темпото, много хора решиха да използват времето, което им се освободи, за да реализират отдавна отлагани проекти или да започнат нови. Единадесетокласничката от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна Александра Железова, създава фотокнига за живота ни в изолация. Идеята идва от учителят по философия в училището Александър Иванов.


Споделете с няколко думи – от къде е идеята за фотокнигата „Нашият живот в изолация”?

Идеята се роди в часовете ни по Социална психология, което е модул на Философията. Това е мой профил в училище. Бях споделила на учителя ми, че фотографията ми е любимо хоби. И ми е много приятно да се занимавам с нея, и да се развивам в тази сфера. На него му хрумна тази идея да направим подобна фотокнига, която по някакъв начин да обхване тази човешка емоция, която всички усетихме през отминалата година и до някаква степен продължаваме, да изпитваме все още. И защото модулът се казва Социална психология, точно тип психологически анализ искаме да направим вече след като самата книга е готова. Да стане една цялост, която ще ни представя по някакъв начин и ще ни запомни. Ще ни помогне да запомним годината, която всички минахме лесно или трудно и точно това е причината да се направи тази книга с фотографии.

В тази фотокнига социалната изолация ли интерпретирате?

Социалната изолация, емоцията, която тя причини на хората, щастието, което трябваше много по-трудно от обикновено да намерим. Всеобщия страх и тъгата, които бяха настанали. Това се опитах да интерпретирам и по някакъв начин да интерпретирам, и да покажа надеждата, която въпреки всичко присъстваше, както винаги.

Как успяхте да увлечете и съучениците си?

Те ми помагаха по-скоро с това да ми помогнат със заснемането на снимките. Те бяха тези, които аз заснемах, идеите бяха маи, локациите също и те просто ми позволиха да използвам тяхната емоция и по някакъв начин да го осъществя, благодарение на тях. Те също много харесаха идеята. Както всички хора ние, обаче, сме малко по-емоционални в нашата възраст. Те много топло приеха идеята тази емоция да се запечата по подобен начин. Много мои приятели също имат слабост към фотографията. Така вместо да снимам непознати хора и вместо да се чудя как събирам мои познати, за да се чудим какво да правим, просто ги събирах един по един, за да е по-безопасно. Запознавах ги, снимахме, забавлявахме се, опитахме се да запечатаме нещо толкова, няма да го нарека травмиращо, но нещо тежко по по-лек начин. Да ни напомня, но и да не ни кара, да се сещаме за цялата ситуация с тъга, а с малко повече щастие и приятни емоции.

Този проект има две части. Първата е тази фотокнига.

Втората е все още в сферата на идеите. Фотонигата е вече реализирана и изцяло готова. Нашето училище организира конференция по предметите Литература, История и Философия. Моят преподавател ми предложи, т.к. вече имаме завършен продукт в лицето на тази книга да завършим това нещо, като го представим на конференция и да я подкрепим с няколко страници социален психологически анализ на ситуацията, на хората, на това през, което сме преминали. По някакъв начин да се завърши, да се подкрепи с думи, изследвания, може би ще направим анкети за това как са се чувствали хората. Това все още се обмисля и правим план, който мислим да осъществим.

Събраните снимки в книгата са подкрепени и с думи, нали?

Словото, самото, се опитва да изкаже с думи това, което съм имала предвид със снимките. Иска да направя всичко по-силно на образно ниво, но за да бъде ясно за всеки, който вземе книгата, искахме да бъде подкрепено с дори малко, но смислени думи. Те са малко и са само на места. Не всички са мои. Някои са цитат. Има един момент, в който има цитат за строгите мерки, които се предприемаха периодично, но без да спират. За да могат хората да се докоснат по-добре до това, което съм имала предвид. Вложихме и малко текст, но, разбира се, оставихме и снимки, които да могат сами да бъдат интерпретирани и да бъдат разбирани по начина, по който всеки човек си ги усеща.

А Вие самата какво мислите за сегашната ситуация и как Ви се отразява тя?

Върху мен най-силно отражение имаха не толкова страха, защото аз и моето семейство положихме много усилия да не се поддаваме на страх и паника. Използвахме времето, което ни даде тази изолация за неща, полезни за нас. За мен повече се усети тежестта на електронното обучение и липсата на контакт с хора, отколкото страха от това, което се случва навън. Бях абсолютно наясно, че това нещо всички ще го минем, няма как да го избегнем. Както всички хора знаят, няма смисъл да се притесняваме за нещо, което не можем да контролираме. Това е нещо, което така или иначе се случи и мисля, че трябва да извлечем от него максимума, който можем.

Кога ще бъде конференцията, на която ще бъде представена фотокнигата „Нашият живот в изолация”?

Ще бъде в края на април. И ще бъде в електронна среда. 


Финалът на книгата е в слово: 

,,Понеже ценим, когато загубим... 
И понеже учим, когато сгрешим... 
2020 дойде 
И ни позволи 
Да учим, да благодарим, да скърбим, 
да се справяме, да се опознаваме, 
да осмисляме, да се променяме, 
да издържаме, да губим, да ценим... 
Сблъска ни със страха 
Някак промени света 
Превърна всичко в тишина 
Нямаше вече истина 
Постоянно чуваше онова "когато..." 
А ние го търсехме като че ли злато."

Фотокнигата е част от дейностите по международния проект „Да опознаем Европа“ в СУ за ХНИ „Константин Преславски“ - Варна. Тя е финансиран по програма „Еразъм +“, Ключова дейност 2, сектор "Училищно образование" (КА219), проекти само между училища.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00