Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сделка с училищна земя скандализира Константиново

| обновено на 07.04.21 в 08:52
Снимката е илюстративна

Земеделска земя, собственост на училището в село Константиново, е била продадена на безценица. Затова алармираха местни хора в редакцията ни. “Става въпрос за малко над 19 декара земя, продадени за 3 500 лв. общо, с решение на Управителния съвет (УС) на Училищното настоятелство (УН). Това означава около 180 лв. за декар, а след консултация с продавачи на недвижими имоти разбрахме, че оценката би била минимално между 2 и 4 хил.лв. за декар“, това каза за Радио Варна Марин Урумов.

Земя, дарена на училището от дедите на местните

Това е училищна земя, дарена от дедите на част от местните хора още преди повече от един век. Затова и реакцията не закъснява, стига се до няколко събрания, на които обсъждат какво да предприемат. Решават, че ще настояват купувачът на земята, който е местен жител, да я продаде на УС на настоятелството и така земята да бъде върната на местната общественост. Сезират и Регионалното управление по образованието-Варна, което вече е започнало проверка, разказа още Марин Урумов.

Купувачът да продаде земята обратно на УН настояват хората

След разразилия се скандал земите ще станат отново училищни, като сделката ще бъде развалена и земите върнати на училището. На този етап това е обещанието на председателя на УС на училищното настоятелство Стела Куртева и на купувача. “Имаме задължения, а няма пари. Навремето сдружението е било регистрирано по ДДС, не знам каква е била причината, но всеки месец трябва да се подава данъчна декларация. Това не е правено и са натрупани задължения. И ние закриваме едното сдружение и правим ново, а разходите трябваше да се покрият“, каза Куртева. На въпрос било ли е обявено някъде, че земята се продава, тя отговори, че по устав те са длъжни да дават отчет само пред УН. “Така решихме“, добави тя и обясни продажната цена с оценка, която са извадили за продажбата. Купувачът е платил за 19-те декара училищна земя 3 500 лв., но е платил и задълженията на УН и така е заплатил общо 10 хил. лв, обясни Стела Куртева.

Местното основно училище “Св.Климент Охридски“ е общинско и е на бюджетно финансиране, а пари от училищните земи няма, казва директорът Ивелина Георгиева. „Очевидно цената, на която е била продадена земята е доста ниска“, коментира тя. Георгиева, подчерта че не е била информирана за финансовите задължения натрупани от УС на УН през годините, както и за извършената продажба.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички пенсионери ще получат увеличение на пенсиите от 12,5%, обеща социалния министър

Социалната пенсия за старост става 170 лева, при 148,71 лева предишната, обяви служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев. По думите му, няма да има нито един пенсионер, който да не получи 12,5% увеличение на пенсията. "Предложението за преизчисляване на всички пенсии, което сме направили, ще доведе и до нарастване на минималната..

публикувано на 25.07.21 в 13:25
Асен Василев

Два милиарда лева повече в бюджета за 2021-ва година предвижда министъра на финансите

Близо 2 млрд. лева повече предвидени приходи ще има в Бюджет 2021 до края на годината. Това каза за БНТ министъра на финансите Асен Василев. От тази сума около милиард и 600 милиона идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат.„Около 400 милиона лева идва от допълнителни приходи, от аванса на Плана за възстановяване, тъй..

публикувано на 25.07.21 в 13:09

Най-малко 10 загинали при автобусна катастрофа в Хърватия

Най-малко десет души са загинали, а други 30 са ранени при тежка автобусна катастрофа тази сутрин в Хърватия. Инцидентът е станал на магистралата недалеч от сръбската граница в посока към столицата Загреб, недалеч от град Славонски Брод. Малко след 6:00 часа тази..

публикувано на 25.07.21 в 11:50

САЩ обмислят задължителна ваксинация

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля редица мерки за борба с пандемията, включително предоставяне на трета доза ваксина на определени групи от населението, възможност за предписване на ваксинации в отделни случаи и затягане на изискванията за носене на маски, съобщава Си Ен Ен. Според източници на телевизионния канал,..

публикувано на 25.07.21 в 11:13

Промени в ЖП разписанието на влакове заради ремонт

Заради ремонт на гара Синдел ще има промени в разписанието на влакове в определени часови интервали от 27 юли до 6 август - само през деня . Ще се използват автобуси, без да се налага пътниците да купуват други билети. Промените в движението на влаковете ще бъдат разделени в два периода - от 27 до 31 юли ще бъде променена организацията на..

публикувано на 25.07.21 в 10:23

Асен Василев: Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство

Парламентът ще реши дали да има актуализация на бюджета с разпределение на два милиарда лева, събрани в държавния бюджет - на пенсиите – 50-те лева, които в момента се раздават на калпак, да са за постоянно. Гова каза пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев. Ще има пера и за..

публикувано на 25.07.21 в 10:22
Тошко Йорданов и Филип Станев

"Има такъв народ" се среща с ДПС

Представители на ПГ на „Има такъв народ“ ще се срещнат с депутати от ДПС. Срещата ще се състои в 11.00 ч. днес в сградата на Народното събрание. Най-голямата парламентарна партия "Има такъв народ" вече започна преговори и консултации за сформиране на правителство. Първата от серията тридневни преговори бе с "Демократична България" в петък. В..

публикувано на 25.07.21 в 10:03