Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична конкуренция, т.е. упражняването на властта е нещо временно. В този смисъл, колкото и сериозни да ни се струват промените, едва ли има сериозна заплаха пред бъдещето на страната". Това коментира за Радио Варна политологът  доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна.

Според доц. Георгиева има символика в това, че новите депутати ще се закълнат в старата сграда на Народното събрание:

Определено се търси символика по линия на разграничаване на т.нар. партии, които се обявиха срещу статуквото и партиите, които са свързани с бившия Парламент. Така или иначе и останалите партии /с изключение на ГЕРБ/  без особени възражения се съгласиха, което на пръв поглед би могло да означава готовност за диалог и търсене на съгласие, но дали тази готовност е откровена и искрена ще разберем в близко бъдеще.“

Почти една трета от гласувалите подкрепиха партиите, които са свързани с протестите през лятото, припомни доц. Георгиева. Според нея това означава, че хората веднъж дали доверие на тези партии, очакват да видят конкретни действия:

За мен категоричното ориентиране към още едни избори в никакъв случай няма да работи в подкрепа на въпросните нови партии. Очаквам да се опитат да съставят някакво правителство, независимо от това дали ще бъде ограничено във времето, свързано с конкретни задачи, върху които трябва да се концентрират. Хората очакват да видят поне част от нещата, които им бяха обещани в предизборната ситуация, ако не напълно реализирани, то поне да започне да се работи.“

Шоуто остава с един водещ – Бойко Борисов заяви, че ще бъде предложен друг кандидат за премиер:

Това няма да помогне на ГЕРБ да състави правителство, тъй като заявлението на другите две партии, отнасяни към партиите на статуквото - БСП и ДПС, бе категорично, че не биха подкрепили правителство, излъчено от ГЕРБ, независимо от това кой ще бъде номиниран за премиер.

Политологът припомня, че съвременната демокрация е система, която се определя като управление на мнозинството:

Много често хората забравят уточнението, направено в периода на 18 век, когато се формират модерните институции на съвременната държава, че  демокрацията е такъв вид управление на мнозинството, при което има достатъчно надеждни гаранции за справедливо отношение към малцинството. Най-сериозните сътресения в политиката се случват, когато  бъде накърнено усещането на хората за справедливост.“

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Иванов: Човекът е едно "защо"

Голямо име в българската графика, изключителен ерудит, знакова фигура в интелектуалния елит на Варна, проф. Владимир Иванов представя свои работи от 80-те години на ХХ век до днес. Откриването бе на 12 май от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Изложбата е по повод наближаващата 75-годишнина на художника и е само от произведения..

публикувано на 13.05.21 в 14:12

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо. Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията. За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите..

обновено на 12.05.21 в 14:45

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела..

публикувано на 11.05.21 в 11:07

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto. Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот,..

публикувано на 10.05.21 в 10:45

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Николай Христов , известен просто като Кайо , свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да..

публикувано на 08.05.21 в 20:16

Сватбените агенти са на нисък старт за времето, когато сватбите ще започнат с пълна сила

Сватбите напоследък са в камерен състав, предимно с най-близките. Изминалата година се отрази тежко на всички, които са заети в бранша: сватбени агенти, флористи, фотографи, видеооператори, диджеи. Младоженци неколкократно променяха датата на тържеството, отлагайки събитието. По темата репортерът ни Ваня Славова разговаря със сватбения агент с..

публикувано на 08.05.21 в 11:17

Иван и Александър - свежият полъх от ефира на Радио Варна

Александър Йорданов и Иван Барбов са две от новите имена в ефира на Радио Варна. В Международния ден на радиото и телевизията избираме среща точно с тях.  Доскоро двамата бяха част от новините и сутрешния блок в телевизия "Черно море", която на 6 май 2020г. приключи своята дейност. Останали без работа на прага на пандемията, двамата приятели не..

публикувано на 07.05.21 в 08:35