Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо изостава дигиталната трансформация у нас?

Снимка: архив

Дигиталната трансформация на бизнеса е нещото, за което в последните 12 месеца се говори повече от активно. Разбираемо - пандемията ускори в световен мащаб процесите на дигитализация между 7 и 10 пъти. България обаче е по-скоро изключение.

Причините за това са не само във факта, че сме малък пазар, но и в обстоятелството, че при нас преобладават малките бизнеси, които са заети най-вече в оцеляване. Затова и за дигитализация като стъпка напред във възстановяването в следковид света, се мисли след постигане на някакъв елемент на сигурност.

Данни, върху които стъпва индекса на Европейската комисия, свързан с дигитализацията, сочат, че хората у нас с основни дигитални умения са едва 29% от пълнолетното население на страната, при средно 58% за Европа.

Що се отнася до използването на интернет, България се нарежда на предпоследно място, като общият резултат е доста под средния за Европа. Около 67% от българите използват интернет като средно за Европа това е 85%.

Дигиталните умения и свързаността са ключови за бързото адаптиране както на бизнеса така и на потребителите към новото нормално и за дигитализацията, и с такива статистики няма как дори по време на пандемия да дръпнем бързо напред. Търсенето определя предлагането, а у нас търсене за момента няма.

Изходът в преодоляване на дефицита на работещи в туристическия сектор е автоматизацията и дигитализацията на сектора. Че това е възможно може да се види и във вече няколко хотела в България. Вече три от тях са въвели роботи в част от работата си, а два от тези хотели са в курорта Златни пясъци (третият е в София). Добър пример е и един от варненските хостели, който вече от няколко години работи безконтактно с клиентите си. Опитът им тепърва започва да се мултиплицира и на други места у нас.

Репортажът е в рамките на рубриката "Рестартирай Европа".

Репортажът е в рамките на рубриката "Рестартирай Европа".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в новострояща се сграда в кв."Чайка" във Варна /СНИМКА +ВИДЕО/

Пожар избухна на последния етаж на новострояща се сграда в кв. "Чайка", видя репортер на Радио Варна. Пламъците са обхванали голяма част от етажа. Горят кофражни елемнти. Три екипа на пожарната са на мястото на инцидента. Изясняват се причините, довели до огнената стихия. Няма пострадали хора, съобщиха за Радио Варна от полицията.  Снимки:Румен..

обновено на 18.05.21 в 18:52

ЕК отпуска 173,6 млн. евро за България за справяне с кризата с коронавируса

Европейската комисия одобри общо 367,4 млн. евро за България, Естония и Германия в рамките на REACT-EU, в подкрепа на устойчивостта на пазара на труда , работните места, МСП и семействата с ниски доходи, както и за създаване на съобразени с бъдещето основи за екологичния и цифровия преход и за устойчиво социално-икономическо възстановяване. В България..

публикувано на 18.05.21 в 18:52

Силният вятър събори клони на дървета във Варна /СНИМКИ/

Във Варна вятърът се усилва и достига до 16 метра в секунда на пориви, съобщиха от НИМХ - Варна. До този момент са подадени сигнали за паднали клони на много места в града. Единият от тях е счупил стъклото на автомобил в центъра на Варна. Няма информация за пострадали хора.  Огромен клон от кестен се сгромоляса върху автомобил в центъра във Варна, на..

обновено на 18.05.21 в 17:45

Българчетата до 5-годишна възраст ще могат да влизат у нас без тест

От 19 май за деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС , не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане у нас. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 18 май. Това се отнася и за децата- български граждани на страните по Шенгенското..

публикувано на 18.05.21 в 17:44

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами. Апелативният съд във Варна присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдим за данъчно престъпление, съобщават от ведомството. Денислав И. е бил признат за виновен от Окръжен съд – Силистра  за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения. Той не подал..

публикувано на 18.05.21 в 17:40

Всички ученици в клас от 31 май

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това става със заповед на министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда. С друга заповед от утре, 19 май,..

публикувано на 18.05.21 в 17:07

Прокуратурата проверява случая с незаконна сеч на защитена гора край Варна

Дават на прокурор случая с незаконно изсичане на защитена гора край Варна. Прокуратурата започва проверки по 22 сигнала, получени от т.нар. комисия по ревизия на управлението през последните десет години, която работи в краткия мандат на 45-ото Народно събрание. Става дума за твърдения за корупция, за нарушения в държавни институции, за неправомерно..

публикувано на 18.05.21 в 15:51