Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Традиционното пролетно почистване на Карадере

Карадере е най-южният незастроен плаж по Варненското черноморие.

Пролетно почистване на Карадере, предлагат  от фейсбук групата "Да спасим Карадере". Време е за грижа към местността и среща с приятели, пишат в групата. Екоакцията е предвидена за 7-9 май т.к
В зависимост от прогнозата за времето, може обаче датите да бъдат изместени в началото на седмицата.
Пролетно почистване на Карадере се организира за осма поредна година.  редовните участници вече знаят, че трябва да носят ръкавици  и здрави чували.

Припомняме, че след общественото обсъждане за съдбата на плаж  Карадере, община Бяла е обработила 1 319 изпратени становища. По време на обществената дискусия за общия устройствен план на Община Бяла, който засяга и част от плажната ивица на Карадере, имаше диалог, получи се дискусия, в която бяха изложени аргументите на проектантите и на хората, защитаващи дивата природа в района


ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Предимно слънчево в сряда

През нощта ще е облачно, на изолирани места ще превали краткотраен дъжд, а през деня ще се изясни и ще е предимно слънчево. В следобедните часове отново ще се развива купеста облачност, но валежи почти не се очакват. Вятърът ще е слаб, през деня до умерен от югоизток. Минимални температури от 10° до 15°, за Варна около 13°, а максималните..

публикувано на 24.05.22 в 16:07

Каварна изпраща своите абитуриенти

Абитуриентите  от двете най- големи училища в Каварна - СУ „ Ст.Караджа“ и ПЗГ „ Кл.А.Тимирязев“ ще бъдат изпратени пред сградата на общината на морския град в 17 часа днес. По повод завършване на средното им образование, те ще бъдат поздравени с концерт на трио „Сопрано“. Васка Иванова от общинския отдел..

публикувано на 24.05.22 в 15:43

Институтът по океанология работи за въвеждане на геотермичните методи

Екип от Института по океанология към БАН работи за въвеждане на геотермичния метод за изследване при сондажни дейности. "Засега се работи предимно със сеизмични и електромагнитни методи, но геотермията има много по-големи възможности", обясни пред Радио Варна д-р Атанас Василев от екипа: „Геотермията единствена може да работи с геоложки..

публикувано на 24.05.22 в 15:21

Празничното шествие във Варна

Над 20 000 деца от детските градини, ученици, учители, студенти, носители на награда "Варна" в 119 блока, се включиха в празничното шествие на 24 май от катедралния храм "Успение Богородично" по улиците на морската столица. В небето бяха пуснати цветни балони с букви, както и 30 гълъба. Празничното шествие поведоха Варненският и..

публикувано на 24.05.22 в 14:05
Мариана Тошева

За три дни трябва да се преместят над 30 000 бежанци

В последните дни на месеца се очаква да е най-масовото преместване на украински бежанци. Това коментира в Бургас председателят на Агенцията по бежанците Мариана Тошева, която е на работно посещение в града. Тя не посочи в кои държавни бази ще бъдат настанени, но това ще се случи само за най-нуждаещите се. 165 хотела са се включили..

публикувано на 24.05.22 в 13:51

Пламен Банчев с голямата награда за принос в културния живот в Балчик

С голямата награда за принос в културния живот на Балчик днес бе удостоен  Пламен Банчев – грамота и премия от 500 лева. По-голямата част от трудовия му път е минал като ръководител на най-старата културна институция в града - читалище „Паисий Хилендарски-1870“, откъдето неотдавна той се пенсионера. Запомнящи се ще останат редица негови роли в..

публикувано на 24.05.22 в 12:48

Здравната агенция на ЕС: Маймунската едра шарка не се разпространява лесно

Болестта маймунска едра шарка не се разпространява лесно между хората, заяви здравната агенция на ЕС. "Предаването от човек на човек става чрез близък контакт със заразен материал от кожни наранявания на заразен човек, чрез респираторни капки при продължителен контакт лице в лице и чрез фомити", заяви..

публикувано на 24.05.22 в 12:24