Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инвеститорът в Коджа тепе: Няма риск за околните къщи и територии

| обновено на 02.04.21 в 15:22
5
Коджа тепе

Вероятността от наводнения и свлачищни процеси, в резултат на бъдещото строителство в месността Коджа тепе, са почти равни на нула. Няма никакви рискове за околните къщи и обитатели. Това декларира на он-лайн пресконференция днес Момчил Караджов, представител на инвеститора Алфа 1 Секюритис ЕАД. Инвестицията ще се реализира на реституирана горска територия, която не е била държавен горски фонд, каза още Караджов.

Територията е била предвидена за урбанизиране между 2007 и 2012 г. На мястото на изсечените 4 декара, които провокираха гражданските протести, ще бъдат реализирани 8 еднофамилни къщи. В района не е имало и няма свлачище. Но при строителство се укрепва повърхностния слой по различни начини. Това обяви още Момчил Караджов. Мероприятията по урбанизация в пъти повече защитават от ерозия, отбеляза той. Плътността на застрояване ще е до 30 % при кинт 1, уточниха още от екипа на фирмата инвеститор. Предоставени бяха и визуализации на бъдещите сгради (виж по-долу).

Стана ясно още, че проектът е мащабен и има мастърплан, с жилищна зона, зелена зона и зона за обслужване, вкл.търговски, спортни и социални обекти. Това обясни проектантът арх.Георгий Станишев. Като парковата част ще е минимум една трета от територията на жилищния комплекс. Той, обаче няма да е „град в града“, а ще е отворена територия. Арх. Станишев обяви, че към тази бъдеща урбанизирана теритoрия ще бъде формиран градски парк за обществено ползване, той ще е с площ 25 дка. А Момчил Караджов допълни, че инвеститорът ще дари изграждането на новия парк на община Варна.

20 декара горска територия в момента са в активите на дружеството, а перспективата на проекта е за два пъти по толкова. Това ще позволи в района да бъдат реализирани 40 до 50-60 обекта, каза още представителят на инвеститора.

Караджов добави, че за да се спрат спекулациите се надява скоро да има отговoр от компетентните институции.

Припомняме, че започналото изсичане на гората в месността Коджа тепе провокира поредица граждански протести, тъй като гората е засадена като защитна на територията. Онлайн петиция събра над 3 000 подписа срещу сечта. А преди дни протестиращите внесоха във варненската Окръжна прокуратура събраната от тях документация и подписка от 350 човека срещу изсичането.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток на 28 юли

В периода  19.07.2021 - 30.07.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Червенци - абонатите, електрозахранени от ТП 6. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода  19.07.2021 -..

публикувано на 28.07.21 в 05:48

Слънчева и гореща сряда

И днес ще e слънчево и горещо! По крайбрежието след обяд ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието и в Източна Добруджа от 28° до 33°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 25°-27°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 57 минути, залез..

публикувано на 28.07.21 в 05:47

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22