Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Микропластмасите са заплаха за Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Микропластмасите, малки фрагменти, повсеместни във водни басейни по целия свят, остават сериозна заплаха за Черно море, пише в. „Сабах”.

Група изследователи от университета „Реджеп Тайип Ердоган” в провинция Ризе установиха, че в морето има повече от 1 милион микропластмасови частици на квадратен километър. Изследванията им също така показват, че микропластмасите често се поглъщат от червен кефал, хамсия, паламуд и скумрия, споделящи морското местообитание.

Изследователите редовно вземат проби от морска вода и утайки в близост до крайбрежните райони, както и от устията на реки, вливащи се в морето, за да наблюдават въздействието на микропластмасите върху морската хранителна верига и да проследяват източника на малки фрагменти.

Юлген Айтан, който ръководи екипа от изследователи от факултета по морска биология, казва, че пластмасите - които се разграждат до микропластмасови частици в морето чрез физически, биологични и химични процеси - са особено застрашаващи за екосистемата.

„Броят им нараства всеки ден, а площта, която покриват, също се разширява.” Според него микропластмасите често се бъркатс планктона, тъй като и двете са с приблизително еднакъв размер, а понякога се смесват с планктона и така или иначе биват поглъщани от рибите, каза Айтан пред агенция Демильорен, предаде БГНЕС.

Тя посочи, че това е и заплаха за човешкото здраве. „Това всъщност е глобален проблем и изглежда няма (море) в света, пощадено от замърсяването с микропластмаси“, добави тя.

Миналата седмица „Грийнпийс“ предупреди за въздействието на пластмасовите отпадъци върху Черно море, което беше обвинено за смъртта на стотици животни. Стотици мъртви патици, чайки и делфини наскоро изплуваха на брега близо до руския курортен град Сочи на източния край на Черно море. Микропластмаса е открита в стомаха на мъртвите животни, заявиха от „Грийнпийс” в Москва през март, подчертавайки, че пластмасовите частици сега са най-големият проблем сред замърсителите в Черно море. Руските власти, от друга страна, са идентифицирали паразитите в телата на животните като причина за смъртта, заявявайки, че са предизвикали различни заболявания. "Няма опасност за околната среда", заяви природозащитната агенция Росприроднадзор.

Според "Грийнпийс" около 108 килограма отпадъци са събрани по време на акция за почистване на бреговете на Черно море миналата година, 94% от които са пластмасови.

Айтан каза, че при проучването си дори са открили микропластмаси в малките организми, наречени зоопланктони.

„Черно море е незащитено срещу микропластмасите. Това е дренажна зона не само за шест крайбрежни страни, но и за 22 други. Повече пластмаси навлизат в морето поради редица фактори, от незаконно изхвърляне до неправилно управление на отпадъците “, добави тя.

Продължаващата пандемия на коронавирус влошава ситуацията, каза Айтан, посочвайки новите материали, които се присъединяват към изхвърлените или намерени в морето боклуци - от защитни маски и ръкавици до пластмасови опаковки на пакети, изпратени от компании за електронна търговия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненката Йоанна Йорданова с нова благородна кауза

От дълги години, варненката Йоанна Йорданова се е отдала на благотворителността. Хората я познават като основният "двигател" на кампанията "Жълти стотинки" във Варна. Преди месец, тя се впусна в ново благородно предизвикателство - набирането на средства в помощ на центровете за деца с аутизъм и Синдром на Даун. Кампанията е част от проекта „Децата..

публикувано на 06.05.21 в 12:52

Кисело мляко с български произход лекува коронавирус?

Председателят на голяма южнокорейска компания за производство на млечни продукти подаде оставка във вторник, след като полицията започна разследване на твърдението, че тяхна млечна напитка е ефективно средство в борбата срещу новия коронавирус. Хонг Уон-сик, председател на компанията Namyang Dairy..

публикувано на 06.05.21 в 12:39

Започна инициатива в подкрепа на българското село

„Пчела у дома”. Това интересно название носи нова инициатива, която осъществява връзка между пчелари и запалени почитатели на билките с възрастни хора, които живеят в самостоятелни къщи. Идеята на инициаторите е просторните селски дворове да се превърнат в дом за много пчелни семейства или в уханни билкови градини. Защо не и в двете..

публикувано на 06.05.21 в 09:15
Сол

СЗО: Човечеството е увеличило приема на сол до опасни за здравето количества

Болшинството от хората консумират два пъти повече сол от препоръчаната от Световната здравна организация (СЗО) граница от 5 грама на ден и това излага здравето им на риск. Това съобщи щабът на СЗО в Женева, който публикува насоки за съдържанието на сол в храни като хляб, масло, чипс, бисквитки, пица и различни видове консерви. „Повечето хора..

публикувано на 05.05.21 в 16:40

Щабът на ВМС грейва в синьо тази вечер за здравна кауза

Варна се включва в инициативата по повод Световния ден на пулмоналната хипертония наричана още болестта на сините устни, който се отбелязва на 5-ти май. Морската столица е сред петте града в страната, заедно със София, Бургас, Плевен и Хасково, в които различни сгради ще бъдат осветени в син цвят в часовете от 19 ч. до 23 ч. В синьо ще бъде осветена..

публикувано на 05.05.21 в 14:43

Заради удължената епидемична обстановка не се организират майски събори в Балчишко

На 6 май е и празникът на балчишкото село Дропла, където местният храм носи името на Св. Георги Победоносец. Събор обаче няма да се организира, каза кметският наместник Денчо Попов. На 11 май е денят на село Стражица, празник също няма да има, каза кметът Шукри Али. По-рано в началото на месеца са традиционните сборове на селата Царичино,..

публикувано на 05.05.21 в 14:03

Ученици от Варна ще мерят сили в горски многобой

Национално състезание „Горски многобой“ ще се проведе от 10 до 12 май на територията на ДЛС-Балчик. Организатор и домакин на надпреварата е Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. Състезанието е традиционно, като всяка година една от професионалните гимназии в сектора се нагърбва с организацията и..

публикувано на 05.05.21 в 13:51