Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ива Митева е новият председател на парламента

| обновено на 15.04.21 в 12:39
Ива Митева
Снимка: Ани Петрова

Ива Митева от "Има такъв народ" е новият председател на парламента. Със "за" кандидатурат й подкрепиха нейните съпартийци, "Изправи се! Мутри вън!", "Демократична България", БСП и ДСП. Общо 160 гласа в нейна подкрепа и 75 въздържали се от ГЕРБ.

С голямо вълнение заставам пред вас, на тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност.

Това заяви новоизбраният председател на парламента Ива Митева-Рупчева от „Има такъв народ“, предаде репортер на БГНЕС.

„Поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламента. Надявам се към опита и знанието на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги“, заяви тя в първата си реч от парламентарната трибуна.

„Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми, за ясно, предвидимо и стабилно законодателство. Дело, не на каприза на минутата, а плод на здраво обмисляне и всестранно разглеждане, както казва Тодор Икономов“, каза още Ива Митева.

Тя увери, че парламентът няма да забрави, че от действията на всички народни представители зависи страната ни да бъде демократична, правова и социална държава.

„Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народното събрание“, призова още тя.

Впоследствие Цвета Караянчева получи подкрепа да заеме заместник-председателското място като представител на ГЕРБ/СДС. За заместник-председатели от останалите партии бяха избрани Виктория Василева от „Има такъв народ“, Кристиян Вигенин от „БСП за България“, Мукаддес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от „Демократична България“, Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Иванов: Тръгвам си от МВР с високо вдигната глава

Тръгвам от МВР с високо вдигната глава. Работил съм за опазване на гражданския ред и живота на хората. Това заяви Ивайло Иванов, който беше освободен от държавния глава от поста главен секретар на МВР. Иванов заяви, че никой не го е търсил и никой не му е поискал оставката. „Никой не ми поиска оставката. Мен за това ме боли. Прекратени са ми..

публикувано на 17.05.21 в 14:02

ОИЦ-Добрич с изнесена приемна в Балчик и Генерал Тошево

Областен информационен център – Добрич днес е с изнесени приемни в Балчик и Генерал Тошево. Темата е Европейски средства в подкрепа на местната общност. Основната цел на поредицата срещи в областта е да се популяризират сред потенциалните бенефициенти възможностите за финансиране на проекти с европейски средства, каза ръководителят на центъра Геновева..

публикувано на 17.05.21 в 13:51

Експерти: Остър дефецит на пътна безопасност на фаталното кръстовище в Добрич

Остър дефецит на пътна безопасност на фаталното кръстовище в Добрич , където на Гергьовден в катастрофа, загина 3-годишният Крис, установи Европейският център за транспортни политики. Провокирани от кадрите от мястото на тежката катастрофа експерти на ЕЦТП инспектираха кръстовището на улица “Христо Ботев” и бул. “Русия”. Експертите установиха, че на..

публикувано на 17.05.21 в 13:27

Полицията във Варна накрак по абитуриентските балове

Полицията във Варна е създала организация за охрана на абитуриентските балове. Въведени са мерки за безопасност. Интензивно ще е движението на абитуриенти и придружаващи традиционно от 23 до 26 май, като тогава ще бъде засилено полицейското присъствие, каза главен инспектор Петко Камбуров, началник сектор "Пътна полиция"-Варна. Лек спад на тежките ПТП-та..

обновено на 17.05.21 в 13:18
Наталия Николова

Размяна на книги започна във Варна

Размяна книги започна от днес във Варна и ще продължи до 28 май. Събитието е поредна зелена инициатива на "Академия за рециклиращо изкуство”, чийто прояви са в духа на "Нулеви отпадъци". Идеята е да се изхвърлят колкото се може по-малко ненужни вещи, а чрез размяна всеки може да дари ненужното за него и то да зарадва някой друг, каза за Радио..

публикувано на 17.05.21 в 12:43

Денков: Думата "ревизия" не е сред приоритетите на МОН

Служебният образователен министър Николай Денков посочи четири приоритета пред МОН за следващите три месеца. Два от тях са свързани с училищното образование. “Първият приоритет, това е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование”, каза Денков при..

публикувано на 17.05.21 в 10:52

Може да си проверите кръвното налягане на входа на Морската

От 10.00 до 14.00 часа днес на входа на Морската градина студенти по медицина от МУ-Варна ще участват в реализирането на скринингова програма за измерване на кръвно налягане под мотото: „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯТ.“  Кампанията е посветена на 17 май, Международен ден за борба с Хипертонията. Тя е част от най-голямата..

обновено на 17.05.21 в 10:30