Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Апостолов: Оркестърът е моето семейство

| обновено на 04.04.21 в 14:11

Варненските симфоници отбелязваха преди дни 75-годишен юбилей.

Началото е поставено на 1 април 1946 г., когато се създава Държавният симфоничен оркестър. Неговата предистория датира от 1913 г. и любителския симфоничен оркестър, който под диригентството на Асен Найденов участва в първите Летни музикални тържества през 1926 г., прераснали по-късно в ММФ „Варненско лято“. Любителски формации продължават да изнасят симфонични концерти до 1945 г., когато известният диригент, проф. Саша Попов е командирован във Варна, за да организира към Радио Варна професионален симфоничен състав. Първият концерт е на 11 февруари 1946 г. под диригентството на Васил Стефанов, който за кратко остава и ръководител на състава.

На 1 април 1946 г. оркестърът се отделя от останалите радиосъстави и вече като Държавен симфоничен оркестър започва самостоятелна дейност, под ръководството на Руслан Райчев. През следващата година Руслан Райчев е назначен и за главен диригент на Варненската народна опера, чийто основоположник е неговият баща, световноизвестният оперен певец и режисьор Петър Райчев. На 7 септември 1947 г., с премиерата на „Продадена невеста“ от Б. Сметана, с режисьор Петър Райчев и диригент Руслан Райчев, започва летоброенето и на Варненската опера. Престоят на Руслан Райчев във Варна поставя началото на неговата стремителна и изключително успешна кариера, продължила цели 60 години.

От 1948 до 1952 г. начело на филхармоничния оркестър във Варна, който обслужва и оперните спектакли, застава диригентът Йоско Йосифов, а от 1952 до 1956 г. ръководството поема като главен диригент Константин Илиев. През 1968 г. оркестърът се обособява като Държавна филхармония, за чието по-нататъшно израстване заслуга имат Емил Главанаков, Влади Анастасов, Борислав Иванов, Йордан Дафов, Стефан Линев и особено Иван Маринов, който е главен диригент на Варненската държавна филхармония в периода 1978-1988 г.

Поддържа се богат репертоар от симфонична музика, кантатно-ораториални произведения и много българска музика. Изявите на филхармонията са свързани и с имената на известни инструменталисти, сред които: Ифра Нийман, Леонид Коган, Давид Ойстрах, Алексис Вайсенберг, Пабло Казалс, Юри Буков, Руджиеро Ричи, Ваня Миланова, Георги Бадев, Минчо Минчев и др.

През годините Варненската филхармония неизменно открива всяко издание на ММФ "Варненско лято" с традиционната Българска рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров, участва във всички престижни български фестивали, гастролира в Германия, Чехия, Словакия, Полша, Русия, Франция, Австрия, Испания, Италия и други страни, осъществява множество записи за БНР и БНТ.

През 1999 г. се създава Оперно-филхармонично дружество Варна, което през 2010 г., вече като Държавна опера Варна, влиза, заедно с Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, в структурата на Театрално-музикален продуцентски център Варна.


По повод 75-годишния юбилей на варненските симфоници Светлана Вълкова разговаря с инспектора на оркестъра-валдхорниста Лъчезар Апостолов.
Чуйте какво сподели той за своята работа:
80 са музикантите в момента в оркестъра, като съставът включва хора от различни поколения.
Още любопитни подробности за музиката като работа и начин на живот, чуйте от валдхорниста:
Лъчезар Апостолов съчетава свиренето в оркестъра с готварството, но избира музиката за своя работа, а кулинарията за хоби.
Съпругата му е невероятен майстор на лозови сърми.
Негова страст е и събирането на билки, с които впоследствие се приготвя разкошен чай.
Благодарение на музиката опознава света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Първият чатбот е създаден още през 1966 година и е "работил" като психотерапевт

Какви са митовете и легендите около чатботовете с изкуствен интелект?  Основателката на единствената българска платформата за създаване на чатбот с изкуствен интелект Елица Стоилова споделя, че тренирането на чатботове вече е много по-бързо и лесно.  Категорията "бот" определя тип софтуерни решения, които са способни да извършват някаква дейност без..

публикувано на 10.04.24 в 08:30