Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

| обновено на 12.04.21 в 12:28

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова

Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова, която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти и отбори от всички военни формирования


Курсант мичман Десислава Вълчева, пети курс, специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, бе удостоена с отличието в направление „Сигурност и отбрана“. Тя има принос и призови места в над 20 спортни и научни мероприятия.


Курсант главен старшина Ева Георгиева, четвърти курс в специалност „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“, бе отличена с подгласна награда в направление „Студент доброволец“, а от Министерството на отбраната тя получи и грамота и плакет за издигане престижа на военните специалности в Република България. Курсант главен старшина Георгиева доброволно се е включила в медицинския екип на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ при борбата с ковид пандемията.

Даниела Стойнова разговаря с трите момичета за предизвикателството да си отличник и в учението,и в спорта и да запазиш женската си същност

Какво ви научи военноморското училище, какви качества, които не питежавахте, смятате, че дължите на обучението си?

Да преследвам мечтите си до краен предел.

Как си представяте бъдещето?

Да служа кораб, да браня нашия суверинитет. Може би ще бъда командир на бойна част. А аз военене лекар.

Как се респектират мъже, които са завършили същия тип абучение?

Със знания и умения.

И трите сте нежни момичета, което означава, че една жена може да съхрани себе си и същевременно да има твърд характер

Надявам се да бъда по-добра версия на себе си в следващия ден

Остава ли ви свободно време и с какво го запълвате?

Със социални контакти, общуване с моите близки и спорт, много спорт

Колко мъже победихте с тези умения?

Всичките.

Сънят стига ли на едно момиче в морската училище?

Понякога сънят не достига, но това е за сметка на труда, който полагаме, за да имаме тези постижени, за сметка на много проченети книги и всяка непроспана минута е спечелена минута за нас.

Има ли романтика или като не ви достига я запълвате с четене?

Понякога е хубаво да излезеш от света, в който живееш, да се въплатиш в една история, която не е написана от теб и да я преживееш със всичките си сетива .
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Иванов: Човекът е едно "защо"

Голямо име в българската графика, изключителен ерудит, знакова фигура в интелектуалния елит на Варна, проф. Владимир Иванов представя свои работи от 80-те години на ХХ век до днес. Откриването бе на 12 май от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Изложбата е по повод наближаващата 75-годишнина на художника и е само от произведения..

публикувано на 13.05.21 в 14:12

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо. Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията. За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите..

обновено на 12.05.21 в 14:45

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела..

публикувано на 11.05.21 в 11:07

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto. Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот,..

публикувано на 10.05.21 в 10:45

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Николай Христов , известен просто като Кайо , свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да..

публикувано на 08.05.21 в 20:16

Сватбените агенти са на нисък старт за времето, когато сватбите ще започнат с пълна сила

Сватбите напоследък са в камерен състав, предимно с най-близките. Изминалата година се отрази тежко на всички, които са заети в бранша: сватбени агенти, флористи, фотографи, видеооператори, диджеи. Младоженци неколкократно променяха датата на тържеството, отлагайки събитието. По темата репортерът ни Ваня Славова разговаря със сватбения агент с..

публикувано на 08.05.21 в 11:17

Иван и Александър - свежият полъх от ефира на Радио Варна

Александър Йорданов и Иван Барбов са две от новите имена в ефира на Радио Варна. В Международния ден на радиото и телевизията избираме среща точно с тях.  Доскоро двамата бяха част от новините и сутрешния блок в телевизия "Черно море", която на 6 май 2020г. приключи своята дейност. Останали без работа на прага на пандемията, двамата приятели не..

публикувано на 07.05.21 в 08:35