Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

200 години от рождението на Георги С. Раковки отбелязаха в село Раковски

Снимка: БГНЕС

В село Раковски, община Каварна отбелязаха 200- годишнината от рождението на Георги С.Раковски.  Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета: „ Нашата свобода от нас зависи.“ Днес и в бъдеще трябва да я доказваме и защитаваме достойно с думи и дела.“ Не само аз зная и вярвам, че село Раковски има минало, настояще и бъдеще. Знаят го и вярват хората, които го пазят и живеят в него и оставят своя следа в новата му история“, каза в края на словото си Балтаджиева. Жаклин Събева – ученичка от ХІ кл.на СУ „ Ст.Караджа“-Каварна прочете есето „Какво е за мен Раковски“,  с което участва в национален конкурс по повод  годишнината. 

Венци и цветя пред паметника на героя положиха кметския наместник на село Раковски - Евелина Кенарлиева, деца с букетчета цветя от детската градина, хора дошли да отдадат заслужена почит към живота, дейността и делото на идеолога, стратега на българското национално движение. Бе предложено от страна на кметството на с. Раковски, със съдействието и на община Каварна, другите две селища, които носят името на Раковски – гр.Раковски, Пловдивска обл., с. Раковски, Разградска обл. и община Котел / родния град на героя/ да внесат общо предложение денят 14 април да бъде обявен в календара от събития като национален ден на Георги Сава Раковски – като първи идеолог на революционното движение в България продължено от Левски, Ботев, Каравелов и др.

На отредената строителна площадка в центъра на селото в близост до паметника на Раковски, бе направена първа копка от д-р Стефанов / директор на Спешна помощ-Каварна, родом от селото/ на бъдещия параклис „ Св.Св.Константин и Елена“.

„С изграждането на християнските светци носещи името Константин и Елена нека има закрила, здраве и късмет, плодородие и благополучие за жителите и гостите на с.Раковски“, пожела Балтаджиева. 

Информация на сътрудника ни Керанка Далакманска

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненката Йоанна Йорданова с нова благородна кауза

От дълги години, варненката Йоанна Йорданова се е отдала на благотворителността. Хората я познават като основният "двигател" на кампанията "Жълти стотинки" във Варна. Преди месец, тя се впусна в ново благородно предизвикателство - набирането на средства в помощ на центровете за деца с аутизъм и Синдром на Даун. Кампанията е част от проекта „Децата..

публикувано на 06.05.21 в 12:52

Кисело мляко с български произход лекува коронавирус?

Председателят на голяма южнокорейска компания за производство на млечни продукти подаде оставка във вторник, след като полицията започна разследване на твърдението, че тяхна млечна напитка е ефективно средство в борбата срещу новия коронавирус. Хонг Уон-сик, председател на компанията Namyang Dairy..

публикувано на 06.05.21 в 12:39

Започна инициатива в подкрепа на българското село

„Пчела у дома”. Това интересно название носи нова инициатива, която осъществява връзка между пчелари и запалени почитатели на билките с възрастни хора, които живеят в самостоятелни къщи. Идеята на инициаторите е просторните селски дворове да се превърнат в дом за много пчелни семейства или в уханни билкови градини. Защо не и в двете..

публикувано на 06.05.21 в 09:15
Сол

СЗО: Човечеството е увеличило приема на сол до опасни за здравето количества

Болшинството от хората консумират два пъти повече сол от препоръчаната от Световната здравна организация (СЗО) граница от 5 грама на ден и това излага здравето им на риск. Това съобщи щабът на СЗО в Женева, който публикува насоки за съдържанието на сол в храни като хляб, масло, чипс, бисквитки, пица и различни видове консерви. „Повечето хора..

публикувано на 05.05.21 в 16:40

Щабът на ВМС грейва в синьо тази вечер за здравна кауза

Варна се включва в инициативата по повод Световния ден на пулмоналната хипертония наричана още болестта на сините устни, който се отбелязва на 5-ти май. Морската столица е сред петте града в страната, заедно със София, Бургас, Плевен и Хасково, в които различни сгради ще бъдат осветени в син цвят в часовете от 19 ч. до 23 ч. В синьо ще бъде осветена..

публикувано на 05.05.21 в 14:43

Заради удължената епидемична обстановка не се организират майски събори в Балчишко

На 6 май е и празникът на балчишкото село Дропла, където местният храм носи името на Св. Георги Победоносец. Събор обаче няма да се организира, каза кметският наместник Денчо Попов. На 11 май е денят на село Стражица, празник също няма да има, каза кметът Шукри Али. По-рано в началото на месеца са традиционните сборове на селата Царичино,..

публикувано на 05.05.21 в 14:03

Ученици от Варна ще мерят сили в горски многобой

Национално състезание „Горски многобой“ ще се проведе от 10 до 12 май на територията на ДЛС-Балчик. Организатор и домакин на надпреварата е Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. Състезанието е традиционно, като всяка година една от професионалните гимназии в сектора се нагърбва с организацията и..

публикувано на 05.05.21 в 13:51