Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Компании реализират печалби на гърба на собствениците на имоти

Снимка: arşiv

Порочните практики на имотния пазар са проблем, с който и браншът, и обществото се борят от години. Освен фалшивите обяви, целящи единствено да позвъните, за да запишат вашия телефонен контакт, все по-често нелоялните фирми и брокери прибягват и до други „хитрини”.

Печалби на чужд гръб 

„Случва се дадена компания да гарантира на своя клиент, че ще работи и с други професионални фирми, за да може имотът да достигне до по-голям брой потенциални купувачи. Впоследствие това не се случва. Тази оферта бива затваряна с цел да се получат две комисионни възнаграждения. Това означава, че някой печели на гърба на собственика на имота без той да знае. Това е недопустимо”, каза за Радио Варна председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

„Добрият избор на партньор в дългия процес на покупко-продажба е информираният избор. Потребителите също носят своята отговорност при формирането на един добър пазар, на една добра конкурентна среда”, каза още Ганев.

Професионален регистър на брокерите и агентите

С цел да се повиши информираността на гражданите, от близо година е налице Професионален регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти.

„Чрез този регистър, хората могат да се информират кога е създадена избраната от тях компания, какви са нейните постижения и награди и в какви типове имоти е специализирана. Също така, в него може да се види образованието на определен брокер, откога работи на пазара, неговата квалификация и обученията, които е преминал. В регистъра са вписани повече от 160 компании и брокери. Разбира се, има още много компании, които са извън него, но това не означава, че са нелоялни”, коментира Добромир Ганев.

Според него, професионалният регистър е огромна стъпка напред в борбата с порочните практики, но за съжаление, дори и след неговото стартиране, те не са намалели. Добромир Ганев акцентира отново върху необходимостта от регулация на брокерската дейност.

Подробностите в разговора на Иван Барбов с Добромир Ганев:ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков: Зеленият сертификат отпада ако има 60% ваксинация или при 5% заетост на интензивните легла

Ограничителни мерки в етап 3 влизат в сила до пет дни за Регион 1, който обхваща София-град, София-област и Благоевград, както и Регион 5, под който попада Ямбол. Това обяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерски съвет. Етап три е, когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%. Публичните обекти ще работят с до 50%..

публикувано на 21.01.22 в 18:41
Ваксина

През почивните дни ще работят изнесени ваксинационни пунктове

Във Варна те са разположени: - на територията на магазин „Метро“ (ул. „Атанас Москов“ №2) от 10 до 18 ч., като пунктът ще работи и в понеделник, 24 януари ; - на територията на магазин „Технополис Варна 2“ (бул. "Цар Освободител" №267), с работно време от 10 до 18 ч.; - в Делта Планет МОЛ, с работно време от 12 до 18 ч. Всеки ден..

публикувано на 21.01.22 в 18:34

Нов срок на зелените сертификати в ЕС от 1 февруари

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза. Промяната се налага заради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се..

публикувано на 21.01.22 в 17:51

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било

Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника. Това заяви президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на..

публикувано на 21.01.22 в 16:51

МВнР: Русия да прояви уважение към избора на България да е член на НАТО

Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд. Това се казва в изявление на българското Министерство на външните работи, след като днес Русия обяви изтеглянето на войските на НАТО от България и Румъния като едно от..

публикувано на 21.01.22 в 16:39

Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия и в началото на втория срок. Един от тях е междусрочната ваканция. Няма да се провеждат занятия от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари..

публикувано на 21.01.22 в 16:14

МЗ сключи договори за закупуването на 7 610 000 щадящи теста за ученици

МЗ сключи договори за закупуването на 7 610 000 щадящи теста за скрининг на учениците от 1-12 клас. Ще бъдат осигурени общо 7 610 000 теста на обща стойност 15 518 628 лв ., съобщиха от здравното министерство. Поканата за закупуване на бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици..

публикувано на 21.01.22 в 15:46
Подкасти от БНР