Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След побоя на кмета на Белгун: Общински съветници от Каварна искат отстраняване на председателя на ОбС

Община Каварна
Снимка: Община Каварна

Почти десет дни след случая с пребития кмет на село Белгун, община Каварна, задържани лица няма, институциите си вършат работата в пълно мълчание, продължават и разпитите в полицията. Междувременно част от общинските съветници на Каварна внесоха докладна записка с искане за предсрочното освобождаване от длъжността на председателя на Общинския съвет Йордан Стоянов, чието име беше замесено в побоя над кмета на Белгун в нощта на парламентарните избори. Политическият сюжет от отдалечената северна морска община придоби грозни окраски и се превърна по-скоро в сюжет, приличащ на криминален филм. Повече по темата чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Със синини, порезни рани, горене на части от тялото, заливане с алкохол и принудителен отказ от членство в партията – така се празнуват изборите в офиса на спечелилата партия ГЕРБ в община Каварна в нощта на 4 април. Предварителните договорки, раздаване на пари за купени вотове и очаквания те да се отблагодарят със сигурни гласове, водят неизменно и до неприятни изненади – една от тях е изборният резултат в село Белгун, където едва 46 гласа са за коалицията ГЕРБ/СДС. Най-голям трън в очите на местните гербаджии обаче, по думите на бития кмет, са 11-те гласа за ДПС. Благомир Станев е пети мандат кмет на малкото каварненско село, като през 2019-та година той е издигнат именно от коалицията ГЕРБ/ СДС. 

Реакцията на председателя на общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов тогава беше лаконична – той застана на позицията, че текат разследвания по случая и ще коментира, когато институциите се произнесат. Не пропусна обаче да отбележи, че кметът Благомир Станев, дал показания срещу него, е компрометирана личност с дело за подкуп в особено голям размер. Интересн е фактът, че делото е започнало много преди местните избори през 2019-та година. И тогава закономерно идва въпросът – ако сега е компрометиран като жалващ се от посегателство над него, то защо не е бил компрометиран и като кандидат за кмет от коялицията ГЕРБ/СДС. След внесената докладна записка с искане за предсрочното освобождаване на Йордан Стоянов като председател на Общинския съвет в Каварна той отново е лаконичен в коментара си.

В тъжната, но много показателна история от морския град, като основно действащо лице е замесено името и на Илиян Събев. Той не е член на партия ГЕРБ, представен ни беше от Йордан Стоянов като бизнесмен, занимаващ се с туризъм. По неофициална информация Илиян Събев се занимава и със сплашването на хора, с цел гласуване за ГЕРБ и осигуряването на финансовите средства за обезпечаване на купения вот. Отново по неофициална информация Илиян Събев е човекът, който налага мнения и поведения чрез насаждане на страх. Точно за този страх бившият кмет на Каварна и настоящ общински съветник Нина Ставрева, която също е била притеснявана в нощта на изборите, заяви категорично, че трябва да спре.

 Дали ще спре и ще продължат ли криминалните сценарии от община Каварна времето ще покаже и не само то, а и готовността на институциите да погледнат сериозно на един подобен сюжет, за да не се превръща той в начин на съществуване.

ПОдробности чуйте от репортажа на Мая Щърбанова:ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в новострояща се сграда в кв."Чайка" във Варна /СНИМКА +ВИДЕО/

Пожар избухна на последния етаж на новострояща се сграда в кв. "Чайка", видя репортер на Радио Варна. Пламъците са обхванали голяма част от етажа. Горят кофражни елемнти. Три екипа на пожарната са на мястото на инцидента. Изясняват се причините, довели до огнената стихия. Няма пострадали хора, съобщиха за Радио Варна от полицията.  Снимки:Румен..

обновено на 18.05.21 в 18:52

ЕК отпуска 173,6 млн. евро за България за справяне с кризата с коронавируса

Европейската комисия одобри общо 367,4 млн. евро за България, Естония и Германия в рамките на REACT-EU, в подкрепа на устойчивостта на пазара на труда , работните места, МСП и семействата с ниски доходи, както и за създаване на съобразени с бъдещето основи за екологичния и цифровия преход и за устойчиво социално-икономическо възстановяване. В България..

публикувано на 18.05.21 в 18:52

Силният вятър събори клони на дървета във Варна /СНИМКИ/

Във Варна вятърът се усилва и достига до 16 метра в секунда на пориви, съобщиха от НИМХ - Варна. До този момент са подадени сигнали за паднали клони на много места в града. Единият от тях е счупил стъклото на автомобил в центъра на Варна. Няма информация за пострадали хора.  Огромен клон от кестен се сгромоляса върху автомобил в центъра във Варна, на..

обновено на 18.05.21 в 17:45

Българчетата до 5-годишна възраст ще могат да влизат у нас без тест

От 19 май за деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС , не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане у нас. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 18 май. Това се отнася и за децата- български граждани на страните по Шенгенското..

публикувано на 18.05.21 в 17:44

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами. Апелативният съд във Варна присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдим за данъчно престъпление, съобщават от ведомството. Денислав И. е бил признат за виновен от Окръжен съд – Силистра  за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения. Той не подал..

публикувано на 18.05.21 в 17:40

Всички ученици в клас от 31 май

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това става със заповед на министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда. С друга заповед от утре, 19 май,..

публикувано на 18.05.21 в 17:07

Прокуратурата проверява случая с незаконна сеч на защитена гора край Варна

Дават на прокурор случая с незаконно изсичане на защитена гора край Варна. Прокуратурата започва проверки по 22 сигнала, получени от т.нар. комисия по ревизия на управлението през последните десет години, която работи в краткия мандат на 45-ото Народно събрание. Става дума за твърдения за корупция, за нарушения в държавни институции, за неправомерно..

публикувано на 18.05.21 в 15:51