Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За covid-19 пандемията вярваме най-много на лекари и експерти, по-малко на властите

| обновено на 16.04.21 в 13:56

#COVID19 пандемията засили здравната несигурност, в която живеем повече от година, тласна повече хора към бедност и задълбочи социалните неравенства. Различни новини, информации, слухове... Всички те "биещи се" често едни с други. Понякога дори пълни с грешки и сериозна дезинформация.
Един от начините да се преборим с това, но също така и да разполагаме с проверената и вярна информация относно covid-19, e HealthBuddy +. Мобилно приложение и desktop платформа, която е създадена с цел да обобщи възможно най-много налична информация за пандемията и различните ефекти от нея от регионалното бюро на Световната здравна организация (СЗО) за Европа и регионалното бюро на UNICEF за Европа и Централна Азия (ECARO), уточнява за Радио Варна Ивайло Спасов, експерт „Комуникация за социално развитие“ в UNICEF България.
"На практика, HealthBuddy + е платформа, която посредством изкуствен интелект дава отговори на най-често задаваните въпроси за пандемията посредством чатбот. Отделно обаче, всички потребители могат да задават въпроси, на които да получат отговор от експерти и медицински лица към СЗО или UNICEF.
Имаме опция и за проверка на слухове и фалшиви новини, гравитиращи в областта. Информацията се актуализира непрекъснато", пояснява още Спасов.
Въпреки предположенията, че българите се поддават на дезинформации, свързани с пандмията, четири представителни проучвания в рамките на близо година показват, че българите вярват най-много не на online информациите, които срещат, а на "next of kin", т.е. на най-близките си хора, които са медицински лица, GP, научни експерти или имат имат пряк досег с covid-19, преболедували са, или дори са се ваксинирали. Далеч по-малко се вярва на официалните политики, а основната причина за това са противоречивите послания, които чуваме.
Оказва се още, че българските потребители на приложението са и сред най-активните. У нас, HealthBuddy + е активен по-малко от два месеца. За това време, освен хилядите търсения на информация, свързана с последни новини за пандемията, къде да се отиде на преглед и пр., разговори с чатбота, но има няколко стотици отделни въпроси, които са получили своите отговори от експертите на Световната здравна организация.
Данните от проучванията за степента на доверие потвърждава и последното проучване на Eurostat - от края на март, за търсенето на здравна информация онлайн в страните от ЕС. Според него, България и Румъния са двете страни в ЕС, в които хората на-рядко търсят здравна информация онлайн. Най-популярна тя е във Финландия и Нидерландия. Анализът е за 2020 г.
Иначе, HealthBuddy + е безплатен и достъпен през т.нар. магазините на Apple и Google.

Сред любопитните неща е, че българският език е един от 11-те, на които е налична информацията в HealthBuddy+. "Дължим го най-вече на доброто сътрудничество между двете организации в България, но също така и на нашата активност - online и offline", казва Спасов.

Още по темата, както и отговорите на много други въпроси по темата, може да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Испания върна на Италия укриващ се мафиотски бос

35-годишният Джузепе Ромео пристигна на летище Фиумичино под ескорт от Барселона в петък вечерта след ареста си на 11 март по европейска заповед за арест след три години бягство, се казва в изявление на полицията. Ромео е обвинен, че е водещ член на международна мрежа за наркотици, управлявана от..

публикувано на 15.05.21 в 15:20
Кристиан Вигенин

БСП избра Кристиан Вигенин за председател на предизборния щаб

НС на БСП избра нов Национален предизборен щаб за предстоящите парламентарни избори. В новия щаб са привлечени и експерти, а съставът е намален до 8 души. Всеки член на щаба ще отговаря за различен ресор. За председател на предизборния щаб на БСП бе избран Кристиан Вигенин...

публикувано на 15.05.21 в 14:21

В МВнР е в ход работата по организиране на парламентарните избори зад граница

За да бъде гарантирано правото на глас на сънародниците ни в чужбина, на ръководителите на задграничните ни представителства бяха дадени указания да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на изборите и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Към..

публикувано на 15.05.21 в 14:20

Франция близо до ваксинирането на 30% от населението

Франция беше на път да постигне целта си от поставянето на 20 милиона първи дози коронавирусни ваксини, преди дългоочакваното отварянето на терасите на ресторантите в сряда, когато правителството започне да вдига блокиране в цялата страна. Властите съобщиха и за продължаващо намаляване на броя на..

публикувано на 15.05.21 в 14:07

Италианката, ваксинирана с 4 дози „Пфайзер”, пиела по 7 литра вода на ден

Италианската студентка, която по погрешка на 10 май беше ваксинирана с 4 дози „Пфайзер”, изпитвала непрекъсната жажда, съобщиха медиите на Апенините. Първоначално беше съобщено, че 23-годишната студентка по клинична психология от град Маса Вирджиния била инжектирана от медицинска сестра наведнъж с 6 дози на ваксината „Пфайзер”, но впоследствие..

публикувано на 15.05.21 в 13:07

Министерството на туризма участва в изложението „Къмпинг и Караванинг Експо“

Министерството на туризма участва в изложението „Къмпинг и Караванинг Експо“, което се провежда в периода 14-16 май в София. Тази година се реализира третото поред издание на форума и на него за пръв път със свой щанд участва и министерството. Повече от 40 фирми от България и Турция се представят на борсата, като в рамките на трите изложбени..

публикувано на 15.05.21 в 13:00
Летище Варна

Карантинираха над 2100 пътници, пристигнали на летище Варна

На Летище Варна, за периода от 19 април до 13 май са пристигнали 6948 пътници, от тях 4191 са предоставили отрицателни резултати от РСR и антигенни тестове за COVID-19. Връчени са 2109 предписания за поставяне под 10-дневна карантина на лица, пристигащи на територията на България, съобщават от РЗИ-Варна. 74 пътници са представили документ,..

публикувано на 15.05.21 в 12:54