Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сделка с училищна земя скандализира Константиново

| обновено на 07.04.21 в 08:52
Снимката е илюстративна

Земеделска земя, собственост на училището в село Константиново, е била продадена на безценица. Затова алармираха местни хора в редакцията ни. “Става въпрос за малко над 19 декара земя, продадени за 3 500 лв. общо, с решение на Управителния съвет (УС) на Училищното настоятелство (УН). Това означава около 180 лв. за декар, а след консултация с продавачи на недвижими имоти разбрахме, че оценката би била минимално между 2 и 4 хил.лв. за декар“, това каза за Радио Варна Марин Урумов.

Земя, дарена на училището от дедите на местните

Това е училищна земя, дарена от дедите на част от местните хора още преди повече от един век. Затова и реакцията не закъснява, стига се до няколко събрания, на които обсъждат какво да предприемат. Решават, че ще настояват купувачът на земята, който е местен жител, да я продаде на УС на настоятелството и така земята да бъде върната на местната общественост. Сезират и Регионалното управление по образованието-Варна, което вече е започнало проверка, разказа още Марин Урумов.

Купувачът да продаде земята обратно на УН настояват хората

След разразилия се скандал земите ще станат отново училищни, като сделката ще бъде развалена и земите върнати на училището. На този етап това е обещанието на председателя на УС на училищното настоятелство Стела Куртева и на купувача. “Имаме задължения, а няма пари. Навремето сдружението е било регистрирано по ДДС, не знам каква е била причината, но всеки месец трябва да се подава данъчна декларация. Това не е правено и са натрупани задължения. И ние закриваме едното сдружение и правим ново, а разходите трябваше да се покрият“, каза Куртева. На въпрос било ли е обявено някъде, че земята се продава, тя отговори, че по устав те са длъжни да дават отчет само пред УН. “Така решихме“, добави тя и обясни продажната цена с оценка, която са извадили за продажбата. Купувачът е платил за 19-те декара училищна земя 3 500 лв., но е платил и задълженията на УН и така е заплатил общо 10 хил. лв, обясни Стела Куртева.

Местното основно училище “Св.Климент Охридски“ е общинско и е на бюджетно финансиране, а пари от училищните земи няма, казва директорът Ивелина Георгиева. „Очевидно цената, на която е била продадена земята е доста ниска“, коментира тя. Георгиева, подчерта че не е била информирана за финансовите задължения натрупани от УС на УН през годините, както и за извършената продажба.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"AstraZeneca" няма да се прилага при жени под 60 г. с риск от тромбози

„Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина". Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС...

публикувано на 19.04.21 в 16:28

"Росенец" е вече официално плаж

Плажът в „Росенец“, за който имаше масов протест през миналото лято, вече официално е плаж. Теренът, който досега се водеше земеделска земя, вече е нанесен в кадастралната карта като крайбрежна плажна ивица. След като Министерството на туризма констатира през миналата година, че пясъчната ивица в „Росенец“, в непосредствена близост до т. нар. летни..

публикувано на 19.04.21 в 16:16

Христо Иванов: Основният ни фокус е да има правителство

Втората сила получи мнозинството от гласовете на гражданите, желаещи промяната. Отговорността е възложена на ИТН, ако бъде потърсена нашата подкрепа ние ще подходим отговорно и конструктивно без да поставяме условия предварително, но с ясна ориентация към нашата програма за това какво трябва да свърши едно правителство. Това заяви Христо Иванов от..

публикувано на 19.04.21 в 16:08

Времето утре - дъждовно и ветровито

Ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, които през деня постепенно ще отслабнат. Вятърът ще е предимно слаб от север, но през деня временно ще се усили до умерен и ще се преориентира от запад, по Черноморието от югозапад. Минималните температури ще са между 5° и 8°, а максималните от 10° до 13°. За Варна минимална температура 8°, а..

публикувано на 19.04.21 в 15:30

Адресите без вода този следобед

Варна: - част от курортен комплекс Чайка от 10,30 часа до около 17 часа; - районът около ф-ка "Христо Ботев" и Барутен погреб от 12 ч. до около 17 ч.; - част от кв."Трошево" от 13 ч. до около 19 ч.; - районът между улиците: "1-ви май";"Г.Стаматов";"Нишава" и "Св.Кирил и Методи" от 9 ч. до около 17 ч. Добрич: ул...

публикувано на 19.04.21 в 15:21

280 възрастни хора от Варна ползват патронажна грижа

Българският червен кръст във Варна и общината осъществяват съвместен проект "Патронажна грижа", който обхваща близо 500 възрастни хора, за които полагат грижи 48 медицински сестри, социални работници и психолози. Досега са обхванати 280 души, но интересът към услугата е голям. Tова съобщи Милена Сиракова-директор на БЧК. Даниела Стойнова разговаря..

публикувано на 19.04.21 в 15:16
Държавният глава Румен Радев се срещна за консултации с представители на парламентарната група на ДПС. На снимката: Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Аймед Ахмедов.

ДПС с подкрепа за правителство от трите нови партии в Народното събрание

Имахме възможност вечерта на изборите, а и след това да изразим нашата оценка за провелите се избори и сега ще повторим. Ние разчитаме вота на избирателите като ясно изразено желание за промяна, промяна в няколко насоки – да спрем омразата на разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката, да възстановим политическата..

публикувано на 19.04.21 в 15:01