Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джими и лечението с танци

Чували ли сте за танца „попинг“? Той е създаден през 80-те години на миналия век. Стил от уличната култура, чието мото е: Мир, любов, обединение и забавление. Той се отличава с рязкото съкращаване и отпускане на мускулите. Варненецът Димитър Георгиев е сред най-добрите у нас в този стил. 

Само на пет години, той се запалва по танците. Неговият баща му показва някои специфични движения. Това впечатлява малкия Димитър и се записва на спортни танци. Занимава се активно, ходи на състезания. Така до XI клас, когато започва да експериментира с различни стилове:


"Повече в хип-хоп сферата и главно с попинга и малко по-късно заминах да уча програмиране в Софийския университет. Там, когато пристигнах в София, имаше доста интересни състезания и реших да си проверя уменията. Да видя дали мога да се конкурирам с хората от столицата."

Не само се конкурира, но и ги побеждава. На уличните състезания на Димитър му се ражда и прякора:

"Името е широко разпространено и съответно имаше и други такива хора. Спомних си, че Джими е английската версия на Димитър, съответно казах: хайде Джими; в случая водещия каза Джими бой и то стана Джими бой и си тръгна по този начин."

Той набира популярност и следват участия във видеоклипове на родни поп изпълнители като Миро, Дара, Сантра. Снимал се е още в реклами, филми и телевизионни предавания. Димитър е сред малкото танцьори у нас, които владеят танцът „попинг“.Най-отличителната му страна е рязкото съкращаване и отпускане на мускулите.

"Другото е, че имаш много прави и много чисти линии. Използват се и много илюзии, различни подстилове като робот, змия, уейвинг или вълните, както се наричат, може да влезеш в образа на кукла. Тоест преминаваш през много образи и различни видове движения."

Само на 28 години той вече е утвърдено има на танцовата сцена у нас. Сега се е посветил изцяло на изучаването на механиката на тялото.

"Защото всяко едно нещо свързано с тялото, дали ще са танци, дали ще са бойни изкуства, най-важното нещо е да познаваш тялото си. Познавайки го, всичко останало е форма, в която трябва да влезеш."


В момента Джими работи по проект за обучителна система, с която всеки може да се научи да танцува за шест месеца. Вече я прилага експериментално.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28