Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов паркинг провокира напрежение сред живеещи в съседство

| обновено на 08.04.21 в 08:41

Живеещи в района на улиците "Македония" и "Хаджи Димитър" изразиха несъгласие с начина, по който се прави нов паркинг – точно под балконите им. В непосредствена близост са Основно училище ”Васил Априлов” и детска площадка, подчертават подателите на сигнала до редакцията ни (вж. снимки).

Вземат решенията едностранно, протестират потърпевшите

Живеещите в блока пред паркинга се оплакаха, че не са били предварително известени за направата на паркинга и най-вече с проекта на инфраструктурното преустройство, за да могат да реагират и да изразят мнението си пред общината в съответните срокове. Всичко стана за три дни, първо поставиха бележки по автомобилите да бъдат преместени и след това за няколко дни го направиха. Вземат решенията едностранно. Това разказаха хората.

Няма нормативно изискване за минимално отстояние на паркинг от сграда

В нормативната уредба няма указано минимално отстояние на паркинги от жилищни сгради и учебни заведения. Това каза за Радио Варна инж.Петър Гърбузов, директор на дирекция ”Инженерна инфраструктура” в община Варна.

Гърбузов: Бюджетът е достатъчно публична информация, паркингът е заложен за изграждане там
По думите му направата на този паркинг е известена със залагането му бюджета на общината. Според Гърбузов бюджетът е достатъчно публична информация. Известяване с бележки на място за проекта в района не е имало потвърди той.
Търсим оптимално решение на проблемите на живущите. До този момент пространството се използваше за паркинг в калната площ. Не правим нищо повече, нито по-малко от това, което е било. В момента изграждаме 40 паркоместа, вкл. за хора с увреждания. Правим го да е във вид използваме за хората. Обадиха ни се хора от района да благодарят за изграждането на паркинга с молбата той да бъде и разчертан. Това и ще направим, каза още ръководителят на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура".

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток на 28 юли

В периода  19.07.2021 - 30.07.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Червенци - абонатите, електрозахранени от ТП 6. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода  19.07.2021 -..

публикувано на 28.07.21 в 05:48

Слънчева и гореща сряда

И днес ще e слънчево и горещо! По крайбрежието след обяд ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието и в Източна Добруджа от 28° до 33°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 25°-27°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 57 минути, залез..

публикувано на 28.07.21 в 05:47

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22