Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Размяна на дрехи" започва от понеделник във Варна

Снимка: Thinkstock/Getty Images

Ако имате стари дрехи, обувки, чанти или други текстилни изделия, които са ви вече непотребни, вместно да ги изхвърлите, можете да ги замените за други. Тази възможност дава кампанията „Размяна на дрехи”, организирана от Академията за рециклиращо изкуство във Варна. Тя се провежда за втора поредна година. Началото е на 5 април и ще продължи до 16-ти.  

"Основната дейност на Академията за рециклиращо изкуство са творчески еко-работилници, но периодично провеждаме и кампании за размяна на дрехи и книги. Водеща е идеята за нулев отпадък. Рециклирането на текстилните изделия е трудно, затова призоваваме хората, които имат непотребни дрехи, обувки или чанти, да не ги изхвърлят, а да ги дарят или заменят за други. Благодарение на подкрепата на Радио Варна, миналото лято събитието се радваше на голям интерес. Тази година кампанията ще се проведе както присъствено в ателието на академията, така и онлайн. Създали сме група в социалните мрежи и очакваме да се включат и хора от други градове", каза организаторът на инициативата Наталия Николова. 

"Тази година имаме и партньор - фирма за рециклиране на текстил, която ще ни помогне в рециклирането на негодните за носене дрехи, чанти и обувки", поясни още Николова.

Тази година събитието ще бъде изнесено пред ателието на Академията за рециклиране, което се намира на улица "Хаджи Стамат Сидеров" №32.

"Целта е когато хората дойдат, да не се притесняват. Да разгледат спокойно и да има разстояние между тях", каза Наталия Николова.

Ателието ще бъде отворено от понеделник до петък между 11 и 15 часа.

Събитието е част от проекта на Академията за рециклиране за онлайн еко-работилници.

Подробности чуйте в репортажа на Иван Барбов:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Силистра започва кампания за превенция на телефонните измами.

Двойно увеличение на телефонните измами

"Трябва хората да проверят дали телефонния номер е на техен близък или роднина. Има приложения, през които може да се провери. Измамниците стават все по-изобретателни". За това предупреди Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в 'Национална полиция. По думите ѝ от началото на годината до края на месец август са извършени общо 188 измами,..

публикувано на 28.09.24 в 15:45

Първото издание на фестивала ПивоVarna идва с богата програма и много бира

ПивоVarna е най-новият варненски фестивал, посветен на бирата! Първото му издание ще се проведе от 3 до 6 октомври на пространството под Пантеона в Морската градина, а амбициите на организаторите са събитието да се превърне в най-големия ежегоден фестивал на бирата в България. Богата музикална програма, над 50 вида бира от няколко континента,..

публикувано на 28.09.24 в 15:30

Информационен ден за репродуктивното здраве се провежда във Варна

Информационен ден за репродуктивното здраве организират от фондация „Искам бебе“ и община Варна. Медиен партньор е Радио Варна, а събитието продължава до 17 часа на алеята пред радиото. Всички, които желаят, могат да получат безплатни консултации от водещи специалисти - д-р Симона Анжел, доц.Стефан Кисьов, д-р Веселина Добрева и Катя..

обновено на 28.09.24 в 15:06

Под 1% от изследвания пчелен мед е с наличие на забранени лекарства

Мнозина наричат пчелния мед натурален антибиотик от природата, за който знаем, че е изключително полезен за здравето. За да е така обаче, медът трябва да е истински, качествен и по възможност да не съдържа той самия някакви антибиотици или други лекарствени препарати. Уви. Случва се контролните органи в лицето на Българската агенция по..

публикувано на 28.09.24 в 14:15

Семейният празник "Варна играе" - тази събота в Морската градина

За седми пореден път във Варна ще се проведе  семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“.  Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

обновено на 28.09.24 в 08:49

CINELAND® ЗАВРЪЩА IMAX ИЗЖИВЯВАНЕТО® В „CINELAND GRAND MALL“ - ВАРНА

Cineland®, новият оператор на кинокомплекса в Grand Mall - Варна, обяви днес, че зрителите, които ще посещават кинокомплекса, отново ще могат да се насладят на най-иновативното в света кино изживяване, когато IMAX® локацията отвори врати отново в края на ноември тази година. IMAX локацията ще бъде изцяло обновена с луксозни „реклайнър“ седалки,..

публикувано на 27.09.24 в 17:10

Фотографска изложба представя кварталите и хората на Варна

Груповата фотографска изложба „НА ФОКУС – Градска среда: кварталите и хората на Варна“ се открива днес  в пространството за култура и обучение „Аморфа“ (на ул. „Драган Цанков“ №10 до Адвокатската градинка във Варна). Събитието е с вход свободен и ще остане отворено за посетители до 4 октомври.  Десет млади фотографи представят свои серии,..

публикувано на 27.09.24 в 12:17