Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите депутати положиха клетва

Новите народни представители положиха клетва . "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." Това бяха клетвените слова, произнесени от новоизбраните народни представители при тържественото откриване на 45-ия парламент.

„България е минала през много трудни премеждия, съдбовни битки и събития, но винаги е възкръсвала. Нашият мъдър народ винаги е намирал правилния път към възкресението“, заяви пред тях председателстващият заседанието Мика Зайкова, която им пожела „на добър час“.

„Българският народ много пъти е казвал истината, но на 4 април той ни изпрати в тази зала с една единствена поръка – промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в Европейския съюз“, заяви още водещият заседанието.

„Никой от нас не иска нашите велики културни дейци да протягат ръка за пенсия. Независимо от нашите политически възгледи, имаме една цел – просперитета на България“, каза още Мика Зайкова.

От Президиума на Народното събрание тя заръча на новоизбраните депутати да поставят интересите на народа над всички и да не забравят кой и за какво ги е изпратил в законодателния орган.

С поименна проверка на кворума започна тържественото заседание за откриването на 45-ия парламент.

Заседанието води най-възрастният депутат – Мика Зайкова от „Има такъв народ“, а прочитането на имената на депутатите по списък се наложи заради липсата на електронна система за гласуване, която бе пренесена в обновената пленарна зала на бившия Партиен дом.

Първото пленарно заседание на депутатите започна на фона на малък антиправителствен протест пред паметника на Цар Освободител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обмислят увеличаване на платната на ГКПП "Дуранкулак"

Има възможности за увеличаване на платната на Граничния контролно-пропускателен пункт „Дуранкулак“. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в ефира на Нова телевизия. Той заяви, че това е само идеен план, но са водени разговори с компетентните институции. Милошев подчерта, че Дуранкулак тази година е станало много актуално..

публикувано на 18.08.24 в 10:28

Ден на отворените врати на Фара край Шабла

От 9:30 до 16 часа всеки може да посети най-старият и най-висок фар у нас - този в Шабла. Инициативата се организира от командването на Военноморските сили и общинската администрация в Шабла и е по повод Международния ден на морските фарове - 18 август. Посетителите трябва да носят лични документи за самоличност. Деца под 14..

публикувано на 18.08.24 в 09:34

Почина легендата на френското и световно кино, Ален Делон

На 88 годишна възраст, почина легендата на френското и световно кино, Ален Делон. Легендата на френското кино Ален Делон почина на 88-годишна възраст, съобщиха трите му деца пред АФП в изявление в неделя след битка с влошено здраве. „Ален Фабиен, Анушка, Антъни,  с дълбока скръб съобщават  за смъртта на баща си. Той почина мирно в дома си в Души,..

публикувано на 18.08.24 в 09:16

Времето днес: Жега в страната, около 30 градуса по черноморието

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт. Максимални температури от 31° до 36°, по Черноморието между 28° и 31°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 29°. Деж. синоптик: В. Рафайлова

обновено на 18.08.24 в 07:25

Катастрофа край Каспичан по АМ "Хемус", движението се отбива по стария път

Катастрофа е станала на Автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен на километър преди бензиностанция ОМВ, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен.  По първоначални данни са се ударили два леки автомобила и бус, като бусът се е запалил, съобщава Радио Шумен. Има информация за пострадали, допълват още от полицията.  Движението при пътен..

публикувано на 17.08.24 в 18:24

Петима българи арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница

Гръцката полиция е арестувала петима българи след побой в нощен бар на Халкидики. Трима от тях са в болница. Води се разследване, съобщава БНР. Според очевидци на инцидента, петима българи са се скарали със собственика на бара и са го пребили. Впоследствие някой стреля и ранява един от българите, който е в тежко състояние в болницата в Полигирос..

публикувано на 17.08.24 в 13:07

Булгаргаз прогнозира 2% по-евтин природен газ през септември

Поевтиняване на природния газ с около 2 процента през септември прогнозира "Булгаргаз", предаде БНР . Това става ясно от подаденото от дружеството заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране.  От "Булгаргаз" са посочили, че през следващия месец ще използват количества, доставяни по дългосрочния договор с Азербайджан и от газохранилището в..

публикувано на 17.08.24 в 12:53